Sayfalar

16 Eylül 2010 Perşembe

Zeytinyağlı Yaprak Dolması;



Kullanılan malzemeler;

yarım kilo salamura asma yaprağı (yaz mevsimindeyse taze asma yaprağı)
1 su bardağı sızma zeytin yağı
2 yemek  kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
4 büyük boy soğan
2 su bardağı pirinç
1'er tatlı kaşığı tarçın ve dolma baharı
tuz yarım demet maydanoz ve dereotu
1 su bardağı sıcak su

Not;  Zeytin yağlılarda genellikle salça kullanılmaz .Beyaz  tercih edilir. Ama isteğe göre 1tatlı kaşığı domates veya biber salçası kullanılabilir.

Hazırlanışı;


Ön hazırlık olarak yaprakları bol su ile birkaç kez yıkıyoruz. Yıkadığımız yaprakları kaynamış suya sokup çıkarıyoruz. Böylece yaprakların yumuşamasını sağlıyoruz.

Pirinci ayıklayıp bol suda beyaz suyu (nişastası) çıkana kadar yıkıyoruz. Kuş üzümlerinin saplarını temizleyip ılık suda bekletiyoruz.

Zeytin yağını tencereye alıp hafif ısıtıyoruz. Dolmalık fıstığı ilave edip pembeleştiriyoruz.Küp küp doğradığımız soğanları ekleyip yumuşayıncaya kadar kavuruyoruz.
Ardından yıkadığımız pirinci ekleyip 10-15 dakika kavuruyoruz. Süzdümüz kuş üzümünü, dolma baharını, tuzu ve kaynamış suyu ilave ediyoruz. Ateşin altını kısarak  suyunu çekmesini bekliyoruz.Suyunu çekince ateşin altını söndürüyoruz. İnce ince doğradımız maydanoz ve dereotunu ilave edip kapağını kapatıyoruz. 5 dakika sora kapağı açıp soğumasını bekliyoruz.
Daha önceden hazırladığımız yaprakların içine kaşıkla dolma içinden koyup yapraklar bitene kadar çok sıkı olmamak şartıyla sarıyoruz. sarma işlami bitince dolmaları tencereye yerleştiriyoruz.
Üzerine 1yemek kaşığı zeytin yağı gezdiriyoruz. Yarım limon suyunu ve üzerinden çıkacak kadar kaynamış su ilave edip önce hızlı ateşte  kaynayınca kısık ateşte piriçler  yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
Pişen dolmayı soğuyunca servis tabağına alıyoruz. Servis yaparken üzerine limon sıkıyoruz.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder