Sayfalar

2 Kasım 2010 Salı

Tire Köfte;

Gerekli malzemeler;
yarım kilo  dana kıyma (döş kısmından )
 2 yemek kaşığı tereyağı
3-4 tane sivri biber
4 tane domates
1 demet maydanoz
1 kase yoğurt
tuz, kimyon pulbiber

Hazırlanışı :
ilk olarak tire köftesini hazırlayalım. Bunun için yarım kilo dana döş kısmından yapılan kıymaya  tuz, karabiber ve pulbiberi katıp yoğuruyoruz. Köfteyi 1 gece buzdolabında bekletiyoruz. 2.gün  köfteyi tekrar yoğurup elimize yumurta büyüklüğünde parçalar alıp, elimizin içi ile sıkarak uzun köfteler yapıyoruz. Köftelere şekil verirken elimize yapışmaması için elimizi sürekli su ıslatıyoruz. Uzun şekiller verdiğimiz köftenin ortasından çöp şişler geçiriyoruz.
 Şekil verdiğimiz köfteleri bir tavada erittiğimiz tereyağının içinde her tarafı kızaracak şekilde çeviriyoruz. Ayrı bir tavada kabuklarını soyduğumuz domates ve ince ince doğradığımız biberleri 1 yemek kaşığı sıvıyağda soteliyoruz. Kızarttığımız tire köfteleri bu sosun içinde 3-5 dakika  bekletip ateşin altını söndürüyoruz. Maydanoz ile süsleyip servis tabağına aldığımız tire köfteleri yoğurt ile servis yapabiliriz. Üzerine ince kıyılmış maydanozu serpiyoruz. Afiyet olsun. 

Ben tire köfteyi servis yaparken tost ekmeğinin sert kısımlarını çıkarıp, az bir tereyağında her iki yüzünü de kızartıp servis tabağının altına koyup, üzerine soslu tire köfteyi dizerek  servis yapıyorum. Tost ekmeğinin tereyağda kızarması köfteye ayrı bir tat ve lezzet veriyor. Sizin de denemenizi arzu ederim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder