Sayfalar

10 Kasım 2010 Çarşamba

Tatar Böreği (Mantı);


Gerekli malzemeler;
Hamuru için;
2 su bardağı un
1 yumurta
tuz
aldığı kadar su

İç malzemesi için;
250 gram yağsız dana kıyması
1 büyük boy soğan
yarım demet maydanoz(ince doğranmış)


                                                      Hazırlanışı;
Geniş bir kapta unun ortasına yumurtayı kırıyoruz. Su ve tuz  ile hamur kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Hamurun üzerine ıslak bir bez örtüp dinlenmeye bırakyoruz.
Bu sırada ayrı bir kabın içine kıymaya tuz ve karabiber ile yıkayıp doğradığımız maydanoz ve çok ince doğranmış soğanla güzelce karıştırılıp mantının içini hazırlıyoruz.
Dinlenmiş hamuru eşit  parçalara ayırıyoruz. Okalava ile 5mm kadar veya en ince şekilde açıyoruz. Hamurun üzerine hafifçe un serpiştirilmiş geniş bir kesme tahtasına alıp, büyük daire şeklinde açtığımız hamuru  düz ağızlı bir bıçak ile önce enlemesine ve sonra boylamasına yaklaşık 3-4cm aralılarla  kesiyoruz. Sonuçta hamur 3-4 cm kareler şeklinde kesilmiş olur. Kare şeklinde olmayan hamurları kenarında kalan parçaları ortalarından büzülerek fiyonk makarna şeklinde hazırlayıp  içleri boş olarak pişirilmek üzere kenara koyuyoruz.
Kıyma karışımını küçük parçalar halinde kestiğimiz hamur karelerine tek tek yerleştirip, mantı tanelerini tek tek avuç içinde üçgen şeklini alacak şekilde uzak köşelerinden birleştirip, kenarlarını sıkıca kapatıyoruz. Hazırlanan mantı tanelerini hafif un serpilmiş bir tepside biriktiriyoruz.
Bir tencereye bol su ve tuz koyarak kaynatıyoruz.Kaynayan suyun içine hazırladığımız mantıları atıp pişince delikli bir kepçe ile süzgece çıkarıyoruz.
Bolca yoğurt ile ayıklanıp, dövülmüş sarımsakları karıştırıyoruz.
En son olarak bir tavada tereyağını eritip, içine arzu edilen miktarda pulbiber ekliyoruz. Kırmızı biber yanıp, kararmadan önce tavayı ateşten alıp  yoğurtlu mantının üzerine güzelce gezdiriyoruz. Arzuya göre mantıya nane ve  sumak ilave edebilirsiniz.. Soğumadan servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder