Sayfalar

13 Aralık 2012 Perşembe

Fırında Elma Dilimli Patates:

Biz ev hanımları yemek yaparken önce ailenin bütün bireyleri tarafından sevilmesi, lezzetli olması ve tabiki kalorisinin düşük olmasına  önem veririz. Hiç kimse özelliklede çocuklar patates kızartmasına hayır diyemez. Aslında kızartma olmayan ama lezzet bakımından eş değer olan fırında elma dilimli patates benim favori yemeğim. Et yemeklerinin yanına çok yakışıyor. Biz severek yiyoruz. Yapımı da çok kolay. Fazla söze gerek yok. Afiyet olsun.

Gerekli Malzemeler:
3-4 tane orta boy patates
2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz, kekik, pulbiber

Hazırlanışı:
Patatesleri temiz bir mutfak fırçası ile yıkayarak, kabuklarıyla elma dilim şeklinde doğruyoruz. Geniş bir kaseye sıvıyağ ve baharatları ekleyip, patateslere  karıştırıyoruz. Patatesleri yağlı kağıt serili bir tepsiye alıp  180 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Sıcak olarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

12 Aralık 2012 Çarşamba

Kakaolu Rula Pasta:


Geçen gün arkadaşlarımla oturmuş çocuklarımızdan bahsediyorduk. Derken konu bebeklikleri, yaramazlıkları ve tabiki yemek yememelerine geldi. Yerken keyif aldıkları ve yedirirken zorlanmadığımız yiyeceklere. Ben o an kızlarımın neyi çok sevdiğini düşündüm. Hemen aklıma kakaolu rula pasta geldi. Hem onlara eskiyi hatırlatmak hem de yine onların çocukluklarına dönmesini sağlamak için yıllar sonra yaptım. İyiki yapmışım. Onlarda bende çok keyif aldık. Unutulmuş ve yıllardır yapmadığım lezzetleri tekrar yapmaya karar verdim. Afiyet olsun.


Gerekli Malzemeler:
Pandispanyası için:
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı un 
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı kakao

Kreması için:
2 tane yumurtanın sarısı
3 su bardağı soğuk süt
2 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı un
2 tatlı kaşığı buğday nişastası
1 paket vanilya

Hazırlanışı:
Öncelikle pandispanyanın yapımıyla başlıyoruz. Yumurtalar ile toz şekeri beyazlaşana kadar çırpıyoruz. Kalan mazlemelerisırasıyla  ekleyip karıştırıyoruz. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip,  hamuru kağıdın üzerine yayarak 180derecelik önceden ısıtılmış  fırında pişiriyoruz Bir yerde soğuması için bekletirken kremasını yapmaya başlıyoruz.
Vanilya hariç tüm malzemeleri küçük bir tencereye koyup, orta ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Karışım kaynamaya başlayınca, bir iki kez karıştırıp, ocağın altını kapatıyoruz. Vanilyayı ekleyip bir kez daha karıştırıyoruz.  Karışım ılınıncaya kadar ara karıştırarak kabuk tutmamasını sağlayarak soğumaya bırakıyoruz.
Soğuyan pandispanyayı yağlı kağıttan  sıyırıyoruz. Hazırladığımız kremayı kekin üzerine döküp yaydırıyoruz. Keki rulo yaparak sarıyoruz. Arzu edilirse içine muz koyarak ta sarabiliriz. Fakat hemen tüketilmezse içindeki muz karararıyor. Onun için ben tercih etmiyorum.  Buzdolabında 2-3 saat kadar soğutup servis yapıyoruz. afiyet olsun.        

İstiridye (Kayın) Mantar Kavurması:

Mantarı ailecek çok seviyoruz. Mevsiminde haftada bir kez mutlaka pişiriyorum. Çocuklarında sevmesi beni daha da mutlu  ediyor. Özellikle istiridye mantarının lezzeti ete çok benziyor. Zaten besleyici değerinden hiç bahsetmeye gerek yok. Mantar çeşitli şekillerde pişiriliyor. Çorbası, böreği, poğaçası, makarnası, kavurması....vb. Bu hafta pazarda istiridye mantarını görünce hemen aldım. Kavurmasını yapmaya karar verdim. Buyrun birlikte yapalım.

Gerekli Malzemeler:
1 kilo istiridye mantarı
1 çay bardağı zeytinyağı
tuz, karabiber ve pulbiber

Hazırlanışı:
Ön hazırlık olarak temizlediğimiz mantarı yıkayıp havlu kağıtla kuruluyoruz. Yapışmayan teflon tavada zeytinyağını kızdırıp, mantarları yağın içine atıyoruz. Harlı ateşte arkalı önlü kızartıyoruz. Çıkarmamıza yakın tuz, karabiber ve pulbiberi ekleyip ateşten alıyoruz. Hem çok lezzetli hem de yapması pratik. Afiyet olsun.

10 Aralık 2012 Pazartesi

Kaparili Dana Yahnisi:


Kaparinin ismini duymama rağmen bir sene önce turşusunu yiyerek tanıdım. İlk denediğimde değişik lezzetli ve baharatlı bir tat aldım. Beğenip, beğenmediğim hakkında çok yorum yapmadım. Ama bazı yemeklerin yanında sunumunun ve lezzetinin yakıştığını gördüm. Yaz tatilinde kaldığımız otelde hemen hemen her et yemeğinin içinde kapari olduğunu görünce bende kullanmaya karar verdim. Ve şimdi sizlere acizane benim yaptığım kaparili dana yahnisini sizlerle paylaşmak istiyorum. Tarif tamamıyla bana aittir. Sitemi takip eden  hanımlar yorum bekliyorum. Afiyet olsun.


Gerekli Malzemeler:
2 tane orta boy kuru soğan
yarım kilo dana but
1 çay bardağı kapari
2 yemek kaşığı tereyağı
1yemek kaşığı un
tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Kuru soğanları yemeklik olarak ince ince doğruyoruz. Soğanları 2 yemek kaşığı tereyağında hafif pembeleşinceye kadar çeviriyoruz. Kavrulan soğanların üzerine 1 yemek kaşığı unu ilave edip, rengi sararınca üzerine sıcak su ekliyoruz. Daha önceden kuş başı olarak doğradığımız dana butu iyice yıkadıktan sonra pişmesi için unlu karışıma ekliyoruz. Et yumuşamaya başlayınca kapariyi atıyoruz. Ağır ateşte pişirdiğimiz yahninin altını kapatıp, tuzunu ekliyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Servis yaparken karabiber serpiyoruz. Afiyet olsun.

9 Kasım 2012 Cuma

Kremalı Poğaça:

Her hanım gibi bende nerede bir yemek tarifi görsem hemen igilenirim. Geçen gün bir gazetede kremalı poğaça tarifi gördüm. Ve hemen denedim. Ağızda dağılan nefis bir poğaça oldu. Biz ailece çok beğendik. Sizlerle paylaşmak istedim. Denemenizi tavsiye ederim.

Gerekli Malzemeler:
2 tane yumurta
2 yemek kaşığı margarin
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 kutu  kreması (200ml.)
1 paket kabartmatozu
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
peynir
maydanoz 
çörekotu susam

Hazırlanışı:
Yumurtalardan birinin tamamını diğerinin beyazını derin bir kaba kırıp, sarısını bir kenara ayırıyoruz. İçine oda sıcaklığında ki margarini, sıvı yağı ve kremayı katıp biraz yoğuruyoruz. Daha sonra aldığı kadar un, kabartmatozu ve tuz ile bir güzel yoğurup kulak memesi kıvamında hamur elde ediyoruz. Hamurdan ceviz kadar parçalar koparıp içine peynir maydanoz karışımından oluşan iç malzemeden koyup kapatarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. Üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısından sürüp çörekotu veya arzuya göre susam serpip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin. Soğuyunca servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Bisküvili havuç Topları (Cezerye):

Sevgili hanımlar havuç bana göre hem tuzlusu hem de tatlısı yapılan çok güzel bir sebze. Salatası, çorbası, tatlısı derken havuçtan  farklı, çeşitli ve lezzetli yemekler yapılıyor. Şimdi havucun tam mevsimi. Çocukların ve büyüklerin seveceği bir tarif. Yapanlara kolay gelsin.

Gerekli Malzemeler:
3 tane büyük boy havuç
1 paket petibör bisküvi
tarçın
vanilya
2 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı kadar dövülmüş ceviz
süslemek için
fındık, fıstık, bisküvi kırıntıları ve değişik şekerlemeler

Hazırlanışı:
Havuçları soyduktan sonra rendeleyip toz şekerle yumuşayana kadar pişiriyoruz. Diğer bir yandan büsküvi ve cevizleri robotta çekip derin bir kaba alıyoruz. Üstüne tarçın ve vanilyayı ekleyip iyice harmanlıyoruz. Soğuyan havuçları da bisküvili karıııma ilave edip iyice yoğuruyouz.
Cevizden daha küçük parçalar alıp yuvarlayıp hindistan cevizine veya fındık, fıstık ve şekerlemelere bulayarak servis tabağına alıyoruz. Bir kaç saat beklettikten sonra servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

8 Ekim 2012 Pazartesi

Kışa Özel Kırmızı Avakado Salatası:


Bir arkadaşımda avakado ile yapılmış salata yedim. Çok beğendim. Avakadonun salataya yakışmayacağını düşünürdüm. Yiyince fikrim değişti. Salataya inanılmaz bir lezzet veriyor. Zeytinyağı, nar ekşisi avakadoya inanılmaz bir tat katıyor. Siz hala avakadoyu salatanıza koymadıysanız mutlaka deneyin. Bana hak vereceksiniz.

Gerekli Malzemeler:
yarım kırmızı lahana
yarım demet taze soğan
1 tane avakado
300 gram haşlanmış Meksika fasulyesi
50 gram haşlanmış yeşil mercimek

Sosu İçin:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tane limon
tuz

Hazırlanışı:
Ön hazırlık olarak Meksika fasulyesini ve yeşil mercimeği önceden haşlayıp, suyunu süzerek bir kenara alıyoruz. Kırmızı lahanayı ince ince doğrayıp, tuz ile ovuyoruz. Taze soğanı temizleyerek avakadoyla ikisini de minik minik doğruyoruz. Kırmızı lahanaya ekliyoruz. En son mecimeği ve fasulyeyi ilave ediyoruz. Ayrı bir yerde zeytinyağı, limon, nar ekşisi ve tuzu iyice karıştırıp salataya ekleyip, dikatlice karıştırıp harmanlıyoruz. Servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Kürdan Kebabı (İslim Kebabı):

Kürdan kebabı özel günlerde, aile yemeklerinde lezzetiyle ve şık sunumuyla o sofrayı ziyafete dönüştüren bir yemek. Çocuklar ve yiyen herkes tarafından seviliyor. Patlıcan  henüz manav tezgahından kalkmadan yapmak istedim. Çok lezzetli oldu. Bu gün ne pişirsem diye düşünen hanımlar belki denemek isterler diye düşündüm ve sizlerle paylaşıyorum.

Gerekli malzemeler:
kg. Patlıcan
300 gr. kıyma
1 iri soğan
yarım demet maydanoz
2 dilim ufalanmış bayat ekmek
tuz, karabiber, pulbiber

Sosu İçin:
3 adet domates
1 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı:
Patlıcanları alacalı olarak soyup uzunlamasına ince olarak dilimliyoruz. Üzerlerine tuz serpip acısını çıkartmak için en az bir saat kadar bekletiyoruz. Daha sonra patlıcanları yıkayıp,  bir havluyla suyunu alıyoruz. Kızdırdığımız yağa atıp arkalı önlü hafifçe kızartıyoruz.
Diğer tarafta köftesini hazırlıyoruz. Kuru soğanı ve maydanozu çok küçük doğrayıp, kıymaya ilave ediyoruz. Ufalanmış ekmek ve baharatları karıştırıp yoğuruyoruz. Kızartılmış patlıcan dilimlerinden iki tanesini artı şeklinde üst üste koyup, köfteden iri ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayarak patlıcanların tam ortasına yerleştiriyoruz. Patlıcanların uçlarını köftenin üzerine doğru kapatıyoruz. Üzerine bir dilim domates ve bir parça biber yerleştirip kürdanla tutturuyoruz. Bütün patlıcanları bu şekilde yapıp tepsiye diziyoruz.
Ayrı bir yerde domatesi rendeleyerek içine sarımsakları küçük küçük doğruyoruz.Yağını ve salçasını ekleyip suyunu çekene kadar pişirerek domates sosunu hazırlıyoruz.  Kürdan kebabının üzerine döküp, tepsinin üzerini folyoyla kapatıyoruz. 200 derecelik fırında üzeri kapalı olarak 25 dakika kadar, üzerini açtıktan sonra da yine 20-25 dakika kadar pişiriyoruz. Fırından çıkararak sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Mozaik Kış Salatası:

Salata masanın olmazsa olmazıdır. Benim için salata hem görüntüsüyle hem de lezzetiyle iştah açıcı olmalı. Mozaik kış salatası tamda tarif ettiğim gibi bir salata. Eğer bir salata tarifi istiyorsanız, buyrun size yeni bir salata. Kolay gelsin.

Gerekli Malzemeler:
yarım adet kırmızı lahana
yarım bağ taze soğan
2 tane domates
2 tane salatalık
yarım demet kıvırcık marul
yarım adet göbek marul
5-6 dal maydanoz
5-6 dal dereotu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tane limon
tuz

Hazırlanışı:
Kırmızı lahanayı yıkayıp, rendeliyoruz. Sırasıyla kıvırcık marulu, göbek marulu, taze soğanı,maydanoz ve dereotunu temizleyip yıkadıktan sonra minik minik doğruyoruz. Domates ve salatalığın kabuklarını soyup, küp küp doğruyoruz.Hazırlanan tüm malzemeyi bir araya katıp sosunu hazırlıyoruz. Bir kase içinde nar ekşisi, limo, zeytinyağı ve tuz iyice karıştırıp, salatanı içine döküyoruz. Sosu ile iyice hamanlayıp servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Ispanaklı Krep:

 
 


Gerekli Malzemeler:

Krep İçin:
1 su bardağı un
1 tane yumurta
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz

İçi İçin:
yarım kg ıspanak
1 tane kuru soğan
1 yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı salça
tuz, karabiber, pulbiber
Üzeri İçin:
rendelenmiş kaşar peyniri

Hazırlanışı:
Ispanakları ayıklayıp, yıkadıktan sonra  bir tencerede kısık ateşte ıspanak su salacağı için  1 çay bardağı su ile buhar yardımıyla haşlıyoruz. Bir tavada margarini eritip, minik minik doğradığımız kuru soğanı kavuruyoruz. Daha sonra salçayı ekleyip, haşlanmış, süzülmüş ıspanakları ve baharatları ilave ederek karıştırıyoruz. 2-3 dakika kavurup  ocağın altını kapatıyoruz.
Diğer taraftan geniş ve derin bir kaseye un, süt, yumurta ve tuz ilave edrek  hiç topak kalmayacak bir şekilde boza kıvamında bir karışım elde ediyoruz. Teflon tavaya fırça yardımıyla  margarin sürerek kızdırıyoruz. 1 kepçe hamurdan alıp tavanın üzerine iyice yayarak  hamurun her iki yüzü piştikten sonra krepi bir tabağa alıyoruz. Kalan tüm hamurları aynı şekilde pişiriyoruz.
Krepler hazır olduğunda, şekildeki gibi iç malzemesini her birinin üzerine koyarak sarıp, tepsiye diziyoruz. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirerek 160 derecelik önceden ısıtılmış fırında peynirler eriyene kadar pişiriyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Kremalı Kayısı Topları:

 



Gerekli Malzemeler:
10 tane kuru kayısı
1 çay bardağı su
1 çay bardağı toz şeker

Kreması İçin:
100 gr kuru kayısı
1 kg süt
100 gr tereyağ
1 yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya

Krem Şanti İçin:
1 su bardağı soğuk süt
1 paket krem şanti

Hazırlanışı:
Ön hazırlık olarak kuru kayısıları su ve şekeri erittiğimiz şerbetin içnde yumuşayana kadar pişiriyoruz. Soğuması için bir kenara bırakıyoruz.
Diğer bir yandan 1 su bardağı sütün içinde 1 paket krem şantiyi eriterek mikser yardımıyla çırparak kıvama gelmesi için buzdolabında saklıyoruz.
Kremayı yapmaya başlıyoruz. Kayısıları küçük küçük doğrayıp,  1 kg suda pişiriyoruz. Kalan suyuyla mikserde krema haline getirdiğimiz kayısıya un, şeker, yumurta ve sütü karıştıra karıştıra muhallebi kıvamında pişiriyoruz. Pişen kremaya tereyağı ve vanilyayı ekleyip mikserle çırpıyoruz.
Pişirme işlemlerini bitirdikten sonra servis tabaklarına önce krem şantiyi krema torbasına koyup sıkıyoruz. Üzerine kayısı yeleştirip, kayısının üzerine kayısılı kremayı sıkıyoruz. En üstüne de süsleme amaçlı kaşık yardımıyla çikolata sosu koyuyoruz. Ama sizler süslemek için değişik malzemeler kullanabilirsiniz. Mesela fındık, fıstık, badem kullanabilirsiniz. Emin olun ki kayısıya her şey yakışır. Kolay gelsin. Afiyet olsun.



4 Ekim 2012 Perşembe

Ispanaklı Ravioli:


Ravioliyi yemesi hep sevmişimdir. Ama yapımına gelince zor geldiği için yapmaktan çeşitli bahaneler uydurup kaçmasını  bildim. Fakat geçen gün aileme sürpriz olsun diye denedim güzel oldu. Ben yapmaktan ve lezzetinden memnun kaldım. Denerseniz siz de beğenirsiniz.



Gerekli Malzemeler:
Hamur için:
3 tane yumurta
6 çay bardağı un
1 çorba kaşığı zeytinyağı

İçi için:
1 orta boy soğan
yarım kilo ıspanak
7-8 dal maydanoz
karabiber, kimyon, pulbiber
tereyağı
zeytinyağı

Sosu İçin:
süzme yoğurt
sarımsak
sıvı yağ
domates salçası
pulbiber ve kuru nane

Hazırlanışı:
Ravioli yapımına mantımızın hamurunu hazırlayarak başlıyoruz. Ravioli hamuruna yumurta, un ve zeytinyağını karıştırarak  pütürsüz yumuşak bir  hamur elde ediyoruz. Hamuru bezelere ayırarak tek tek kap açıyoruz. Yufkaların uçlarının iyi yapıştırabilmek için açarken un kullanmıyoruz.
İç harcı için tereyağını ve zeytinyağı orta boy bir tencerede, orta ateşte kızdırıyoruz. Soğan ve sarmısağı koyup, arasıra karıştırarak 5-6 dakika, soğanlar pembeleşene kadar pişiriyoruz. Ispanağı yıkayıp ayıkladıktan sonra ince ince doğrayıp soğanlı harca katıp, arasıra karıştırarak 8-10 dakika, rengi soluncaya kadar pişiriniz.
Açtığımız hamurlardan kare şeklinde parçalar kesip,. içine ıspanaklı harçtan koyup kapatarak  haşlıyoruz. Mantılarımızın suyunu süzdükten sonra kenarda bekletiyoruz. Bir yerde süzme yoğurda sarımsakları rendeleyip hamurların üzerine döküyoruz.Tavaya aldığımız zeytinyağını kızdırıp domates salçası ve pulbiberi yakarak en üstüne döküp naneyi ekleyerek sıcak sıcak servis  yapıyoruz. Afiyet olsun.

Velda'nın Köftesi:

Herkesin güzel yaptığı ve meşhur olan bir yemeği vardır. Beni tanıyan ve yemeklerimi yiyenler genellikle bütün yemeklerimi severler. Ama çok güzel yaptığımı söyledikleri bir şey var ki oda bana özel sık sık yapmaktan ve sunmaktan mutlu olduğum köftem. Aslında köfte yapmak kolaymış gibi görünse de güzel bir köfte yapmak zordur. Ya kuru olur, yada lezzetli olmaz. Şimdi size vereceğim tarif çok lezzetli bir köfte. Tek bir püf noktası var kıyması ve soğanı. Denemenizi tavsiye ederim. Afiyet olsun.


Gerekli Malzemeler:
yarım kilo orta yağlı dana kaburga kıyması
15-20 gram kadar gömlek yağı
3 tane orta boy kuru soğan
tuz, karabiber, kimyon, kekik ve pulbiber

Hazırlanışı:
Dananın kaburgasından alınan etin içine tuz, karabiber, kimyon, kekik ve pulbiberi (arzu edilen miktarlarda) ve15- 20 gram kadar da gömlek yağını hep beraber kıyma makinasında iki kez çektiriyoruz. Evimde kıyma makinası olmadığı için kasaba rica ediyorum ve çektiriyorum. ve eksi 3-5 derece sıcaklıkta ama kesinlikle buzlukta değil  10 saat kadar bekletiyoruz. 10 saat sonra beklettiğimiz kıymaya  bundan sonrası çok dikkat edilmesi gereken şey kuru soğanı blenderdan geçirmeyip, bıçak ile kendimiz minik minik neredyse rendelenmiş kadar ince doğruyoruz. Ve yuvarlak veya uzun köfte şekli vererek ızgarada yada yağsı ama kızgın bir tavada arkalı önlü kızartıyoruz. Ama kurutmadan pişiriyoruz. Yanında pilav, patates, salata, makarna ne arzu ederseniz onunla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

27 Eylül 2012 Perşembe

Kışlık Biberli Domates Sosu:

Sonbahar mevsimi kendini hissettirmeye başladığında bende her hanım gibi kış hazırlıklarına başladım. Turşu, reçel derken sıra domates sosuna geldi. Aslında marketlerde her türlü ürün olmasına insanın kendisinin yapması daha güzel oluyor. Hem yaparken zevk alıyorum, hem de taze ve katkısız olduğu için seviniyorum. Siz hala yapmadıysanız buyrun birlikte yapalım. Şimdiden kolay gelsin.

Gerekli Malzemeler:
4 kilo sivri domates
1 kilo sivri biber
1 çay bardağı zeytinyağı
3-5 tane cam kavanoz.

Hazırlanışı:
Cam kavanozları ve kapaklarını suda kaynatarak sterilize ediyoruz. Biberlerin sapları ayıklayıp, küçük küçük doğruyoruz. Diğer bir yandan iyice yıkadığımız domateslerin kabuklarını daha rahat soymak için bir tencerede kaynattığımız suyun içinde 2-3 dakika kadar tutup, çıkarıyoruz. Göreceksiniz ki çok rahat soyulacaktır. Bu yöntemle domateslerin kabuklarını soyuyoruz. Yağı büyük bir tencerede ısıtıp biberleri ekleyip, 1-2 dakika pişiriyoruz. Ardından domatesleri ekleyerek 1 tatlı kaşığı tuz ilavesiyle suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Ateşten indirir indirmez sos sıcakken kavanozlara paylaştırıp kapağını sıkıca kapatarak vakumlanması için ters çeviriyoruz. Yerini hiç değiştirmeden bir gün ters şekilde bekletiyoruz. Serin bir yerde takip ederek bekletiyoruz.  Kışın soğuk günlerinde afiyetle gerek yemek, makarna, köfte sosu olarak kullandığımız gibi üzerine yumurta kırarak menemen de yaparak kullanabiliriz. Afiyet olsun. 

Muzlu Minik Tartöletler:


Gerekli Malzemeler:
50 gr yumuşak margarin
1 adet yumurta
1,5 yemek kaşığı pudra şekeri
1,5 su bardağı un
2 yemek kaşığı su
Muhallebisi İçin:
3 su bardağı süt
1 yumurta
2 yemek kaşığı buğday nişastası
1 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı margarin
 muz

Hazırlanışı:
Tart hamurunu hazırlamak için  gerekli bütün malzemeyi karıştırıp yumuşak bir hamur yapıp yarım saat kadar  üzerini örtüp dolapta dinlendiriyoruz.
Dinlenen hamurlardan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizin ortasında incelterek yağlanmış tart kalıplarına yerleştirip fazla kabarmaması için ortalarına çatal batırarak önceden ısıtılmış 170- 180 derecelik fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirerek ve soğumaya bırakıyoruz.
Kreması için sütü bir tencereye koyup, içine yumurta, nişasta ve toz şekeri ilave edip orta eteşte ara sıra karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar  pişirip, ocaktan indirdikten sonra margarini ekleyip karıştırarak soğutuyoruz. Zamanınız varsa muhallebinin kabuk tutmaması için karıştırarak soğutmanızı tavsiye ederim. Soğuyan muhallebiye küçük parçalara böldüğünüz muzları ekleyerek mikserle 10 dakika kadar çırparak kalıplarından çıkardığımız tartöletlerin içlerini muhallebiyle doldurup üzerlerini muzlarla süsleyip  servis yaıyoruz.
Ben muzların üzerine çikolata sosu koyarak servis yaptım. Çikolata sosu çok yakışıyor ve şık duruyor. Afiyet olsun.



Çilekli Tart:

 
 


Gerekli Malzemeler:
Tart hamuru için:
150 gr. yumuşak margarin
1 yumurta
2 su bardağı un
2 yemek kaşığı toz şeker
1paket kabartma tozu

Muhallebi için:
yarım kilo süt
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı un
vanilya
bir paket çilekli puding

Hazırlanışı:
Tart hamurunu hazırlarken margarinin oda sıcaklığında yumuşak olmasına dikkat ediyoruz.  Tüm malzemeleri birleştirip, yoğuruyoruz. Yağladığımız tart kalıplarına yerleştiriyoruz. 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
Bir tencerede muhallaebi için gerekli olan bütün malzemeleri karıştırıp, orta ısılı ateşte ara sıra karıştırarak pişiriyoruz. Pişen tart hamurlarını kalıplarından çıkarıp üst kısımına hafif ılınan muhallebiyi bolca sürüyoruz.
Bir paket çilekli pudingi tarfine göre pişirip, soğuduktan sonra üzerine sürüyoruz.
Bu mevsimde çilek bulunmadığı için ben çilekli puding kullandım. Eğer mevsiminde yapılırsa çilekle daha lezzetli olur. Üzerini çikolata sosu ile süslüyoruz. Afiyet olsun.

Güveçte Kaşarlı Patlıcan:


Gerekli Malzemeler:
4 adet orta boy patlıcan
300 gram kuşbaşı et
1 adet orta boy soğan
3 diş sarımsak
1 çorba kaşığı domates salçası
3 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz, karabiber, pulbiber
rendelenmiş kaşar peyniri

Hazırlanışı:
Patlıcanları alacalı soyup, küp küp doğrayarak  tuzlu suda bekletiyoruz. Soğanı piyaz şeklinde doğrayıp, kızgın yağın içinde 3 dakika kadar kavuruyoruz. Sarımsakları da büyüklüğüne göre ikiye veya üçe bölerek soğanlarla birlikte kavuruyoruz. İçerisine kuşbaşı doğranmış etleri atıyoruz. Suyunu salıp çekene kadar pişirdikten sonra suda beklettiğimiz patlıcanların suyunu süzüp tencereye alıyoruz. 2-3 dakika kadar kavurup, kısık ateşte pişiriyoruz. Patlıcanlarımızıpaylaştıralım. Bir kasede salçayı 1 su bardağı su ile sulandırıp, tuz, karabiber ve pulbiberi ekleyerek küçük güveçlere paylaştırdığımız patlıcanların üzerine döküyoruz.Son olarak rendelenmiş kaşar peynirini patlıcanlı harcın üzerine serpiştirip  180 derecelik  fırında pişiriyoruz. Yemeğimiz sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Patlıcanlı Piliç Sarma:



Gerekli Malzemeler:
3 tane  patlıcan
1 tane tavuk göğsü
3-4 tane yeşil biber
2 tane domates
1 tane kuru soğan
2-3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
sıvıyağ
tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Patlıcanları alacalı soyduktan sonra uzunlamasına kesiyoruz. Tuzlu suda acısını çıkarmak için yaklaşık 15 dakika kadar bekletiyoruz. Suyunu süzüp yıkadıktan sonra kağıt havlu ile kurulayarak diğer işlemlere geçiyoruz.
Küp küp doğradığımız kuru soğanları ve sarımsağı iki üç yemek kaşığı sıvıyağda  hafif kavurduktan sonra patlıcan genişliğinde uzun olarak kestiğimiz tavukları da ilave edip 3-5 dakika kadar soteliyoruz. Tuz, karabiber ilavesi ile tatlandırıyoruz.
Bir tavada 1 su bardağı kadar yağımızı ilave edip kızdırdıktan sonra patlıcanları arkalı önlü kızartıyoruz. Yağını çekmesi için havlu kağıdın üzerine çıkarıyoruz.
Patlıcanların arasına tavukları koyarak rulo şeklinde, çok sıkı olomadan sarıyoruz. Domates dilimleri ile yeşil biberide üstüne yerleştirdikten sonra kürdan ile tutturup tepsimize diziyoruz.
Bir kaseye 1 yemek kaşığı domates salçasını  su ile sulandırıp tepsimizin her tarafına dökerek fırın tepsisine diziyoruz. Palıcanlar ve tavuk eti piştiği için orta ısılı fırında 10 dakika kadar pişriyoru. Fırında daha fazla kalırsa sertleşir. Ona dikat ediyoruz. Yemeğimiz servise hazır. Afiyet olsun.






25 Eylül 2012 Salı

Mantarlı ve Mısırlı Tavuk Salatası:

Gerekli Malzemeler:
1 tane tavuk göğsü
1 çay bardağı mısır
1 su bardağı mantar
yarım demet taze soğan
 yarım demet maydanoz
3-5 dal dereotu
10 tane salatalık turşusu
limon
nar ekşisi
zeytinyağı
tuz, karabiber, pulbiber

Hazırlanışı:
Ön hazırlık olarak tavuk göğsünü iyice yıkayıp tuzlu suda haşlıyoruz. Bir kenarda soğumaya alıyoruz. Ayrı bir tencerede limonlu suda beklettiğimiz mantarları yine limonlu suda haşlıyoruz. Soğuyan tavuk etini ince ince didikliyoruz. Daha sonra haşlanan mantarlarıda arzu ettiğimiz büyüklükte dilimliyoruz. Sırasıyla temizlenip yıkanan taze soğanları, maydanozu, dereotonu ve salatalık turşusunu minik minik doğruyoruz. Bir tas içinde tuz, karabiber, pulbiber, limon suyu ve zeytinyağını karıştırıp, iyice çırparak bir sos elde ediyoruz. Mantar, didiklenmiş tavuk eti, mısır, salatalık turşusu ve tüm yeşillikleri servis tabağına alıp,  hazırladığımız sosu üzerine gezdiriyoruz. Salatamız servise hazır. Afiyet olsun.

24 Eylül 2012 Pazartesi

Tavada Levrek Buğulama:

Balığı ailece çok seviyoruz. Ama haftada bir kez tüketebiliyoruz. Genelikle hafta sonunun bir günü balık günü yaptık. Şimdi balığın tam mevsimi. Pazarlarda ve balıkçı tezgahlarında bolca bulabiliyoruz. Bunu değerlendirelim dedik ve açılışı levrek buğulama ile yaptık. Balık sevenlere kolay ve lezzetli bir balık tarifi. Afiyet olsun.

Gerekli Malzemeler:
2 tane levrek
2 tane kuru soğan
yarım demet maydanoz
2 tane defne yaprağı
1 adet limon
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Balıkları ayıklayıp yıkıyoruz. Soğanları piyazlık doğruyoruz. Teflon tavanın dibine doğradığımız soğanların bir kısmını yerleştirip, üzerine levrekleri diziyoruz. Maydanozu yıkayıp, ince ince kıyıyoruz. Limonu halka şeklinde dilimler halinde keserek hazırlıyoruz. Soğanların kalan kısmını, maydanozu üzerlerine yayıyoruz. Limon dilimlerini üzerine koyup tuz ve karabiber gezdiriyoruz. Zeytinyağı ve bir kahve fincanı su ve defne yaprağını ilave edip, tavanın ağzını bir folyo ile kapatıyoruz. Üzerine bıçak yardımıyla bir delik açarak tavanın kapağını kapatıp kısık ateşte yarım saat kadar pişiriyoruz. Sıcak olarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun

Edirne'nin Meşhur Kavala Kurabiyesi:

İnsan Trakyalı olur da Edirne'nin meşhur Kavala kurabiyesini hiç denemez mi? diye düşünürken Edirne'de yaşayan arkadaşımdan şimdi vereceğim tarifi aldım. Denedim çok güzel oldu. Denenmiş ve güzel olan bir tarif. Biz çok sevdik. Bademli çıtır çıtır oldu. Denemek isteyenlere kolay gelsin.


Gerekli Malzemeler:
yarım su bardağı file badem
1 su bardağı un
3 yemek kaşığı tereyağı
bir paket pudra şekeri
yarım paket vanilya
bir yumurtanın beyazı
1 çay kaşığı kabartma tozu
Hazırlanışı:
Un ve bademi bir tavada kokusu çıkana sürekli karıştırılarak kadar kavruyoruz. Rengi dönünce ateşten alıp,  bir kenarda soğumaya bırakıyoruz.
Soğuduktan sonra,  3 yemek  kaşığı pudra şekeri, kabartma tozu, 3yemek kaşığı oda sıcaklığındaki tereyağı, vanilya ve yumurtanın beyazını ilave ediyoruz. Hamuru iyice yoğruyoruz.Hamurun kulak memesi yumuşaklığında olmasına dikkat ediyoruz. Hamur çok yumuşak olmursa  un ilave ederek kıvamı ayarlıyoruz.
Elde ettiğimiz ve kıvamı iyi olan hamurdan, ay şeklindeki kalıplardan, çok büyük olmayan kurabiye hamurları kesiyoruz. Bu ay şekli kurabiyenin geleneksel şeklidir. Arzu edilirse farklı şekillerde kalıplarda kullanılır. 
Fırın tepsisine yağlı kağıt üzerine seriyoruz. Yağlı kağıdın üzerine dizdiğimiz kurabiyeleri önceden ısıtılmış bir fırında orta sıcaklıkta 150-180 derecede pişiriyoruz.  Bir kenara alıp hafif ılınmasını sağlıyoruz. Ilınan kurabiyelerin üzerine ve altına bolca pudra şekeri serpiyoruz. Çayın yanıda ailemize ve misafirlerimize servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Taze Kekik (Zahter) Turşusu:

Geçen gün büyük marketlerin birinde gezerken kekik turşusu yani zahter turşusu gördüm.Şimdi kekiğin tam zamanı. Her zaman alıp  kurutarak ufalayıp kışlık kekiğimi kendim hazırlıyorum. Eşim kekiği çok sevdiği için hemen pazardan taze kekik alıp turşu kurdum. Tadı inanın çok güzel oldu. Sizde denemek isterseniz aşağıda tarifini vereceğim. Kekiği seviyorsanız denemenizi tavsiye ediyorum. Kolay gelsin.


Gerekli Malzemeler:
3 demet taze kekik  (zahter)
2 bardak zeytinyağı
10 diş dövülmüş sarımsak
3 limon suyu
2 kaşık kalın  tuz

Hazırlanışı:
Kekikleri (zahterleri) yaprak yaprak kopararak bol suda birkaç kez yıkayarak topraktan arınmasını sağlayıp süzgeçte sularını süzüyoruz.
Kekikleri kavanoza doldurduktan sonra zeytinyağı, tuz, dövülmüş sarımsak ve limon suyunu ayrı bir kapta karıştırarak kekiklerin üzerine ekliyoruz.
Bir kaç gün içerisinde kekiklerin rengi sararıyor. Ve kekik turşusu yenmeye hazır hale geliyor .Uzun süre buzdolabında bu şekilde muhafaza edebiliriz. Afiyet olsun.

7 Eylül 2012 Cuma

İki Renkli Çiçek Kurabiye:


Gerekli Malzemeler:
1 paket margarin
1 yumurta
2 çay bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
kakao
alabildiği kadar un


Hazırlanışı:
Önce oda sıcaklığındaki  margarini elimizle yumuşatıyoruz. Sonra sırasıyla yumurta, pudra şekeri, vanilya, kabartma tozu ve unu karıştırarak, kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz. Hamurun dörtte birini bir kenara ayırıp, içine 1 yemek kaşığı kadar kakao ekleyerek kakaolu hamur oluşturuyoruz. Sonra beyaz ve kakaolu kurabiyelerden minik parçalar kopararak toplar yapıyoruz. Istenilen renkte hamurdan yapılan bir topu ortaya koyup ,diğer renkteki toplarıda çevresine dizerek elimizle birbirlerine iyice yapışmasını sağlıyoruz. Bu şekilde yaptığımız kurabiyeleri fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Yoğurtlu Şakşuka:


Gerekli Malzemeler:
2 tane patlcan
5 tane yeşil biber
2 adet patates
3 diş sarımsak
yoğurt
tuz
kızartmak için sıvıyağ

Hazırlanışı:
Bütün sebzeleri yıkayıp, soyduktan sonra küp küp doğrayıarak bol ve kızgın sıvıyağda kızartıyoruz. Kızarttığımız sebzelerin fazla yağını kağıt havlu ile alarak servis tabağına koyuyoruz. Diğer tarafta sarımsaklı yoğurt hazırlıyoruz.Sebzeler soğuyunca sarımsaklı yoğurt döküp servis yapıyoruz. 
Afiyet olsun.

Yoğurtlu Mantı Çorbası:

Gerekli Malzemeler:
100 garm hazır mantı
1 kase yoğurt
1 yemek kaşığı un
1 yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı haşlanmış nohut
tuz, pulbiber, nane
Hazırlanışı:
Bir tencerede mantıları haşlayarak çorbanın yapımına başlıyoruz. Ayrı bir kapta un, yoğurt, yumurta ve tuzu  ilave ederek iyice çırpıyoruz.
Tencerede piştiğinden emin olduğumuz mantının üzerine hazırladığınız yoğurtlu karışımı ekleyerek yaklaşık olarak 5-10 dakika kadar pişiriyoruz. Ateşten indirmeden önce haşlanmış nohutu ilave ettikten sonra iki taşım kadar daha pişirip ocağı söndürüyoruz. Bir tavada tereyağını pulbiberi ve naneyi yakarak çorbanın üzerine döküyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Bulgurlu Kabak Yemeği:


Gerekli Malzemeler:
5 tane kabak
1 orta boy kuru soğan
2 tane olgun domates
1 fincan pilavlık bulgur
2 çay bardağı su
5-6 sap dereotu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz



Hazırlanışı:
Kuru soğanı yemeklik kuşbaşı doğrayıp zeytinyağı ile kavuruyoruz.  Domateslerin de kabuklarını soyarak kavrulan soğana ekleyip suyunu çekene kadar kavurmaya devam ediyoruz. Kabuklarını soyduğumuz  kabakları küp küp doğrayarak ilave ediyoruz. 2 çay bardağı su ilavesi  ile bulguru ve tuzu  istenilen miktarda ekleyerek kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayınca altı kısarak kabaklar yumuşayıp bulgurlar şişene kadar pişiriyoruz. Su miktarı az gelirse ekleyebilirsiniz. Piştikten sonra üzerine taze kıyılmış dereotu ve arzuya göre yoğurtla servis ediyoruz. 
Afiyet olsun.

Cevizli Patlıcan ve Biber Salatası:

Gerekli Malzemeler:
2 tane patlıcan
4 tane kırmızı biber
3 diş sarımsak
1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
tuz, karabiber, pulbiber, nane
5-6 dal dereotu ve maydanoz
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı:
Patlıcan ve kırmızı biberleri fırında közlüyoruz. Közlenen sebzeleri soyup, küp küp doğruyoruz. Diğer bir yandan dövülmüş sarımsağı, zeytinyağını, tuz, karabiber, pulbiber ve naneyi birarada karıştırıp sos haline getiriyoruz. Sosu közlenen patlıcan ve kırmızı biberin üzerine döküp iyice karıştırıyoruz. Üstüne iri dövülmüş cevizi ve ince ince kıyılan dereotunu ve maydanozu serperek servis tabağına alıp servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Sebzeli Noddle:


Gerekli Malzemeler:
1 paket noddle (Çin eriştesi)
1 tane kabak
1 tane havuç
1 tane yeşil biber
1 tane kırmızı biber

Sosu İçin:
2 yemek kaşığı soya sosu
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz, karabiber, kekik


Hazırlanışı:
Geniş bir tencereye makarnayı boşaltarak, üstünü geçecek kadar sıcak su ekleyip makarnayı haşlıyoruz. Makarnanın  yapışmaması için soğuk suya tutup, süzüyoruz.
Havuç ve kabakların kabuklarını soyarak rendeliyoruz. Julyen olarak doğradığımız yeşil vekırmızı biberleri ilave edip kendi suyunda haşlıyoruz. Sebzeler suyunu çekene kadar arada bir karıştırarak kavuruyoruz.Haşlanan makarnayı süzerek ve servis tabağına alıyoruz.
Başka bir kabın içinde sosu hazırlıyoruz. Sarımsakları küçük küçük doğrayarak sıvıyağda kavuruyoruz. Kavrulan sarımsaklara 2 yemek kaşığı soya sosunu ekliyoruz. Bir tasın içinde 1 yemek kaşığı buğday veya mısır nişastasını su ile sıvı bir hale getirip sosa ekliyoruz. Nişasta sosu koyulaştırıyorsa 1 su bardağı kadar su koyup pişirmeye devam ediyoruz. Son olarak lezzetlendirmek için tuz, karabiber ve kekik ilave ediyoruz. Makarnaya ilave edip makarnayı ezmeden karıştırıp servis yapıyoruz. Arzu edilirse maydanoz ve dereotu ile süsleyebilirsiniz. Afiyet Olsun.

31 Ağustos 2012 Cuma

Patatesli Çıtır Poğaça:

Gerekli Malzemeler:
1 paket yumuşak margarin
yarım çay bardağı sıvıyağı
yarım çay bardağı yoğurt
1 yumurta akı
1 paket kabartma tozu
alabildiği kadar un
1 tatlı kaşığı tuz

İç Malzemesi İçin:
3 tane patates
1su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
tuz, pulbiber ve kuru nane

Üzeri İçin:
yumurta sarısı
galete unu

Hazırlanışı:
Oda sıcaklığında yumuşamış olan margarini kderince bir kaba koyuyoruz. Elimizle biraz yumuşatarak daha sonra sıvıyağ, yoğurt ve yumurta akını ekleyip yoğuruyoruz. Ardından un kabartma tozu ve tuzu ayrı bir kapta  karıştırıp diğer kabımızdaki karışıma ekliyoruz ve yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamurdan  ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp avucumuzda yuvarlıyoruz. Daha önceden haşlayıp ezdiğimiz patatese rendelenmiş kaşar peynirini, tuz, pulbiber ve naneyi ekleyip hamurun içine kaşık yardımıyla koyup, kapatıp elimizde yuvarlayarak, yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize koyuyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp galete ununa batırıyoruz. 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Kış Çorbası:

Yaz mevsiminin bitip son baharın kendini yavaşça hissettirdiği şu günlerde ne çorbası yapayım diye düşünürken aklıma kış çorbası geldi. Manavda kış sebzeleri  de yavaşça yerini almış. Bende galiba kış sebzelerini özlemişim ki bu çorbayı yaptım. Hem vitaminli hem de çok lezzetli oldu. Sizlerde deneyin. Afiyet olsun.

Gerekli Malzemeler:
1 tane havuç
kuru soğan
2 diş sarımsak
1 tane patates
1 tane pırasa
1 tane kereviz
2 kök kadar ıspanak
1 yemek kaşığı un
tavuk suyu
sıvıyağ
limon suyu
tuz, karabiber, pulbiber ve nane

Hazırlanışı:
Ön hazırlık olarak havuçları, kuru soğanı ve sarımsağı soyduktan sonra minik minik doğrayıp sıvıyağda soteliyoruz. Sotelenen havuçların üzerine unu da ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Unun rengi hafif sararmaya başlayınca üzerine yine sırasıyla küp küp doğradığımız  patates, pırasa, ıspanak ve kerevizleri ekleyerek biraz daha çevirdikten sonra  soğuk su dökerek unun açılmasını sağlıyoruz. Ardından tavuk suyunu ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Ateşten indirmemize yakın tuzunu ve diğer baharatları ekleyip ocağın altını söndürüyoruz. Bol limon sıkarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Fırında Kekikli ve Tereyağlı Somon Balığı:

Gerekli Malzemeler:
2 dilim derisiz somon füme
2 yemek kaşığı tereyağı
tuz, kekik, pulbiber
maydanoz

Hazırlanışı:
Derisiz somon fümeyi iyice yıkayıp, kanını tam olarak çıkardıktan sonra, bir tasın içinde tuz, pulbiber ve kekiği  karıştırarak sos haline getiriyoruz. Somon fümeleri yarım saat kadar sosun içinde bekletiyoruz. Fırın kabına sosta bekleyen somonları dizerek üzerlerine eritilmiş tereyağını bir kaşık yardımıyla gezdiriyoruz. 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Servis yapmamıza yakın maydanozları ince ince doğrayıp sıcak sıcak masaya getiriyoruz. Afiyet olsun.

26 Ağustos 2012 Pazar

Yeşil Merimekli Ve Patatesli Börek:


Gerekli Malzemeler:
5 tane hazır yufka
1 su bardağı yeşil mercimek
3 tane patates
1 tane kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
tuz, karabiber, pulbiber

Sosu İçin:
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay bardağı su

Üzeri için:
yumurta sarısı
susam, çörek otu


Hazırlanışı:
Yeşil mercimeği bir tencereye koyup haşlıyoruz. Ayrı bir tencerede patatesleri de yıkayıp, kabukları ile haşlıyoruz. Haşladığımız mercimeğin soyulan kabuklarını ve suyunu süzüp bir tabağa koyuyoruz. Diğer yandan haşlanan patatesleri soyup bir çatal yardımıyla eziyoruz. Ayrı ayrı haşladığımız mercimek ve patatesleri tuz, karabiber ve pulbiber ile tatlandırıpaynı kapta karıştırıyoruz.( Mercimek ve patatesleri aynı tencerede pişirmememizin sebebi pişme süreleri aynı değildir. Ayrıca marcimek pişerken kabukları tencerenin üzerinde birikir.Ayrı pişirilirse onları atmamız daha kolay olur.)
Ayrı bir kapta tereyağını eritip hafif ılındıtan sora sıvı yağı ve suyu karışyırp, çırpıyoruz.Yufkanın birini serip bu karışımdan her yerine sürüyoruz. 2. yufkayı diğerinin üzerine sererek, yeniden sostan sürüyoruz.
Yufkayı arzuya ve büyük sevmenize göre 8 veya 12 parçaya bölerek, hazırladığımız içten her parçanın üzerine birer kaşık koyarak, kenarlarını içe alıp sarıyoruz. Kalan yufkalara da aynı işlemi uygulayarak yufkaları sarıyoruz. Üzerlerine yumurtanın sarısını sürüp,susam ve çörek otu serperek börekleri tepsiye diziyoruz.. 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Sultan Kebabı:

Gerekli Malzemeler:
2 tane yufka
500 gram kuşbaşı dana eti
100 gram bezelye
1 tane kabak
1 tane havuç
1 tane kuru soğan
1 yemek kaşığı margarin
2 tane domates
tuz, karabiber, pulbiber

Beşamel Sos İçin:
2 su bardağı süt,
2 yemek mkaşığı un
1 yemek kaşığı margarin
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Hazırlanışı:
Bir tencerenin içine 1 yemek kaşığı margarini koyup eriyoruz. Üzerine 500 gram küp küp doğranmış kuşbaşı dana etini yüksek ısılı ateşte sulanmasına izin vermeden kavuruyoruz. Kavrulan etlerin üzerine küp küp doğradığımız kuru soğanı ilave edip yaklaşık 5 dakika kadar kavuruyoruz. Etlerin üzerine minik minik doğradığımız kabak, havuç ve bezelyeleri de ilave edip, bir kaç kez çeviriyoruz. Kabuklarını soyduğumuz ve kuşbaşı olarak doğradığımız domatesleri de ekleyerek biraz kavurduktan sonra tuz, karabiber, pulbiber ve 1 su bardağı kadar su koyup yarım saat kadar pişiriyoruz.
Diğer bir yandan beşamel sosu hazırlamak için bir tencerede1 yemek kaşğı kadar margarini eritiyoruz. Unu ilave ettikten sonra karıştırarak kavuruyoruz. Üzerine sütü yavaş yavaş ilave edip, kıvama gelene kadar pişiriyoruz. Tuz serpip ateşten alıyoruz. yufkaları tezgahın üzerinde dikdörtgen şeklinde kesiyoruz. Pişen etleri yufkanın üzerine koyup, bohça şeklinde sarıyoruz. Ve önceden yağladığımız fırın kabına diziyoruz. Yufkaların üzerine beşamel sosu bolca sürüyoruz. Son olarak rendelenmiş kaşar peyniri serperek 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Sahanda Patatesli Kuzu Pirzola:

Şimdi sizlere vereceğim sahanda pirzola tarifi kayın validem Suzan hanımın tarifidir. Bayramlarda, özel günlerde mutlaka yapar. Ve büyük bir zevkle bizi bekeler. Çocuklar ve biz severek yiyoruz. Ellerine sağlık anneciğim. Bize böyle güzel yemekler yaptığın için teşekkür ederiz.

Gerekli Malzemeler:
8 tane kuzu pirzola
3 tane orta boy domates
4 tane yeşil biber
4 diş sarmısak
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tane kuru soğan
1 tatlı kaşığı salça
tuz, karabiber, pulbiber, kekik

Hazırlanışı:
Pirzolaların her tarafını tuz, karabiber, kekik ve pulbiber ile iyice ovuyoruz. Tere yağı tavaya alarak eritiyoruz. Pirzolaların her iki  tarafını kızartarak, tavadan alıp, bir yerde bekletiyoruz.  Patatesleri soyup yıkadıktan sonra bir sahana  alıyoruz. Soğanı ve sarımsakları küçük küçük doğrayarak  pirzolaları kızarttığımız tavada hafifçe pembeleştiriyoruz. Pembeleşen soğan ve sarımsakları  patateslerin üzerine ilave ediyoruz. Onun üzerine de tavada kızarttığımız pirzolaları diziyoruz. Domatesleri halka veya patates dilimi şeklinde doğrayarak biber ve domatesleri üzerine koyuyoruz. Bir tasta hazırladığımız salçalı suyu döküp kısık ateşte pişiriyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Arap Aşı Çorbası:

Çorba yemeğe başlangıç olduğu için yazda olsa kışta olsa mutlaka her sofrada bana göre bulunması gerekir. Onun için mutlaka bizim soframızın olmazsa olmazıdır. Havalar sıcak olsada ben bu gün arap aşı çorbası yapmaya karar verdim. Yapması kolay ama çok lezzetli.  Buyrun birlikte yapalım.

Gerekli Malzemeler:
1 tane tavuk budu
3 tane domates
1 tane kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı arpa şehriye
tuz, pulbiber
yarım limon suyu

Hazırlanışı:
Öncelikle bir tencereye derisiyle birlikte  tavuk budunu koyuyoruz. Tavuğun derisi daha çok lezzet verir. Yavan olmamasını sağlar. Üzerine kuru soğanı hiç doğramadan bütün olarak koyuyoruz. Tavuğu yarım saat kadar pişiriyoruz. Pişen tavuk etinin suyunu süzerek didiklemek üzere bir tabağa alıyoruz. Ayrı bir tencereye tereyağın, rendelenmiş domatesi,salçayı ve unu ekleyerek kavuruyoruz. Kavrulan unun üzerine tavuk suyunu döküp, kaynamaya bırakıyoruz. Tavuk yeterli olmuyorsa normal su ilave ediyoruz. Kaynayan suyun içine arpa şehriyeleri atıyoruz. Didiklediğimiz tavuk etlerini şehriyelerin piştiğinden emin olunca tencereye ilave ediyoruz. Bir iki taşım pişrdikten sonra üzerine tuz ve istenen baharatları atıyoruz. Özellikle pulbiber ve limon çok yakışıyor. Pulbiberini ilave edip, limonunu sıkıyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

22 Ağustos 2012 Çarşamba

Ev Yapımı Vişne Suyu:

Bu sene ramazanda havalar çok sıcak olduğu için fazla sıvı tüketmek durumunda kaldık.Hazır meyve suları katkılı olduğu için aileme doğal ve ev yapımı meyve suyu içirdim. Kendim yaptığım için hem sağlıklı ve katkısız oldu, hemde şekerini istediğimiz kadar koyduk. Sıcak günlerde soğuk soğuk tükettik. Her gün taze olarak bir gün kızılcık, bir gün kayısı, bir gün vişne suyu derken ramazanımız zevkle geçti. İnşallah nice ramazanlara.


Gerekli Malzemeler:
yarım kilo vişne,
1 lt su,
1,5 su bardağı şeker

Hazırlanışı:
Öncelikle vişnelerin  saplarını ayıklayıp, yıkadıktan sonra çekirdekleriyle birlikte bir tencereye su koyup vişneleri ekleyip, yumuşayana kadar pişiriyoruz. Pişen vişneleri süzgeçten geçirip kabuk ve çekirdeklerini attıktan sonra kalan su ve liflerine şekeri ekleyip eriyene kadar karıştırıyoruz. Sürahiye boşaltıpistenirse içine karanfil ekleyerek, buzdolabında soğuması için bekleterek tüketebiliriz. Afiyet olsun....

Ev Yapımı Kayısı Suyu:

Gerekli Malzemeler:
1,5 kg kayısı,
1 su bardağı şeker,
1 litre su
2 tane karanfil

Hazırlanışı:
Öncelikle kayısıları güzelce yıkayıp, tencereye kayısıları, üzerine suyu koyup kayısılar yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Ocaktan alıp kevgirle kayısıları bir tabağa alıyoruz. Kabuklarını ve çekirdeklerini çıkartıp kalanı tencereye ekliyoruz. Hemen içine şekeri ilava edip karıştırıyoruz. Kayısı tatlı bir meyve olduğu için şekeri 1 su bardağı koyuyorum. Daha az veya çok tatlı sevenler şekerini az veya çok kullanabilirler. Kayısıyı suyunu  lifli olarak hazırlıyorum. İsteyenler liflerini süzüp, yalnızca suyunu tüketebilirler. Hazırlanan kayısı suyunu sürahiye boşaltıp. İçine de 1-2 tane karanfil ekleyip buzdolabında soğuması için bekletiyoruz. Karanfil kayısı suyuna lezzet hemde ferahlık verecektir. Denemenizi tavsiye ediyorum. Soğuk soğuk servis yapıyoruz. Afiyetler olsun...

Kayısı Marmelatı:

Kayısı benim çok sevdiğim meyvedir. Kayısıdan yapılan her çeşit tatlıyı severek yiyorum. Kayısı zamanı yapabildiğim kadar komposto, şurup, marmelat, reçel v.s. yapıyorum.Sizlerde bu güzel meyveyi bolca tüketip, kışlık yiyeceklerinizi yapın. herkezin ellerine sağlık.

Gerekli Malzemeler:
2 kilo kayısı
1,5 kilo toz şeker
1 su bardağı su

Hazırlanışı:
Marmelat yapımına kayısıları iyice yıkarak başlıyoruz. Yıkanan kayısıları büyükçe bir tencereye koyuyoruz. 1 su bardağı su ile kayısıları yumuşayana kadar pişiriyoruz. (Arzu ederseniz fazla suda haşlayıp süzülen suya şeker ilave ederek kayısı suyu elde edebilir ve afiyetle içebilirsiniz.)
Kayısılar pişince sonra süzgeçten geçiriyoruz. Çekirdekleri ve kabukları süzgecin içinde kalacaktır.Tencerede, süzgeçten geçirmiş olduğumuz kayısıları 1,5 kilo toz şeker ile birlikte kıvamına gelecek şekilde orta ateşte dip tutmaması için sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Pişen kayısı marmelatını soğuduktan sonra kavanozlara doldurup serin yerde saklıyoruz. Afiyet olsun.

17 Ağustos 2012 Cuma

Erik Marmelatı:

Gerekli Malzemeler:
1 kilo kırmızı erik
1 kilo toz şeker
3-4 damla limon suyu
1 bardak su

Hazırlanışı:
Erikleri yıkandıktan sonra, çekirdekleri çıkarılmadan tencerede bol suda kaynatıyoruz. Suyunu bol  koymamızın sebebi suyuna şeker ilave ederek erik şurubu elde ederek içebiliriz. Suyunu da öyle değerlendirmiş oluruz. Yumuşayan erikleri kev­girden geçiriyoruz..Tencereye koyarak, şeker ve su ilave edilp,
orta hararetli ateşte kıvamına gelinceye kadar dibine tutmaması için karıştıra karıştıra pişiriyoruz. Sıçramalar başlayınca limon suyunu ilave edip, 3-4 taşım daha kay­natıldıktan sonra ateşten indiriyoruz.Soğumadan kavanozlara doldurarak, soğuduktan sonra ağzı ka­patılıp serin bir yerde saklıyoruz. Erik marmelatı kışın yenmeye hazır. Afiyet olsun.

Kızılcık Marmelatı:

Temmuz ayının sonları ve ağustos ayı boyunca kızılcığın en bol olduğu zamandır. Ramazan ayı boyunca kızılcık şurubu yaptım. Sıcaklarda çok iyi oldu. Anneciğim biz çocukken bize hep kızılcık marmelatı yapardı. Biz kış gelmesini beklemeden daha yapılır yapılmaz tüketirdik. Annem de ısrarla bir daha bir daha yapardı. Çocuklara anlatırken bizde kızılcık marmelatı isteriz deyince yaptım ve tarifimi  sizlerle paylaşıyorum. Kızılcık marmelatı yapmanın tam zamanı. Haydi marmelat yapmaya. Hepinize kolay gelsin.

Gerekli Malzemeler:
1 kg kızılcık
1,5 kg toz şeker
1 tane limon suyu

Hazırlanışı:
Kızılcıkları iyice ayıklayıp, yıkadıktan sonra bir tencereye üzerine  çıkacak kadar  suyla yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Kaynayan kızılcıkları bir kevgire alarak çekirdekleri üstte kalacak şekilde kevgirden geçiriyoruz.
Posası ve çekirdekleri çıktıktan sonra geriye kalan  ve püre olan kızılcıkları tekrar tencereye alarak toz şekeri ile reçel kıvamına gelene kadar  kaynatıyoruz. İndirmemize yakın limon suyu eklenip bir iki taşım kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz. Sıcakken kavanoza doldurup soğuyunca ağzını kapatıyoruz. Afiyet olsun.



15 Ağustos 2012 Çarşamba

Etli Ali Nazik Kebabı:






Gerekli Malzemeler:
3 adet közlenmiş patlıcan
3 diş sarımsak
1 büyük kase süzme yoğurt
500 gr yağsız kuzu eti
3 yemek kaşığı tereyağı
tuz, karabiber, pulbiber








Hazırlanışı:
Patlıcanları ocakta birkaç yerinden delerek tamamen yumuşayana kadar közlüyoruz. Kabuklarını soyup bıçakla incecik doğruyoruz. Sarımsakları biraz tuzla ezip yoğurtla karıştırıp kullanmaya hazır hale getiriyoruz..
Yağsız kuzu etini minik minik doğrayarak tereyağı ile birlikte bir tavaya alıyoruz. Etler yumuşayıncaya dek kavruyoruz.
Sarımsaklı yoğurdu patlıcanlara ekleyip,tuzunu ayarlayarak karıştırıyoruz. Hazırlanan patlıcan harcını servis tabağına alıyoruz. Kavrulan ete tuz, karabiber ve pulbiber ilave ederek patlıcanların üzerine döküyoruz. Afiyet olsun.

Patates Sufle:

Gerekli Malzemeler:
4 tane patates
4 yemek kaşığı krema
2 tane yumurta
tuz, karabiber
muskat

Hazırlanışı:
Ön hazırlık olarak patatesleri soyup yıkadıktan sonra az su ile çelik tencerede haşlıyoruz. Haşladıktan sonra soğuk suya tutup ılınmasını sağlıyoruz. Ilınınca çatal yardımıyla ezerek, içine kremayı ilave ederek,  yumurtaları kıralım, sarısını ayrı bir kaba, beyazını ayrı bir kaba alarak  çırpıyoruz. Ezilmiş ve krema koyulmuş patatesin içine yumurta sarılarını ilave ederek karıştırıyoruz. Daha sonra muskatı rendeleyerek karıştırmaya devam ediyoruz. Çırptığınız yumurta beyazlarına tuz ilave ederek köpük köpük olana kadar karıştırıyoruz. Hazırladığımız sufleyi sufle kaplarına eşit şekilde paylaştırıyoruz. 180 derecelik fırında iyice kabarıp kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Çipura Buğulama:




Gerekli Malzemeler:
2 tane çipura
3 tane kuru soğan
yarım demet maydanoz
2 tane defne yaprağı
1 adet limon
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz, karabiber




Hazırlanışı:
Balıkları ayıklayıp yıkıyoruz. Soğanları piyazlık doğruyoruz. Teflon tavanın dibine doğradığımız soğanların bir kısmını yerleştirip, üzerine balıkları diziyoruz. Maydanozu yıkayıp, ince ince kıyıyoruz. Limonu halka şeklinde dilimler halinde keserek hazırlıyoruz.  Soğanların kalan kısmını, maydanozu üzerlerine yayıyoruz. Limon dilimlerini üzerine koyup tuz ve karabiber gezdiriyoruz. Zeytinyağı ve bir kahve fincanı su ve defne yaprağını ilave edip, tavanın ağzını bir folyo ile kapatıyoruz. Üzerine bıçak yardımıyla bir delik açarak tavanın kapağını kapatıp kısık ateşte yarım saat kadar  pişiriyoruz. Sıcak olarak mevsim salatasıyla servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

14 Ağustos 2012 Salı

Semizotu Salatası:

Gerekli Malzemeler:
1 demet semizotu
yarım demet taze soğan
2 tane olgun domates
2 tane salatalık
2 diş sarımsak
tuz, limon zeytinyağı

Hazırlanışı:
Semizotunu temizleyip, yıkadıktan sonra elimizle gelişi güzel sap ve yapraklarıyla koparıyoruz. Domatesleri, salatalıkları  ve yeşil soğanları minik minik doğrayıp, semizotuyla birleştiriyoruz. Bir kase içinde tuz, limon suyu ve zeytinyağını karıştırıp salatamıza katıyoruz. Servis tabağına alarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Enginar Dolması:

Gerekli Malzemeler:
4 tane enginar
2 tane kuru soğan
2 tane olgun domates
5-6 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
1 adet limon
tuz
1,5 su bardağı su

Hazrlanışı:
Temizlenmiş limonlu suda beklettiğimiz enginarları  yine limonlu suda haşlayarak bir kenarda bekletiyoruz. Ayrı bir yerde kuru soğanları, domatesleri ve sarımsakları soyup, iyice yıkadıktan sonra küp küp doğruyoruz.
Tuz ilave edip, bütün malzemeleri güzelce karıştırıp, harmanlıyoruz.Malzemeyi daha önceden limonlu suda haşladığımız eginarların üzerine eşit şekilde yerleştiriyoruz. Geniş bir tencereye diziyoruz.  1,5 su bardağı suya limon suyu ve 1 tatlı kaşığı toz şekeri ilave ederek enginarların üzerine gezdiriyoruz. 15- 20 dakika kadar pişiriyoruz.  Soğuyunca servis yapıyoruz. Afiyet olsun.