Sayfalar

13 Ocak 2011 Perşembe

Zeytinyağlı Lahana Dolması;

Gerekli Malzemeler;
1 orta boy dolmalık lahana
4 orta boy kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç
3/4 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı dolma fıstığı
1  yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı dolma baharı
yarım demet maydanoz
2 tatlı kaşığı tozşeker
tuz, tarçın
1 limon

Hazırlanışı;.
Lahananın orta kısmını koni biçiminde keserek çıkartıp, akan suya tutup yıkayoruz. Ortasına bir tatlı kaşığı tuz serpip, bu kısmı alta getirerek 3-4 bardak sıcak suyla 10 dk haşlıyoruz. Lahanayı böyle yaprak yaprak değilde bütün olarak haşlarsak daha çok yaprak kullanabiliriz.Sonra da yapraklarını ayırıp, orta kalın damaralarını kesip çıkartıyoruz. Yaprakları büyüklüğüne göre 3-4 dört parçaya bölüyoruz.
İnce doğradığımız kuru soğanları ve dolma  fıstığını zeytinyağda karıştırıp üstü kapalı olarak kavuruyoruz. Pirinci 20 dk önce yıkayıp tuzlu sıcak suda bekletip, soğuduğu zaman tel süzgeçten geçirip soğana katıp,  tahta kaşıkla karıştırarak 5-10 dk kavuruyoruz. Pirince 1 bardak su, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 tatlı kaşığı toz şeker, nane, kuşüzümü koyup kısık ateşte suyunu çektiriyoruz. Yarım limon suyu, bahar, tarçın ve kıyılmış maydanoz katıp, 15 dakika kadar kabarmasını sağlıyoruz.
Lahana yapraklarına birer kaşık dolma içinden koyarak parmak uzunluğunda sarıyoruz. Dibi düz bir tencereye önce bir kat yaprak döşeyip, dolmaları üzerine sıralıyoruz. Kalan zeytinyağını üzerine gezdirip, 1,5- 2 bardak su koyuyoruz. Üzerini de bir kat yaprakla kapatıp, kapağını kapatıp önce harlı sonra yavaş ateşte suyunu çekene dek pişiriyoruz.
Dolmayı tencerede soğutup servis tabağına yerleştiriyoruz. Limon ile servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder