Sayfalar

19 Ocak 2011 Çarşamba

Aşure;


Gerekli Malzemeler,
yarım kg. buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kurufasulye
1 çay bardağı pirinç
2 su bardağı süt
100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
50 gr. kuş üzümü
100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
dilerseniz ufak ufak doğranmış kuru incir (incir aşurenin rengini koyulaştırdığı için biz pek kullanmıyoruz)
1 kg. toz şeker

Hazırlanışı;
Aşureyi pişirmeye başlamadan 1 gece önceden buğdayı iyice yıkadıktan, koyu renk suyunun tam olarak çıktığına emin olduktan sonra büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar  su ile doldurup, ve bir taşım kaynatıyoruz.
Nohut ve kurufasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alıyor ve buğdaydaki işlemin aynısını yapıyoruz. Her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatıp, bir gece dinlendiriyoruz.
Sabah kalkar kalkmaz  tencerelerin altını tekrar açıp, kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişiriyoruz. Eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekliyoruz ki kaynama durmasın ve malzemeler sertleşmesin diye.  Buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakıyoruz. Buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkadığımız pirinci ekleyip, bir sürede pirinçlerle beraber pişiriyoruz. Hepsi pişince nohut ve kurufasulyeleri buğday tenceresine ekleyip, 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatıpdaha önceden yıkadığımız ve suda beklettiğimiz çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekliyoruz. 15 dakika daha pişirdikten sonra sütünü ve toz şekerini ekliyoruz. Bir taşım daha kaynatıp altını kapatıyoruz.
Aşurenin soğumasını beklemeden kaselere paylaştırıp bir soğumasını bekledikten sonra tarçın, ceviz, fındık, nar ile süsleyin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder