Sayfalar

17 Ocak 2011 Pazartesi

Çerkez Tavuğu;

Gerekli Malzemeler;
1 adet ayıklanmış bütün tavuk
1 adet kuru soğan
2 su bardağı dövülmüş ceviz
2 diş sarımsak
3 dilim bayat ekmek içi
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı;
Tavuğu dört bardak suda soğan ile birlikte haşlayın. Soğan sonradan işimize yaramayacak; sadece aroma vermesi için kullanıyoruz.
Haşlanmış tavuğu süzüp, ılınınca didikleyerek, kemiklerinden ayırıyoruz. Tavuk suyunu atmayıp  ekmekleri ıslatmakta kullanıyoruz. Ekmekleri suya daldırıp çıkartıyoruz. Geri kalan tavuk suyu ile çorba ya da pilav yaparak değerlendirebiliriz.
Robotta çekilmiş ya da dövülmüş ceviz içi ile ıslatılmış ekmekleri, ezilmiş sarımsakları ve kırmızı biberi karıştırıyoruz.. Bu karışımı yarım saat bekletip, sonra bir tülbentin içine alıp, sıkıyoruz. Cevizin yağının çıktığını göreceksiniz. Çıkan yağları bir kenara ayırıp, tülbentte kalan cevizli karışımı da tavuklarla karıştırıyoruz. Tuzu ekleyip, kıvamı çok katı olursa 1-2 çorba kaşığı tavuk suyu ile inceltebilirsiniz.
Çerkez tavuğunu servis tabağına alıp, üzerine tülbentle sıkmış olduğumuz ceviz yağının bir kısmını döküyoruz.  Bu ceviz yağını azıcık kırmızı biberle karıştırıp dökerseniz  daha renkli olur. Son olarak cevizle süslüyoruz. Soğuyunca servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Not; Bazı hanımlar çerkez tavuğuna süzme yoğurt ve mayonez kullanıyorlar. Ama o tamamıyla başka bir tarif oluyor. Kesinlikle kullanılmaz. Gerçeği benim yukarıda tarif ettiğim gibidir,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder