Sayfalar

3 Ağustos 2012 Cuma

Kayısı Reçeli:

Reçeller arasında en çok sevdiğim reçel kayısı reçelidir. Kendine has güzel bir kokusu ve aroması vardır. Aynı zamanda bana  çokta zararsız ve masum (kilo aldırmayan) bir reçelmiş gibi geliyor. Her sene olduğu gibi bu senede yaptım. Çokta güzel oldu. Şimdi kayısının tam zamanı. Tabiki reçelinde. Afiyet olsun.

Gerekli Malzemeler:
1 kg sert kayısı
1 kg toz şeker
1 litre su
yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı margarin

Hazırlanışı:
Kayısıları iyice yıkadıktan sonra ikiye bölerek çekirdeklerini çıkarıyoruz. Bir süzgeçte sularının süzülmesi için bir kenara alıyoruz.  Bir tencerede 1 litre suda 1 kg toz şekeri eriterek koyu bir şerbet kıvamını alana kadar yaklaşık 10 dakika kadar kaynatıyoruz. Tam bu sırada yarım limonun suyunu döküyoruz reçelimiz şekerlenmesin diye, bir de 1 tatlı kaşığı margarini koyuyoruz ki reçelimiz pişerken üzerinde köpükler olmasın diye. Şerbet koyulaşın süzgeçte suları süzülen kayısıyı atıyoruz. Ara sıra hafifçe karıştırıyoruz. Eğer çok sık ve dikkatsizce karıştırırsak kayısılar parçalanır dağılır.  Reçelin pişip pişmediğini anlamak için suyundan bir kaşık alınp bir tabağa akıtıyoruz. Son damla düşmekte çok zorlanıyorsa, reçelimizin kıvamı tam demektir.

Bu esnada ocağın altını kapatıp, reçeli cam bir kavanoza alıyoruz. Ağzına bir tülbent kapatıyoruz. Soğuduktan sonra tülbenti alıp kapağını kapatıyoruz. Güneş görmeyen serin bir yerde reçeli muhafaza ediyoruz. Zamanı gelince badem ile süsleyerek yiyoruz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder