Sayfalar

28 Aralık 2010 Salı

Katmer Poğaça;

Gerekli Malzemeler;
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 yemek kaşığı kuru maya
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı toz şeker
aldığı kadar un
arasına sürmek için 75 gr tereyağı

İç Harcı İçin;
yarım kilo pırasa
1 tane kuru soğan
tuz, karabiber, pulbiber
2 yemek kaşığı sıvıyağ

Hazırlanışı;
Ön hazırlık olarak pırasaları temizleyip minik minik doğruyoruz. İyice yıkadıktan sonra 2 yemek kaşığı sıvıyağda kuru soğanı hafif sararttıktan pırasaları ilave ediyoruz. 1 çay bardağı su ekleyip pırasaları  iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz. Ateşten indirince tuz, karabiber ve pulbiber ilave edip soğumaya bırakıyoruz.
Katmer hamurunu yoğurmaya başlıyoruz. Mayayı yarım çay bardağı ılık suda eritiyoruz. Eriyen mayanın üzerine sütü, yumurtanın beyazını, tuzu, toz şekeri, sıvıyağı ve ununu ilave edip yoğuruyoruz. Kulak memesi yumuşaklığında olan hamuru sekiz eşit parçaya bölüyoruz. Her bir parçayı tabak büyüklüğünde açıp, aralarına eritilmiş tereyağı sürerek üst üste diziyoruz. Sürdüğümüz tereyağı hamurun birbirine yapışmasını önleyerek kat kat olmasını sağlayacaktır. Hamuru 60-70 cm kadar büyüklükte açarak pizza dilimi büyüklüğünde üçgen parçalar elde ediyoruz.  Üçgen parçaların içine pırasalı harçtan koyup, sigara böreği gibi sarıyoruz. Yarım saat kadar mayalanması için bekletiyoruz. Yağlanmış tepsiye üzerlerine yumurta sarısı sürerek dizip, önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Arzuya göre üzerlerine susam veya çörek otuda sürülebilir.  Sıcak veya ılık olarak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder