Sayfalar

1 Aralık 2010 Çarşamba

Çervişli Köfte;

Çervişli köfte yöresel bir yemektir. Trakya bölgesine ait bir köftedir. Bazı yörelerde buna salçalı köfte denir. Bu köfteyi Trakyalı birisi yaparsa yemesine doyum olmaz. Denemenizi tavsiye ederim. Sosa konulan reyhan ayrı bir tat veriyor. Afiyet olsun.

Gerekli Malzemeler;
yarım kg orta yağlı dana kıyma
2-3 dilim bayat ekmek içi
1 orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı kekik
1 yumurta
yarım demet maydanoz

sosu için;
3 tane olgun domates
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı reyhan

Hazırlanışı;
Yarım kilo orta yağlı köftelik kıymaya, soğuk suda ıslatılmış, sonra da iyice sıkılmış bayat ekmek içini, rendelenmiş soğanı, karabiberi, pulbiberi, kekiği, kimyonu, tuzu  yumurtayı ve   ince doğranmış maydanozu  katarak 10 dakika yoğuruyoruz.  Sonra bu kıymadan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak avuç içinde yuvarlayıp, bunlara parmak biçiminde uzun şekiller veriyoruz.
Sonra köfteleri biraz dinlenmeye bırakıp ayrı bir yerde çervişini (sosunu)  hazırlıyoruz.
3 tane olgun domatesi bir tencereye rendeliyoruz. 1 yemek kaşığı tereyağda 3 diş dövülmüş sarımsakla birlikte soteliyoruz. Suyunu çeken domatesin içine 1 yemek kaşığı domates ve biber salçasını ekleyip üzerine 1 çay bardağı su ve azıcık tuz koyuyoruz. Ayrıca sosun içine 1 tatlı kaşığı reyhan ekleyip kaynamasını beklerken yağsız bir tavada köfteleri arkalı önlü pişiriyoruz. Pişen köfteleri çervişin içine atıyoruz. 3- 5 dakika sonra köfteleri servis tabağına alıyoruz. Üzerine çervişinden de koyup maydanozla süslüyoruz. Sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder