İyi bir turşu yapmanın bazı püf noktaları vardır. Turşu yapımı kolaymış gibi görünse de dikkat isteyen noktalar var. İyi bir turşu yapılabilmesi için, salamuradaki tuz oranının çok iyi ayarlanması gerekir. Aksi halde,turşu ya yenemeyecek kadar tuzlu, ya da az tuzlu olur. Tuz oranının az olması ise, istenmeyen zararlı canlılann üremesine ve yumuşamaya neden olur.
Turşu yapacağınız sebzeleri seçerken sert, taze, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına özen gösterin. Sebzeler ne kadar taze ve diri olursa turşunun dayanma süresi de o kadar artar. Mutlaka turşuluk tuz olarak iri kaya tuzunu kullanın. Çünkü rafine tuz turşunun kısa zamanda yumuşamasına neden olur.
Turşuyu, ekşimesi için 18~20°C sıcaklıkta 4-6 hafta bekletin. Turşu olgunlaştıktan sonra, daha serin bir yerde muhafaza edin. Turşunun üzerinde beyaz, kalın bir zar halinde maya tabakası oluşursa, bunu temizleyin
Bunlara dikkat edilirse güzel ve uzun ömürlü turşu yaparız.
Gerekli Malzemeler;
1 kilo kornişon salatalık
3-4 tane havuç
1 kilo yeşil biber
1 kilo yeşil domates
su (mümkünse içme suyu)
4-5 çorba kaşığı kaya tuzu
1 çorba kaşığı toz şeker
10 diş sarımsak
2 çay bardağı sirke
10-12 dal maydanoz
Hazırlanışı;
Taze, sert yapılı, küçük boy ve aynı kalınlıktaki salatalıklar kullanmaya dikkat ediyoruz.. En uygunu kornişondur. Üzerlerindeki çamur ve toprağın gitmesi için iyice yıkıyoruz. İyi yıkanmayan sebzelerden yapılan turşular çabuk bozulur. Uzun ömürlü olmaz. İyice yıkandığından emin olduğumuzda salatalıkları birkaç yerinden delerek kavanoza dolduruyoruz. Sırasıyla yeşil bibere, havuca ve yeşil domatese de aynı işlemi uygılayıp kavanoza dolduruyoruz.Tuzunu uzerine ilave edip, sarımsakları temizleyip kavanoza yerleştiriyoruz. Sirkeyi içine boşaltıp, suyunu ilave ediyoruz. Maydanozu kapak yapıp kavanozun kapağını hiç hava almayacak şekilde sıkıca kapatıyoruz.. Tezgah üzerinde yada düz bir zemin üzerinde 2 gün bekletip suyunun azalıp azalmadığınıtakip ediyoruz.Azalırsa ki azalacaktır. Bu durumda üzerine biraz daha su ilave ediyoruz. Serin bir yerde 4-5 hafta bekletildikten sonra yiyebiliriz. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder