Yapmış olduğum çiğ köftenin tarifi çok sevdiğim Urfa'lı arkadaşım Arzu'nun tarifidir. Sağolsun Arzu'cuğum ne zaman istesem geri çevirmeyip hep yapıyor. Yaparken de ben hep oturur izlermiş gibi görünür ama tattırması için beklerim. Diğer arkadaşlar görmeden gizlice bana tattırır. Arzu'cuğum teşekkür ederim. Hem tarifin hem de ne zaman istesem yaptığın için.
Gerekli Malzemeler;
yarım kilo çiğ köftelik ince bulgur
yarım kilo çiğ köftelik tamamı yağsız, makinada 2-3 kez çekilmiş dana eti
1 demet maydonoz
5-6 sap tase soğan
1 büyük kuru soğan
4 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı karabiber
3 tatlı kaşığı pul biber
3 yemek kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz, isot, kimyon, yenibahar,
servis için;
marul, limon
Hazırlanışı;
Öncelikle taze soğan, kuru soğan, sarımsak ve maydonozu ince ince kıyıyoruz.Tepsinin bir yarısına bulguru, diğer yarısına tase soğan ve maydonozu hariç diğer tüm malzemeleri koyuyoruz. Bulguru tepsinin bi kenarında bekletirken diğer yarıdaki malzemeleri iyice birbirine yedirerek uzun uzun yoğuruyoruz. Birbirini iyice yedirdiğimize emin olduktan sonra azar azar bulgur ekleyerek yoğurmaya, yedirmeye devam ediyorusz. Azar azar bulguru yedire yedire birbirlerinie iyice kaynaştırıyorusz. Bunu şöylede tarif edebilirim. Sol avucumuzun arasında iyice malzemeleri sıkıştırıyoruz. Yumruk yapıp yukarıda kalan parçaları diğer elimizle iyice ovalıyoruz. Bütün hepsini birbirine yedirip köftelik kıvama geldiğini anladığımısda taze soğan ve maydonozu da katıp onları da iyice birbirine yedirip, köfte şeklini vererek avucumuzda sıkıyuruz. Sonra yanında marul ve limon suyuyla servis yapıyoruz. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder