Sayfalar

4 Kasım 2011 Cuma

Ev Baklavası:

Gerekli Malzemeler:
Hamuru İçin:
4 su bardağı un
1 su bardağı ılık süt
1 paket kabartma tozu
100g erimiş tereyağı
1 yumurta
hamuru açmak için 1 paket buğday nişastası
üzerine 150 gr kadar eritilmiş tereyağı

İçi İçin:
300-350 gr kadar ceviz

Şerbeti İçin:
5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
yarım limonun suyu

Hazırlanışı:
Hamur için gerekli  malzemeleri iyice yoğurup  poğaça hamuru kıvamında yumuşak bir hamur yapıyoruz.Hamuru daha iyi açabilmek için 15-20 dakika kadar  dinlendiriyoruz. Dinlenmiş hamuru 3 eşit parçaya ayırıp, her parçadan 16-18 adet cevizden küçük parçalar koparıp, kopardığınız parçalara elimizle ceviz şekli veriyoruz. Şekil verdiğiniz her küçük bezeyi merdane ile bir yemek tabağı büyüklüğünde açarak, aralarına bolca nişasta serpip 16 veya 18 parçayı üstüste koyuyoruz. (en üstteki hamura nişasta serpmiyoruz). böylece 16'lı (veya 18'li) 3 grup elde ediyoruz.
Yuvarlak bir fırın tepsisini yağlıyoruz. 16'lı bir grubu alıp oklava ile tepsinin genişliğinde açıp, tepsiye sererek  üstüne ceviz içinin yarısını serpip, ikinci grubu da aynı işlemi uygulayıp  kalan cevizleri de bunun üzerine serpiyoruz. Son kalan hamurları da açarak  en üste seriyoruz.
Tepsideki yufkaları baklava dilimi şeklinde dilimleyerek üzerine her yanına değecek biçimde- 150gr kadar  kızgın tereyağı gezdiriyoruz. 200C fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.Baklava kızardıktan sonra fırının ısısını düşürüp içini çekmesi için biraz daha bekletiyoruz.
Daha önceden hazırladığımız şerbeti fırından çıkarttığımız ve soğuttuğumuz baklavanın üzerine, şerbet ılık baklava soğukken döküyoruz. İyice şerbeti çeken ve soğuyan baklavayı servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Not: Baklava her zaman bir gece önceden yapılıp pişirilir. Pişen baklava en az bir gece bekleyip, ertesi gün şerbeti dökülürse daha iyi olur.Aiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder