Sayfalar

17 Ocak 2012 Salı

Nevşehir Mantısı:



Nevşehir mantısı alışıla gelmiş mantıdan daha doyurucu ve daha lezzetli bir mantı. Ben bu mantıyı bir arkadaşında yemiştim ve çok beğendim. Kızlarım ve eşimde beğendiği için Nevşehir mantısını mönüme aldım. Denemeyenler varsa denemesini tavsiye ediyorum. Denemek isteyenlere şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun.



Gerekli Malzemeler:

Hamuru İçin:
2tas buğday unu
2 adet yumurta
2 çay kaşığı tuz

İç Harcı İçin:
250 gr dana kıyma
1 tane kuru soğan
karabiber, pulbiber

Üst Sosu İçi
250 gr. kadar kuşabaşı dana eti
1 tas nohut
1 tane kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
pulbiber, karabiber

sarısaklı yoğurt

Hazırlanışı:

Ön hazırlık olarak nohut sosu için etleri yağsız tencerede kendi suyunu çekene kadar kavuyoruz. Sonra üzerine yemeklik doğranan soğanları ekleyip kavrurmaya devam ediyoruz. Soğanlar pembeleşince domates salçasını ekleyip pişiriyoruz. Akşamdan ıslatıp sabah pişirdiğimiz nohutları da ekledikten sonra, kavrulan salçalı soğanlı harca sıcak su koyup  tüm malzemeler pişiriyoruz.
Hamuru için derince bir kaba unu koyup, içine yumurtaları ve tuzu ekliyoruz. Kulak memesi kıvamından biraz daha sert bir hamur elde edene kadar su ekleyerek iyice yoğruyoruz. Yoğrulan mantı hamuru, üzerine nemli bir bez örtülerek dinlendiriyoruz.
Hamuru dinlendirirken iç harcı için soğanları küçük küçük doğruyoruz. Ve kıymanın üzerine ekliyoruz .Baharatları da sırasıyla ekledikten sonra iyice karıştırıyoruz. Dinlenen hamuru 2 eşit parçaya ayırıyoruz. İlk parçayı un serperek  açıyoruz. Açılan mantı yufkasını enine ve boyuna keserek küçük kare parçalar elde ediyoruz. İkinci hamur parçasına da aynı işlemi uyguluyoruz. Hazırlanan mantı parçalarıın içine kıymalı harcıminik parçalar halinde koyarak dört kenarı bir araya bohça şekline getirerek  kapatıyoruz. Tüm mantı parçalarını kapatıp un serpilmiş bir tepsiye diziyoruz. Derince bir tencerede su kaynatıp, içine mantıları atarak  mantıları pişirip süzüyoruz. Üzerine sarmısaklı yoğurt sosu dökerek karıştırıyoruz. Servis tabağına aldığımız yoğurtlu mantıların üzerine pişen etli nohut sosunu dökerek sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder