Sayfalar

10 Mayıs 2012 Perşembe

Kaldırık Dolması:

Kaldırık Bolu Mengen yöresinde ormanda bulunan bir ottur. Yazın ormandan toplanarak kurutulmakta, kışın da dolma yapılmaktadır. Ben her zaman değişik lezzetleri denemeyi sevdiğim için arkadaşımda yedim ve çok beğendim. Sağolsun arkadaşım ne zaman yapsa beni hiç unutmaz. Mutlaka bana getirir. Ellerine sağlık Cemile Hanım'cığım. Mengen'in bütün lezzetlerini tattırdığın için sana minnettarım.

Gerekli Malzemeler:
250 gr kurutulmuş kaldırık
1 su bardağıbuğday unu
1 çay bardağı mısır unu
1 su bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
3 tane kuru soğan
tuz

Üzeri İçin:
500 gr yoğurt
1 baş sarımsak

Hazırlanışı:
Bir tenceredekaynattığımız suya 1 yemek kaşığı sıvıyağ ilave ediyoruz. Yağ yapraklarin daha yumuşak ve parlak olmasını sağlıyor. Kurutulmuş kaldırıkları  haşlayıp, daha sonra kevgir ile alarak soğuk suya atıyoruz. Suda birkaç dakika bekletip, sıkarak sudan alıyoruz. Derin bir kaba mısır unu, buğday unu, tuz, yarım su bardağı sıvıyağ, süt ve 1kuru soğanı ince ince doğrayarak koyup karıştırıyoruz. Çok az su ilave ederek hamuru hafifçe sulandırıyoruz. Elde ettiğimiz hamur boza kıvamından biraz daha katı oluyor. Haşlanan kaldırıklara hamurdan bir parça koyup, sarma şeklinde sarıyoruz. İçinde sulu bir hamur olduğu için çok sıkı sarılamıyor. Tencereye diziyoruz..
Ayrı bir tencereye 2 tane kuru soğanı yemeklik doğrayarak kalan sıvıyağda kavurarak dolmaların üzerine döküyoruz. Daha sonra üzerinden çıkacak kadar su ekleyerek, ocağa alıyoruz  Önce kaynayana kadar yüksek ısıda daha sonra düşük ısıda pişiriyoruz. Ateşten indirdiğimiz dolmaları bir kenarda ılınması için bekletiyoruz.
Bir tasta yoğurdu çırpıp, dövülmüş sarımsak ve tuz ekleyierek, pişen dolmaların üzerine dökerek servis yapıyoruz. Afiyet olsun. Değişik lezzetleri sevenlerin denemesini tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder