Sayfalar

9 Mart 2011 Çarşamba

İçli Köfte;

İçi İçin;
yarım kilo yağlı kıyma
5- 6 tane kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
1 su bardağı ceviz
yarım paket margarin
tuz

Dışı İçin;
yarım kilo iki kere çekilmiş yağsız kıyma
250 gram ince bulgur
1 tane rendelenmiş kuru soğan
1yemek kaşığı domates salçası
tuz

Sosu İçin;
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı salça
tuz

Hazırlanışı;
Önce içli köftenin içini hazırlıyoruz. Bir tencerede margarinle tuz soğan ve kıymayı kavuruyoruz. Soğanlar sararınca karabiberi, pulbiberi ve ceviz içini ilave edip, 5 -6 dakika kadar hepsini karıştırarak kavuruyoruz. Daha sonra ocaktan indirip soğumaya bırakıyoruz.
Ayrı bir yerde dışını hazırlıyoruz. İki kere çekilmiş yağsız kıymayı, bulguru, rendelenmiş kuru soğanı, salçayı ve tuzu tüm malzemeyi karıştırıyoruz. Karışımı macun kıvamına gelinceye kadar yoğuruyoruz. (Yoğururken elinizi suyla sürekli ıslatıyoruz ki elimize yapışmasın)
Yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, sol avucumuza alıp, sürekli döndürülerek sağ işaret parmağımızla köftenin ortasını oyuyoruz.  Bu esnada ellerimizin kayganlığı sağlaması için ıslak kalmasına özen gösteriyoruz.Tamamen soğuyan iç harcı, kapanmasını zorlaştıracak kadar fazla, ortası boş kalacak kadarda az koymamaya dikkat ederek dolduruyoruz. Yumurta şeklini vererek kapatıyoruz.
Haşlamak için kaynayan tuzlu su dolu tencereye köfteleri atıyoruz ve köfteler suyun yüzüne çıkmaya başlayınca bir iki dakika daha bekletip servis tabağına alıyoruz.
Bir tavada tereyağını erittip, salçayı ilave ediyoruz. Haşlanan köftelerin üzerine döküp servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Not: Arzu edilirse köfteler yumurtanın sarısına batırılıp, kızgın bol yağda da kızartılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder