Sayfalar

8 Ekim 2012 Pazartesi

Kürdan Kebabı (İslim Kebabı):

Kürdan kebabı özel günlerde, aile yemeklerinde lezzetiyle ve şık sunumuyla o sofrayı ziyafete dönüştüren bir yemek. Çocuklar ve yiyen herkes tarafından seviliyor. Patlıcan  henüz manav tezgahından kalkmadan yapmak istedim. Çok lezzetli oldu. Bu gün ne pişirsem diye düşünen hanımlar belki denemek isterler diye düşündüm ve sizlerle paylaşıyorum.

Gerekli malzemeler:
kg. Patlıcan
300 gr. kıyma
1 iri soğan
yarım demet maydanoz
2 dilim ufalanmış bayat ekmek
tuz, karabiber, pulbiber

Sosu İçin:
3 adet domates
1 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı:
Patlıcanları alacalı olarak soyup uzunlamasına ince olarak dilimliyoruz. Üzerlerine tuz serpip acısını çıkartmak için en az bir saat kadar bekletiyoruz. Daha sonra patlıcanları yıkayıp,  bir havluyla suyunu alıyoruz. Kızdırdığımız yağa atıp arkalı önlü hafifçe kızartıyoruz.
Diğer tarafta köftesini hazırlıyoruz. Kuru soğanı ve maydanozu çok küçük doğrayıp, kıymaya ilave ediyoruz. Ufalanmış ekmek ve baharatları karıştırıp yoğuruyoruz. Kızartılmış patlıcan dilimlerinden iki tanesini artı şeklinde üst üste koyup, köfteden iri ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayarak patlıcanların tam ortasına yerleştiriyoruz. Patlıcanların uçlarını köftenin üzerine doğru kapatıyoruz. Üzerine bir dilim domates ve bir parça biber yerleştirip kürdanla tutturuyoruz. Bütün patlıcanları bu şekilde yapıp tepsiye diziyoruz.
Ayrı bir yerde domatesi rendeleyerek içine sarımsakları küçük küçük doğruyoruz.Yağını ve salçasını ekleyip suyunu çekene kadar pişirerek domates sosunu hazırlıyoruz.  Kürdan kebabının üzerine döküp, tepsinin üzerini folyoyla kapatıyoruz. 200 derecelik fırında üzeri kapalı olarak 25 dakika kadar, üzerini açtıktan sonra da yine 20-25 dakika kadar pişiriyoruz. Fırından çıkararak sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder