Sayfalar

25 Şubat 2013 Pazartesi

Etli Kaldirik Dolması:

Daha önce Bolu yöresine ait mısır unu ile hazırlanmış kaldirik dolması tarifi vermiştim. Şimdiki tarif etli kaldirik dolması. Kıyma yerine kuzu eti kullanılarak yapılıyor. Bolu ve Mengen'in neden ahçılarıyla ve yemekleriyle ünlü olduğunu o yörenin yemeklerini tadınca anladım. İnanın kaldirik yaprağının kendine has lezzeti ve kuzu etinin birleşimiyle çok nefis bir dolma ortaya çıkıyor. Tarifi benden denemesi sizden.


Gerekli Malzemeler:
1 miktar kaldirik yaprağı
250 gram kuzu eti
1 tutam maydanoz
1 tutam dere otu
4 sap taze soğan
2  tanedomates
2 yeşil biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz, karabiber

Üzeri için:
1 yemek kaşığı salça
50 gram kadar tereyağı
su

Hazırlanışı:
Kaldirik yapraklarını kuruturken tozlu olabileceği için iyice yıkadıktan sonra, sıcak suya atıp çıkartıyoruz. Bu arada içini hazırlarken önce  kuzu etini çok ince ince doğruyoruz.İçine doğranmış maydanozu,dereotunu, taze soğanı, domates ve biberi minik minik doğrayıp ekliyoruz. Zeytinyağını ve baharatları da ekleyip iyice karıştırıyoruz. Hazırladığımız harcı yapraklara koyarak asma yaprağını sardığımız gibi sarıyoruz. Sarma işlemi biten dolmaları tencereye diziyoruz.  üzerinetereyağını Ayrı bir tas içinde salçayı sıcak suda ezip üzerine gezdiriyoruz. Önce hızlı kaynayınca kısık ateşte iç harcı yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder