Biz ev hanımları yemek yaparken önce ailenin bütün bireyleri tarafından sevilmesi, lezzetli olması ve tabiki kalorisinin düşük olmasına önem veririz. Hiç kimse özelliklede çocuklar patates kızartmasına hayır diyemez. Aslında kızartma olmayan ama lezzet bakımından eş değer olan fırında elma dilimli patates benim favori yemeğim. Et yemeklerinin yanına çok yakışıyor. Biz severek yiyoruz. Yapımı da çok kolay. Fazla söze gerek yok. Afiyet olsun.
Gerekli Malzemeler:
3-4 tane orta boy patates
2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz, kekik, pulbiber
Hazırlanışı:
Patatesleri temiz bir mutfak fırçası ile yıkayarak, kabuklarıyla elma dilim şeklinde doğruyoruz. Geniş bir kaseye
sıvıyağ ve baharatları ekleyip, patateslere
karıştırıyoruz. Patatesleri yağlı kağıt serili bir tepsiye alıp 180 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Sıcak
olarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.
13 Aralık 2012 Perşembe
12 Aralık 2012 Çarşamba
Kakaolu Rula Pasta:
Geçen gün arkadaşlarımla oturmuş çocuklarımızdan bahsediyorduk. Derken konu bebeklikleri, yaramazlıkları ve tabiki yemek yememelerine geldi. Yerken keyif aldıkları ve yedirirken zorlanmadığımız yiyeceklere. Ben o an kızlarımın neyi çok sevdiğini düşündüm. Hemen aklıma kakaolu rula pasta geldi. Hem onlara eskiyi hatırlatmak hem de yine onların çocukluklarına dönmesini sağlamak için yıllar sonra yaptım. İyiki yapmışım. Onlarda bende çok keyif aldık. Unutulmuş ve yıllardır yapmadığım lezzetleri tekrar yapmaya karar verdim. Afiyet olsun.
Gerekli Malzemeler:
Pandispanyası için:
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı kakao
Kreması için:
2 tane yumurtanın sarısı
3 su bardağı soğuk süt
2 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı un
2 tatlı kaşığı buğday nişastası
1 paket vanilya
Hazırlanışı:
Öncelikle pandispanyanın yapımıyla başlıyoruz. Yumurtalar ile toz şekeri beyazlaşana kadar çırpıyoruz. Kalan mazlemelerisırasıyla ekleyip karıştırıyoruz. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip, hamuru kağıdın üzerine yayarak 180derecelik önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz Bir yerde soğuması için bekletirken kremasını yapmaya başlıyoruz.
Vanilya hariç tüm malzemeleri küçük bir tencereye koyup, orta ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Karışım kaynamaya başlayınca, bir iki kez karıştırıp, ocağın altını kapatıyoruz. Vanilyayı ekleyip bir kez daha karıştırıyoruz. Karışım ılınıncaya kadar ara karıştırarak kabuk tutmamasını sağlayarak soğumaya bırakıyoruz.
Soğuyan pandispanyayı yağlı kağıttan sıyırıyoruz. Hazırladığımız kremayı kekin üzerine döküp yaydırıyoruz. Keki rulo yaparak sarıyoruz. Arzu edilirse içine muz koyarak ta sarabiliriz. Fakat hemen tüketilmezse içindeki muz karararıyor. Onun için ben tercih etmiyorum. Buzdolabında 2-3 saat kadar soğutup servis yapıyoruz. afiyet olsun.
İstiridye (Kayın) Mantar Kavurması:
Mantarı ailecek çok seviyoruz. Mevsiminde haftada bir kez mutlaka pişiriyorum. Çocuklarında sevmesi beni daha da mutlu ediyor. Özellikle istiridye mantarının lezzeti ete çok benziyor. Zaten besleyici değerinden hiç bahsetmeye gerek yok. Mantar çeşitli şekillerde pişiriliyor. Çorbası, böreği, poğaçası, makarnası, kavurması....vb. Bu hafta pazarda istiridye mantarını görünce hemen aldım. Kavurmasını yapmaya karar verdim. Buyrun birlikte yapalım.
Hazırlanışı:
Ön hazırlık olarak temizlediğimiz mantarı yıkayıp havlu kağıtla kuruluyoruz. Yapışmayan teflon tavada zeytinyağını kızdırıp, mantarları yağın içine atıyoruz. Harlı ateşte arkalı önlü kızartıyoruz. Çıkarmamıza yakın tuz, karabiber ve pulbiberi ekleyip ateşten alıyoruz. Hem çok lezzetli hem de yapması pratik. Afiyet olsun.
Gerekli Malzemeler:
1 kilo istiridye mantarı
1 çay bardağı zeytinyağı
tuz, karabiber ve pulbiber
Hazırlanışı:
Ön hazırlık olarak temizlediğimiz mantarı yıkayıp havlu kağıtla kuruluyoruz. Yapışmayan teflon tavada zeytinyağını kızdırıp, mantarları yağın içine atıyoruz. Harlı ateşte arkalı önlü kızartıyoruz. Çıkarmamıza yakın tuz, karabiber ve pulbiberi ekleyip ateşten alıyoruz. Hem çok lezzetli hem de yapması pratik. Afiyet olsun.
10 Aralık 2012 Pazartesi
Kaparili Dana Yahnisi:
Kaparinin ismini duymama rağmen bir sene önce turşusunu yiyerek tanıdım. İlk denediğimde değişik lezzetli ve baharatlı bir tat aldım. Beğenip, beğenmediğim hakkında çok yorum yapmadım. Ama bazı yemeklerin yanında sunumunun ve lezzetinin yakıştığını gördüm. Yaz tatilinde kaldığımız otelde hemen hemen her et yemeğinin içinde kapari olduğunu görünce bende kullanmaya karar verdim. Ve şimdi sizlere acizane benim yaptığım kaparili dana yahnisini sizlerle paylaşmak istiyorum. Tarif tamamıyla bana aittir. Sitemi takip eden hanımlar yorum bekliyorum. Afiyet olsun.
Gerekli Malzemeler:
2 tane orta boy kuru soğan
yarım kilo dana but
1 çay bardağı kapari
2 yemek kaşığı tereyağı
1yemek kaşığı un
tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Kuru soğanları yemeklik olarak ince ince doğruyoruz. Soğanları 2 yemek kaşığı tereyağında hafif pembeleşinceye kadar çeviriyoruz. Kavrulan soğanların üzerine 1 yemek kaşığı unu ilave edip, rengi sararınca üzerine sıcak su ekliyoruz. Daha önceden kuş başı olarak doğradığımız dana butu iyice yıkadıktan sonra pişmesi için unlu karışıma ekliyoruz. Et yumuşamaya başlayınca kapariyi atıyoruz. Ağır ateşte pişirdiğimiz yahninin altını kapatıp, tuzunu ekliyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Servis yaparken karabiber serpiyoruz. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)