Sayfalar

8 Ekim 2012 Pazartesi

Kışa Özel Kırmızı Avakado Salatası:


Bir arkadaşımda avakado ile yapılmış salata yedim. Çok beğendim. Avakadonun salataya yakışmayacağını düşünürdüm. Yiyince fikrim değişti. Salataya inanılmaz bir lezzet veriyor. Zeytinyağı, nar ekşisi avakadoya inanılmaz bir tat katıyor. Siz hala avakadoyu salatanıza koymadıysanız mutlaka deneyin. Bana hak vereceksiniz.

Gerekli Malzemeler:
yarım kırmızı lahana
yarım demet taze soğan
1 tane avakado
300 gram haşlanmış Meksika fasulyesi
50 gram haşlanmış yeşil mercimek

Sosu İçin:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tane limon
tuz

Hazırlanışı:
Ön hazırlık olarak Meksika fasulyesini ve yeşil mercimeği önceden haşlayıp, suyunu süzerek bir kenara alıyoruz. Kırmızı lahanayı ince ince doğrayıp, tuz ile ovuyoruz. Taze soğanı temizleyerek avakadoyla ikisini de minik minik doğruyoruz. Kırmızı lahanaya ekliyoruz. En son mecimeği ve fasulyeyi ilave ediyoruz. Ayrı bir yerde zeytinyağı, limon, nar ekşisi ve tuzu iyice karıştırıp salataya ekleyip, dikatlice karıştırıp harmanlıyoruz. Servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Kürdan Kebabı (İslim Kebabı):

Kürdan kebabı özel günlerde, aile yemeklerinde lezzetiyle ve şık sunumuyla o sofrayı ziyafete dönüştüren bir yemek. Çocuklar ve yiyen herkes tarafından seviliyor. Patlıcan  henüz manav tezgahından kalkmadan yapmak istedim. Çok lezzetli oldu. Bu gün ne pişirsem diye düşünen hanımlar belki denemek isterler diye düşündüm ve sizlerle paylaşıyorum.

Gerekli malzemeler:
kg. Patlıcan
300 gr. kıyma
1 iri soğan
yarım demet maydanoz
2 dilim ufalanmış bayat ekmek
tuz, karabiber, pulbiber

Sosu İçin:
3 adet domates
1 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı:
Patlıcanları alacalı olarak soyup uzunlamasına ince olarak dilimliyoruz. Üzerlerine tuz serpip acısını çıkartmak için en az bir saat kadar bekletiyoruz. Daha sonra patlıcanları yıkayıp,  bir havluyla suyunu alıyoruz. Kızdırdığımız yağa atıp arkalı önlü hafifçe kızartıyoruz.
Diğer tarafta köftesini hazırlıyoruz. Kuru soğanı ve maydanozu çok küçük doğrayıp, kıymaya ilave ediyoruz. Ufalanmış ekmek ve baharatları karıştırıp yoğuruyoruz. Kızartılmış patlıcan dilimlerinden iki tanesini artı şeklinde üst üste koyup, köfteden iri ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayarak patlıcanların tam ortasına yerleştiriyoruz. Patlıcanların uçlarını köftenin üzerine doğru kapatıyoruz. Üzerine bir dilim domates ve bir parça biber yerleştirip kürdanla tutturuyoruz. Bütün patlıcanları bu şekilde yapıp tepsiye diziyoruz.
Ayrı bir yerde domatesi rendeleyerek içine sarımsakları küçük küçük doğruyoruz.Yağını ve salçasını ekleyip suyunu çekene kadar pişirerek domates sosunu hazırlıyoruz.  Kürdan kebabının üzerine döküp, tepsinin üzerini folyoyla kapatıyoruz. 200 derecelik fırında üzeri kapalı olarak 25 dakika kadar, üzerini açtıktan sonra da yine 20-25 dakika kadar pişiriyoruz. Fırından çıkararak sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Mozaik Kış Salatası:

Salata masanın olmazsa olmazıdır. Benim için salata hem görüntüsüyle hem de lezzetiyle iştah açıcı olmalı. Mozaik kış salatası tamda tarif ettiğim gibi bir salata. Eğer bir salata tarifi istiyorsanız, buyrun size yeni bir salata. Kolay gelsin.

Gerekli Malzemeler:
yarım adet kırmızı lahana
yarım bağ taze soğan
2 tane domates
2 tane salatalık
yarım demet kıvırcık marul
yarım adet göbek marul
5-6 dal maydanoz
5-6 dal dereotu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tane limon
tuz

Hazırlanışı:
Kırmızı lahanayı yıkayıp, rendeliyoruz. Sırasıyla kıvırcık marulu, göbek marulu, taze soğanı,maydanoz ve dereotunu temizleyip yıkadıktan sonra minik minik doğruyoruz. Domates ve salatalığın kabuklarını soyup, küp küp doğruyoruz.Hazırlanan tüm malzemeyi bir araya katıp sosunu hazırlıyoruz. Bir kase içinde nar ekşisi, limo, zeytinyağı ve tuz iyice karıştırıp, salatanı içine döküyoruz. Sosu ile iyice hamanlayıp servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Ispanaklı Krep:

 
 


Gerekli Malzemeler:

Krep İçin:
1 su bardağı un
1 tane yumurta
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz

İçi İçin:
yarım kg ıspanak
1 tane kuru soğan
1 yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı salça
tuz, karabiber, pulbiber
Üzeri İçin:
rendelenmiş kaşar peyniri

Hazırlanışı:
Ispanakları ayıklayıp, yıkadıktan sonra  bir tencerede kısık ateşte ıspanak su salacağı için  1 çay bardağı su ile buhar yardımıyla haşlıyoruz. Bir tavada margarini eritip, minik minik doğradığımız kuru soğanı kavuruyoruz. Daha sonra salçayı ekleyip, haşlanmış, süzülmüş ıspanakları ve baharatları ilave ederek karıştırıyoruz. 2-3 dakika kavurup  ocağın altını kapatıyoruz.
Diğer taraftan geniş ve derin bir kaseye un, süt, yumurta ve tuz ilave edrek  hiç topak kalmayacak bir şekilde boza kıvamında bir karışım elde ediyoruz. Teflon tavaya fırça yardımıyla  margarin sürerek kızdırıyoruz. 1 kepçe hamurdan alıp tavanın üzerine iyice yayarak  hamurun her iki yüzü piştikten sonra krepi bir tabağa alıyoruz. Kalan tüm hamurları aynı şekilde pişiriyoruz.
Krepler hazır olduğunda, şekildeki gibi iç malzemesini her birinin üzerine koyarak sarıp, tepsiye diziyoruz. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirerek 160 derecelik önceden ısıtılmış fırında peynirler eriyene kadar pişiriyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Kremalı Kayısı Topları:

 



Gerekli Malzemeler:
10 tane kuru kayısı
1 çay bardağı su
1 çay bardağı toz şeker

Kreması İçin:
100 gr kuru kayısı
1 kg süt
100 gr tereyağ
1 yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya

Krem Şanti İçin:
1 su bardağı soğuk süt
1 paket krem şanti

Hazırlanışı:
Ön hazırlık olarak kuru kayısıları su ve şekeri erittiğimiz şerbetin içnde yumuşayana kadar pişiriyoruz. Soğuması için bir kenara bırakıyoruz.
Diğer bir yandan 1 su bardağı sütün içinde 1 paket krem şantiyi eriterek mikser yardımıyla çırparak kıvama gelmesi için buzdolabında saklıyoruz.
Kremayı yapmaya başlıyoruz. Kayısıları küçük küçük doğrayıp,  1 kg suda pişiriyoruz. Kalan suyuyla mikserde krema haline getirdiğimiz kayısıya un, şeker, yumurta ve sütü karıştıra karıştıra muhallebi kıvamında pişiriyoruz. Pişen kremaya tereyağı ve vanilyayı ekleyip mikserle çırpıyoruz.
Pişirme işlemlerini bitirdikten sonra servis tabaklarına önce krem şantiyi krema torbasına koyup sıkıyoruz. Üzerine kayısı yeleştirip, kayısının üzerine kayısılı kremayı sıkıyoruz. En üstüne de süsleme amaçlı kaşık yardımıyla çikolata sosu koyuyoruz. Ama sizler süslemek için değişik malzemeler kullanabilirsiniz. Mesela fındık, fıstık, badem kullanabilirsiniz. Emin olun ki kayısıya her şey yakışır. Kolay gelsin. Afiyet olsun.



4 Ekim 2012 Perşembe

Ispanaklı Ravioli:


Ravioliyi yemesi hep sevmişimdir. Ama yapımına gelince zor geldiği için yapmaktan çeşitli bahaneler uydurup kaçmasını  bildim. Fakat geçen gün aileme sürpriz olsun diye denedim güzel oldu. Ben yapmaktan ve lezzetinden memnun kaldım. Denerseniz siz de beğenirsiniz.



Gerekli Malzemeler:
Hamur için:
3 tane yumurta
6 çay bardağı un
1 çorba kaşığı zeytinyağı

İçi için:
1 orta boy soğan
yarım kilo ıspanak
7-8 dal maydanoz
karabiber, kimyon, pulbiber
tereyağı
zeytinyağı

Sosu İçin:
süzme yoğurt
sarımsak
sıvı yağ
domates salçası
pulbiber ve kuru nane

Hazırlanışı:
Ravioli yapımına mantımızın hamurunu hazırlayarak başlıyoruz. Ravioli hamuruna yumurta, un ve zeytinyağını karıştırarak  pütürsüz yumuşak bir  hamur elde ediyoruz. Hamuru bezelere ayırarak tek tek kap açıyoruz. Yufkaların uçlarının iyi yapıştırabilmek için açarken un kullanmıyoruz.
İç harcı için tereyağını ve zeytinyağı orta boy bir tencerede, orta ateşte kızdırıyoruz. Soğan ve sarmısağı koyup, arasıra karıştırarak 5-6 dakika, soğanlar pembeleşene kadar pişiriyoruz. Ispanağı yıkayıp ayıkladıktan sonra ince ince doğrayıp soğanlı harca katıp, arasıra karıştırarak 8-10 dakika, rengi soluncaya kadar pişiriniz.
Açtığımız hamurlardan kare şeklinde parçalar kesip,. içine ıspanaklı harçtan koyup kapatarak  haşlıyoruz. Mantılarımızın suyunu süzdükten sonra kenarda bekletiyoruz. Bir yerde süzme yoğurda sarımsakları rendeleyip hamurların üzerine döküyoruz.Tavaya aldığımız zeytinyağını kızdırıp domates salçası ve pulbiberi yakarak en üstüne döküp naneyi ekleyerek sıcak sıcak servis  yapıyoruz. Afiyet olsun.

Velda'nın Köftesi:

Herkesin güzel yaptığı ve meşhur olan bir yemeği vardır. Beni tanıyan ve yemeklerimi yiyenler genellikle bütün yemeklerimi severler. Ama çok güzel yaptığımı söyledikleri bir şey var ki oda bana özel sık sık yapmaktan ve sunmaktan mutlu olduğum köftem. Aslında köfte yapmak kolaymış gibi görünse de güzel bir köfte yapmak zordur. Ya kuru olur, yada lezzetli olmaz. Şimdi size vereceğim tarif çok lezzetli bir köfte. Tek bir püf noktası var kıyması ve soğanı. Denemenizi tavsiye ederim. Afiyet olsun.


Gerekli Malzemeler:
yarım kilo orta yağlı dana kaburga kıyması
15-20 gram kadar gömlek yağı
3 tane orta boy kuru soğan
tuz, karabiber, kimyon, kekik ve pulbiber

Hazırlanışı:
Dananın kaburgasından alınan etin içine tuz, karabiber, kimyon, kekik ve pulbiberi (arzu edilen miktarlarda) ve15- 20 gram kadar da gömlek yağını hep beraber kıyma makinasında iki kez çektiriyoruz. Evimde kıyma makinası olmadığı için kasaba rica ediyorum ve çektiriyorum. ve eksi 3-5 derece sıcaklıkta ama kesinlikle buzlukta değil  10 saat kadar bekletiyoruz. 10 saat sonra beklettiğimiz kıymaya  bundan sonrası çok dikkat edilmesi gereken şey kuru soğanı blenderdan geçirmeyip, bıçak ile kendimiz minik minik neredyse rendelenmiş kadar ince doğruyoruz. Ve yuvarlak veya uzun köfte şekli vererek ızgarada yada yağsı ama kızgın bir tavada arkalı önlü kızartıyoruz. Ama kurutmadan pişiriyoruz. Yanında pilav, patates, salata, makarna ne arzu ederseniz onunla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.