Sayfalar

27 Eylül 2012 Perşembe

Kışlık Biberli Domates Sosu:

Sonbahar mevsimi kendini hissettirmeye başladığında bende her hanım gibi kış hazırlıklarına başladım. Turşu, reçel derken sıra domates sosuna geldi. Aslında marketlerde her türlü ürün olmasına insanın kendisinin yapması daha güzel oluyor. Hem yaparken zevk alıyorum, hem de taze ve katkısız olduğu için seviniyorum. Siz hala yapmadıysanız buyrun birlikte yapalım. Şimdiden kolay gelsin.

Gerekli Malzemeler:
4 kilo sivri domates
1 kilo sivri biber
1 çay bardağı zeytinyağı
3-5 tane cam kavanoz.

Hazırlanışı:
Cam kavanozları ve kapaklarını suda kaynatarak sterilize ediyoruz. Biberlerin sapları ayıklayıp, küçük küçük doğruyoruz. Diğer bir yandan iyice yıkadığımız domateslerin kabuklarını daha rahat soymak için bir tencerede kaynattığımız suyun içinde 2-3 dakika kadar tutup, çıkarıyoruz. Göreceksiniz ki çok rahat soyulacaktır. Bu yöntemle domateslerin kabuklarını soyuyoruz. Yağı büyük bir tencerede ısıtıp biberleri ekleyip, 1-2 dakika pişiriyoruz. Ardından domatesleri ekleyerek 1 tatlı kaşığı tuz ilavesiyle suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Ateşten indirir indirmez sos sıcakken kavanozlara paylaştırıp kapağını sıkıca kapatarak vakumlanması için ters çeviriyoruz. Yerini hiç değiştirmeden bir gün ters şekilde bekletiyoruz. Serin bir yerde takip ederek bekletiyoruz.  Kışın soğuk günlerinde afiyetle gerek yemek, makarna, köfte sosu olarak kullandığımız gibi üzerine yumurta kırarak menemen de yaparak kullanabiliriz. Afiyet olsun. 

Muzlu Minik Tartöletler:


Gerekli Malzemeler:
50 gr yumuşak margarin
1 adet yumurta
1,5 yemek kaşığı pudra şekeri
1,5 su bardağı un
2 yemek kaşığı su
Muhallebisi İçin:
3 su bardağı süt
1 yumurta
2 yemek kaşığı buğday nişastası
1 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı margarin
 muz

Hazırlanışı:
Tart hamurunu hazırlamak için  gerekli bütün malzemeyi karıştırıp yumuşak bir hamur yapıp yarım saat kadar  üzerini örtüp dolapta dinlendiriyoruz.
Dinlenen hamurlardan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizin ortasında incelterek yağlanmış tart kalıplarına yerleştirip fazla kabarmaması için ortalarına çatal batırarak önceden ısıtılmış 170- 180 derecelik fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirerek ve soğumaya bırakıyoruz.
Kreması için sütü bir tencereye koyup, içine yumurta, nişasta ve toz şekeri ilave edip orta eteşte ara sıra karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar  pişirip, ocaktan indirdikten sonra margarini ekleyip karıştırarak soğutuyoruz. Zamanınız varsa muhallebinin kabuk tutmaması için karıştırarak soğutmanızı tavsiye ederim. Soğuyan muhallebiye küçük parçalara böldüğünüz muzları ekleyerek mikserle 10 dakika kadar çırparak kalıplarından çıkardığımız tartöletlerin içlerini muhallebiyle doldurup üzerlerini muzlarla süsleyip  servis yaıyoruz.
Ben muzların üzerine çikolata sosu koyarak servis yaptım. Çikolata sosu çok yakışıyor ve şık duruyor. Afiyet olsun.



Çilekli Tart:

 
 


Gerekli Malzemeler:
Tart hamuru için:
150 gr. yumuşak margarin
1 yumurta
2 su bardağı un
2 yemek kaşığı toz şeker
1paket kabartma tozu

Muhallebi için:
yarım kilo süt
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı un
vanilya
bir paket çilekli puding

Hazırlanışı:
Tart hamurunu hazırlarken margarinin oda sıcaklığında yumuşak olmasına dikkat ediyoruz.  Tüm malzemeleri birleştirip, yoğuruyoruz. Yağladığımız tart kalıplarına yerleştiriyoruz. 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
Bir tencerede muhallaebi için gerekli olan bütün malzemeleri karıştırıp, orta ısılı ateşte ara sıra karıştırarak pişiriyoruz. Pişen tart hamurlarını kalıplarından çıkarıp üst kısımına hafif ılınan muhallebiyi bolca sürüyoruz.
Bir paket çilekli pudingi tarfine göre pişirip, soğuduktan sonra üzerine sürüyoruz.
Bu mevsimde çilek bulunmadığı için ben çilekli puding kullandım. Eğer mevsiminde yapılırsa çilekle daha lezzetli olur. Üzerini çikolata sosu ile süslüyoruz. Afiyet olsun.

Güveçte Kaşarlı Patlıcan:


Gerekli Malzemeler:
4 adet orta boy patlıcan
300 gram kuşbaşı et
1 adet orta boy soğan
3 diş sarımsak
1 çorba kaşığı domates salçası
3 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz, karabiber, pulbiber
rendelenmiş kaşar peyniri

Hazırlanışı:
Patlıcanları alacalı soyup, küp küp doğrayarak  tuzlu suda bekletiyoruz. Soğanı piyaz şeklinde doğrayıp, kızgın yağın içinde 3 dakika kadar kavuruyoruz. Sarımsakları da büyüklüğüne göre ikiye veya üçe bölerek soğanlarla birlikte kavuruyoruz. İçerisine kuşbaşı doğranmış etleri atıyoruz. Suyunu salıp çekene kadar pişirdikten sonra suda beklettiğimiz patlıcanların suyunu süzüp tencereye alıyoruz. 2-3 dakika kadar kavurup, kısık ateşte pişiriyoruz. Patlıcanlarımızıpaylaştıralım. Bir kasede salçayı 1 su bardağı su ile sulandırıp, tuz, karabiber ve pulbiberi ekleyerek küçük güveçlere paylaştırdığımız patlıcanların üzerine döküyoruz.Son olarak rendelenmiş kaşar peynirini patlıcanlı harcın üzerine serpiştirip  180 derecelik  fırında pişiriyoruz. Yemeğimiz sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Patlıcanlı Piliç Sarma:



Gerekli Malzemeler:
3 tane  patlıcan
1 tane tavuk göğsü
3-4 tane yeşil biber
2 tane domates
1 tane kuru soğan
2-3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
sıvıyağ
tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Patlıcanları alacalı soyduktan sonra uzunlamasına kesiyoruz. Tuzlu suda acısını çıkarmak için yaklaşık 15 dakika kadar bekletiyoruz. Suyunu süzüp yıkadıktan sonra kağıt havlu ile kurulayarak diğer işlemlere geçiyoruz.
Küp küp doğradığımız kuru soğanları ve sarımsağı iki üç yemek kaşığı sıvıyağda  hafif kavurduktan sonra patlıcan genişliğinde uzun olarak kestiğimiz tavukları da ilave edip 3-5 dakika kadar soteliyoruz. Tuz, karabiber ilavesi ile tatlandırıyoruz.
Bir tavada 1 su bardağı kadar yağımızı ilave edip kızdırdıktan sonra patlıcanları arkalı önlü kızartıyoruz. Yağını çekmesi için havlu kağıdın üzerine çıkarıyoruz.
Patlıcanların arasına tavukları koyarak rulo şeklinde, çok sıkı olomadan sarıyoruz. Domates dilimleri ile yeşil biberide üstüne yerleştirdikten sonra kürdan ile tutturup tepsimize diziyoruz.
Bir kaseye 1 yemek kaşığı domates salçasını  su ile sulandırıp tepsimizin her tarafına dökerek fırın tepsisine diziyoruz. Palıcanlar ve tavuk eti piştiği için orta ısılı fırında 10 dakika kadar pişriyoru. Fırında daha fazla kalırsa sertleşir. Ona dikat ediyoruz. Yemeğimiz servise hazır. Afiyet olsun.






25 Eylül 2012 Salı

Mantarlı ve Mısırlı Tavuk Salatası:

Gerekli Malzemeler:
1 tane tavuk göğsü
1 çay bardağı mısır
1 su bardağı mantar
yarım demet taze soğan
 yarım demet maydanoz
3-5 dal dereotu
10 tane salatalık turşusu
limon
nar ekşisi
zeytinyağı
tuz, karabiber, pulbiber

Hazırlanışı:
Ön hazırlık olarak tavuk göğsünü iyice yıkayıp tuzlu suda haşlıyoruz. Bir kenarda soğumaya alıyoruz. Ayrı bir tencerede limonlu suda beklettiğimiz mantarları yine limonlu suda haşlıyoruz. Soğuyan tavuk etini ince ince didikliyoruz. Daha sonra haşlanan mantarlarıda arzu ettiğimiz büyüklükte dilimliyoruz. Sırasıyla temizlenip yıkanan taze soğanları, maydanozu, dereotonu ve salatalık turşusunu minik minik doğruyoruz. Bir tas içinde tuz, karabiber, pulbiber, limon suyu ve zeytinyağını karıştırıp, iyice çırparak bir sos elde ediyoruz. Mantar, didiklenmiş tavuk eti, mısır, salatalık turşusu ve tüm yeşillikleri servis tabağına alıp,  hazırladığımız sosu üzerine gezdiriyoruz. Salatamız servise hazır. Afiyet olsun.

24 Eylül 2012 Pazartesi

Tavada Levrek Buğulama:

Balığı ailece çok seviyoruz. Ama haftada bir kez tüketebiliyoruz. Genelikle hafta sonunun bir günü balık günü yaptık. Şimdi balığın tam mevsimi. Pazarlarda ve balıkçı tezgahlarında bolca bulabiliyoruz. Bunu değerlendirelim dedik ve açılışı levrek buğulama ile yaptık. Balık sevenlere kolay ve lezzetli bir balık tarifi. Afiyet olsun.

Gerekli Malzemeler:
2 tane levrek
2 tane kuru soğan
yarım demet maydanoz
2 tane defne yaprağı
1 adet limon
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Balıkları ayıklayıp yıkıyoruz. Soğanları piyazlık doğruyoruz. Teflon tavanın dibine doğradığımız soğanların bir kısmını yerleştirip, üzerine levrekleri diziyoruz. Maydanozu yıkayıp, ince ince kıyıyoruz. Limonu halka şeklinde dilimler halinde keserek hazırlıyoruz. Soğanların kalan kısmını, maydanozu üzerlerine yayıyoruz. Limon dilimlerini üzerine koyup tuz ve karabiber gezdiriyoruz. Zeytinyağı ve bir kahve fincanı su ve defne yaprağını ilave edip, tavanın ağzını bir folyo ile kapatıyoruz. Üzerine bıçak yardımıyla bir delik açarak tavanın kapağını kapatıp kısık ateşte yarım saat kadar pişiriyoruz. Sıcak olarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun

Edirne'nin Meşhur Kavala Kurabiyesi:

İnsan Trakyalı olur da Edirne'nin meşhur Kavala kurabiyesini hiç denemez mi? diye düşünürken Edirne'de yaşayan arkadaşımdan şimdi vereceğim tarifi aldım. Denedim çok güzel oldu. Denenmiş ve güzel olan bir tarif. Biz çok sevdik. Bademli çıtır çıtır oldu. Denemek isteyenlere kolay gelsin.


Gerekli Malzemeler:
yarım su bardağı file badem
1 su bardağı un
3 yemek kaşığı tereyağı
bir paket pudra şekeri
yarım paket vanilya
bir yumurtanın beyazı
1 çay kaşığı kabartma tozu
Hazırlanışı:
Un ve bademi bir tavada kokusu çıkana sürekli karıştırılarak kadar kavruyoruz. Rengi dönünce ateşten alıp,  bir kenarda soğumaya bırakıyoruz.
Soğuduktan sonra,  3 yemek  kaşığı pudra şekeri, kabartma tozu, 3yemek kaşığı oda sıcaklığındaki tereyağı, vanilya ve yumurtanın beyazını ilave ediyoruz. Hamuru iyice yoğruyoruz.Hamurun kulak memesi yumuşaklığında olmasına dikkat ediyoruz. Hamur çok yumuşak olmursa  un ilave ederek kıvamı ayarlıyoruz.
Elde ettiğimiz ve kıvamı iyi olan hamurdan, ay şeklindeki kalıplardan, çok büyük olmayan kurabiye hamurları kesiyoruz. Bu ay şekli kurabiyenin geleneksel şeklidir. Arzu edilirse farklı şekillerde kalıplarda kullanılır. 
Fırın tepsisine yağlı kağıt üzerine seriyoruz. Yağlı kağıdın üzerine dizdiğimiz kurabiyeleri önceden ısıtılmış bir fırında orta sıcaklıkta 150-180 derecede pişiriyoruz.  Bir kenara alıp hafif ılınmasını sağlıyoruz. Ilınan kurabiyelerin üzerine ve altına bolca pudra şekeri serpiyoruz. Çayın yanıda ailemize ve misafirlerimize servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Taze Kekik (Zahter) Turşusu:

Geçen gün büyük marketlerin birinde gezerken kekik turşusu yani zahter turşusu gördüm.Şimdi kekiğin tam zamanı. Her zaman alıp  kurutarak ufalayıp kışlık kekiğimi kendim hazırlıyorum. Eşim kekiği çok sevdiği için hemen pazardan taze kekik alıp turşu kurdum. Tadı inanın çok güzel oldu. Sizde denemek isterseniz aşağıda tarifini vereceğim. Kekiği seviyorsanız denemenizi tavsiye ediyorum. Kolay gelsin.


Gerekli Malzemeler:
3 demet taze kekik  (zahter)
2 bardak zeytinyağı
10 diş dövülmüş sarımsak
3 limon suyu
2 kaşık kalın  tuz

Hazırlanışı:
Kekikleri (zahterleri) yaprak yaprak kopararak bol suda birkaç kez yıkayarak topraktan arınmasını sağlayıp süzgeçte sularını süzüyoruz.
Kekikleri kavanoza doldurduktan sonra zeytinyağı, tuz, dövülmüş sarımsak ve limon suyunu ayrı bir kapta karıştırarak kekiklerin üzerine ekliyoruz.
Bir kaç gün içerisinde kekiklerin rengi sararıyor. Ve kekik turşusu yenmeye hazır hale geliyor .Uzun süre buzdolabında bu şekilde muhafaza edebiliriz. Afiyet olsun.

7 Eylül 2012 Cuma

İki Renkli Çiçek Kurabiye:


Gerekli Malzemeler:
1 paket margarin
1 yumurta
2 çay bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
kakao
alabildiği kadar un


Hazırlanışı:
Önce oda sıcaklığındaki  margarini elimizle yumuşatıyoruz. Sonra sırasıyla yumurta, pudra şekeri, vanilya, kabartma tozu ve unu karıştırarak, kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz. Hamurun dörtte birini bir kenara ayırıp, içine 1 yemek kaşığı kadar kakao ekleyerek kakaolu hamur oluşturuyoruz. Sonra beyaz ve kakaolu kurabiyelerden minik parçalar kopararak toplar yapıyoruz. Istenilen renkte hamurdan yapılan bir topu ortaya koyup ,diğer renkteki toplarıda çevresine dizerek elimizle birbirlerine iyice yapışmasını sağlıyoruz. Bu şekilde yaptığımız kurabiyeleri fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Yoğurtlu Şakşuka:


Gerekli Malzemeler:
2 tane patlcan
5 tane yeşil biber
2 adet patates
3 diş sarımsak
yoğurt
tuz
kızartmak için sıvıyağ

Hazırlanışı:
Bütün sebzeleri yıkayıp, soyduktan sonra küp küp doğrayıarak bol ve kızgın sıvıyağda kızartıyoruz. Kızarttığımız sebzelerin fazla yağını kağıt havlu ile alarak servis tabağına koyuyoruz. Diğer tarafta sarımsaklı yoğurt hazırlıyoruz.Sebzeler soğuyunca sarımsaklı yoğurt döküp servis yapıyoruz. 
Afiyet olsun.

Yoğurtlu Mantı Çorbası:

Gerekli Malzemeler:
100 garm hazır mantı
1 kase yoğurt
1 yemek kaşığı un
1 yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı haşlanmış nohut
tuz, pulbiber, nane
Hazırlanışı:
Bir tencerede mantıları haşlayarak çorbanın yapımına başlıyoruz. Ayrı bir kapta un, yoğurt, yumurta ve tuzu  ilave ederek iyice çırpıyoruz.
Tencerede piştiğinden emin olduğumuz mantının üzerine hazırladığınız yoğurtlu karışımı ekleyerek yaklaşık olarak 5-10 dakika kadar pişiriyoruz. Ateşten indirmeden önce haşlanmış nohutu ilave ettikten sonra iki taşım kadar daha pişirip ocağı söndürüyoruz. Bir tavada tereyağını pulbiberi ve naneyi yakarak çorbanın üzerine döküyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Bulgurlu Kabak Yemeği:


Gerekli Malzemeler:
5 tane kabak
1 orta boy kuru soğan
2 tane olgun domates
1 fincan pilavlık bulgur
2 çay bardağı su
5-6 sap dereotu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz



Hazırlanışı:
Kuru soğanı yemeklik kuşbaşı doğrayıp zeytinyağı ile kavuruyoruz.  Domateslerin de kabuklarını soyarak kavrulan soğana ekleyip suyunu çekene kadar kavurmaya devam ediyoruz. Kabuklarını soyduğumuz  kabakları küp küp doğrayarak ilave ediyoruz. 2 çay bardağı su ilavesi  ile bulguru ve tuzu  istenilen miktarda ekleyerek kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayınca altı kısarak kabaklar yumuşayıp bulgurlar şişene kadar pişiriyoruz. Su miktarı az gelirse ekleyebilirsiniz. Piştikten sonra üzerine taze kıyılmış dereotu ve arzuya göre yoğurtla servis ediyoruz. 
Afiyet olsun.

Cevizli Patlıcan ve Biber Salatası:

Gerekli Malzemeler:
2 tane patlıcan
4 tane kırmızı biber
3 diş sarımsak
1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
tuz, karabiber, pulbiber, nane
5-6 dal dereotu ve maydanoz
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı:
Patlıcan ve kırmızı biberleri fırında közlüyoruz. Közlenen sebzeleri soyup, küp küp doğruyoruz. Diğer bir yandan dövülmüş sarımsağı, zeytinyağını, tuz, karabiber, pulbiber ve naneyi birarada karıştırıp sos haline getiriyoruz. Sosu közlenen patlıcan ve kırmızı biberin üzerine döküp iyice karıştırıyoruz. Üstüne iri dövülmüş cevizi ve ince ince kıyılan dereotunu ve maydanozu serperek servis tabağına alıp servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Sebzeli Noddle:


Gerekli Malzemeler:
1 paket noddle (Çin eriştesi)
1 tane kabak
1 tane havuç
1 tane yeşil biber
1 tane kırmızı biber

Sosu İçin:
2 yemek kaşığı soya sosu
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz, karabiber, kekik


Hazırlanışı:
Geniş bir tencereye makarnayı boşaltarak, üstünü geçecek kadar sıcak su ekleyip makarnayı haşlıyoruz. Makarnanın  yapışmaması için soğuk suya tutup, süzüyoruz.
Havuç ve kabakların kabuklarını soyarak rendeliyoruz. Julyen olarak doğradığımız yeşil vekırmızı biberleri ilave edip kendi suyunda haşlıyoruz. Sebzeler suyunu çekene kadar arada bir karıştırarak kavuruyoruz.Haşlanan makarnayı süzerek ve servis tabağına alıyoruz.
Başka bir kabın içinde sosu hazırlıyoruz. Sarımsakları küçük küçük doğrayarak sıvıyağda kavuruyoruz. Kavrulan sarımsaklara 2 yemek kaşığı soya sosunu ekliyoruz. Bir tasın içinde 1 yemek kaşığı buğday veya mısır nişastasını su ile sıvı bir hale getirip sosa ekliyoruz. Nişasta sosu koyulaştırıyorsa 1 su bardağı kadar su koyup pişirmeye devam ediyoruz. Son olarak lezzetlendirmek için tuz, karabiber ve kekik ilave ediyoruz. Makarnaya ilave edip makarnayı ezmeden karıştırıp servis yapıyoruz. Arzu edilirse maydanoz ve dereotu ile süsleyebilirsiniz. Afiyet Olsun.