Sayfalar

31 Mayıs 2012 Perşembe

Peynirli Çoban Salatası:

Gerekli Malzemeler:
1 tane büyük boy kuru soğan
4 tane orta boy domates
1 tane kırmızı biber
1 tane sivri biber
2 tane salatalık
yarım demet maydanoz
yarım demet dereotu
2-6 dal roka
5-6 yaprak taze nane
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
limon suyu
1 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir
 
Hazırlanışı
Salataya önce kuru soğanı piyazlık doğrayıp, tuz ile ovarak acısını çıkararak yıkıyarak başlıyoruz. Sonra sırasıyla yeşillikleri yıkayıp ince ince doğruyoruz. Salatalıkları soyup tavla zarı gibi doğruyoruz. Domates ve biberleri de ince ince doğradıktan sonra bütün malzemeleri karıştırın, tuz, limon ve zeytinyağını koyup çatalla ezmeden karıştırıyoruz. Üzerine de rendelenmiş beyaz serpiyoruz. Salatamız servise hazır. Afiyet olsun.

Fırında Piliç Beyti:

Gerekli Malzemeler:
1 paket  piliç beyti
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tane limon (kabuğu rendelenmiş, suyu sıkılmış)
2 tane olgun domates
1 yemek kaşığı domates salçası
10 sap taze nane
tuz, tane karabiber

Hazırlanışı:
Ön hazırlık olarak zeytinyağının yarısı, limon kabuğu, limon suyu, tuz ve karabiberi iyice çırpıp, etlerin üzerine döküyoruz. Parmak uçlarımızla hafifçe ovuşturarak her tarafına bulayarak, üzerlerini streç film ile örtüp, en az 30 dakika kadar dinlendiriyoruz.
Bir cam fırın kabına dinlenen piliç etini diziyoruz.150 derecelik fırında hafif suyunu salana kadar pişirip, ayrı bir yerde domatesleri rendeleyipiçine kalan sıvıyağı ve domates salçasını ekleyerk hafif pişmiş piliçlerin üzerine dökerek kızarmasını bekliyoruz. Fırından çıkmasına 5-10 dakika kala iri şekilde doğranmış taze naneyi ekleyip sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Etli Bamya Yemeği:

Gerekli Malzemeler:
yarım kg.taze bamya
300 gr. kuşbaşı et
1 tane kuru soğan
2tane olgun domates
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvıyağ
yarım limon suyu
tuz

Hazırlanışı:
Ön hazırlık olarak bamyayı baş kısmılarını yuvarlak biçimde kesip güzelce yıkayarak, su dolu bir kabın içine yarım limon sıkıp bamyaları bu suya atıp bekletiyoruz.
Diğer tarafta bir soğanı yemeklik doğrayıp, sıvıyağda bir kaç kez  çevirdikten sonra içine etleri atıp kavurmaya devam ediyoruz. Salçasını ilave ederek biraz da böyle kavuruyoruz. Etlerin üzerine 2 parmak çıkacak kadar sıcak su koyuyoruz. Etler pişince bamyayı limonlu sudan çıkarıp etlerin üzerine ilave ederek yemeklik doğranmış domatesleri deekleyerek pişmeye bırakıyoruz.  Bamyalar piştikten sonra yemeğimiz servise hazır. sıcak sıcak yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Yeşillikli Makarna Salatası:

Gerekli Malzemeler:
1 paket üç renkli makarna
kıvırcık marul
yarım demet dereotu
yarım demet maydanoz
yarım demet yeşil soğan
10-15 tane salatalık turşusu
1 su bardağı haşlanmış mısır
tuz, pulbiber, limon, zeytinyağı

Hazırlanışı:
Makarnayı tuzlu suda haşlayıp, soğumaya bırakıyoruz. Bütün yeşillikleri temizleyip  iyice yıkadıktan sonra ince ince doğruyoruz. Salatalık turşusunu da küçük küpler halinde doğrayıp yeşilliklerle karıştırıyoruz. Limon suyunu, tuzunu ve sıvıyağını da sos halinde iyice karıştırıp, makarna ve yeşilliklere ekleyerek servis tabağında sunuyoruz. Afiyet olsun.

10 Mayıs 2012 Perşembe

Yoğurtlu Semizotu Çorbası:

Semizotu yaz aylarının en sevilen yeşilliklerindendir. Salatası, çorbası daha bir çok şeyi yapılır. Biz ailece semizotunu çok seviyoruz. Çorbasıda bir başka güzeldir. Çocukluğumdan beri hem sıcak, hem de soğuk olarak tüketmeyi severim. Şimdi çorbanın tarifini sizlerle paylaşıyorum. Hala denemediyseniz denemenin tam zamanıdır.

Gerekli Malzemeler:
1demet semizotu
1 kase yoğurt
1 adet yumurta
1 diş sarımsak
1 çorba kaşığı un
4 su bardağı et suyu
2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz, kuru nane, pulbiber

Hazırlanışı:
Semizotunu yıkayıp, sap ve yapraklarıyla birlikte ufak ufak doğruyoruz. Tencereye  sıvıyağı koyup, ısınınca semizotunu ilave ederek  yumuşayana kadar kavruyoruz. Üzerine et suyunu ekliyoruz.
Bir kabın içine yoğurt, ezilmiş sarımsak, un, yumurta 1 su bardağı su ve tuzu ekleyerek iyice çırpıyoruz. Pütürsüz bir hale gelince yoğurdun kesilmemesi için yavaş yavaş sürekli karıştırarak kaynamakta olan çorbanın içine döküyoruz. İstediğimiz kıvama gelince piştiğinden emin olduğumuzda ateşten indiriyoruz. Üzerine kuru nanae ve pulbiber serperek ister sıcak ister soğuk olarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Kaldırık Dolması:

Kaldırık Bolu Mengen yöresinde ormanda bulunan bir ottur. Yazın ormandan toplanarak kurutulmakta, kışın da dolma yapılmaktadır. Ben her zaman değişik lezzetleri denemeyi sevdiğim için arkadaşımda yedim ve çok beğendim. Sağolsun arkadaşım ne zaman yapsa beni hiç unutmaz. Mutlaka bana getirir. Ellerine sağlık Cemile Hanım'cığım. Mengen'in bütün lezzetlerini tattırdığın için sana minnettarım.

Gerekli Malzemeler:
250 gr kurutulmuş kaldırık
1 su bardağıbuğday unu
1 çay bardağı mısır unu
1 su bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
3 tane kuru soğan
tuz

Üzeri İçin:
500 gr yoğurt
1 baş sarımsak

Hazırlanışı:
Bir tenceredekaynattığımız suya 1 yemek kaşığı sıvıyağ ilave ediyoruz. Yağ yapraklarin daha yumuşak ve parlak olmasını sağlıyor. Kurutulmuş kaldırıkları  haşlayıp, daha sonra kevgir ile alarak soğuk suya atıyoruz. Suda birkaç dakika bekletip, sıkarak sudan alıyoruz. Derin bir kaba mısır unu, buğday unu, tuz, yarım su bardağı sıvıyağ, süt ve 1kuru soğanı ince ince doğrayarak koyup karıştırıyoruz. Çok az su ilave ederek hamuru hafifçe sulandırıyoruz. Elde ettiğimiz hamur boza kıvamından biraz daha katı oluyor. Haşlanan kaldırıklara hamurdan bir parça koyup, sarma şeklinde sarıyoruz. İçinde sulu bir hamur olduğu için çok sıkı sarılamıyor. Tencereye diziyoruz..
Ayrı bir tencereye 2 tane kuru soğanı yemeklik doğrayarak kalan sıvıyağda kavurarak dolmaların üzerine döküyoruz. Daha sonra üzerinden çıkacak kadar su ekleyerek, ocağa alıyoruz  Önce kaynayana kadar yüksek ısıda daha sonra düşük ısıda pişiriyoruz. Ateşten indirdiğimiz dolmaları bir kenarda ılınması için bekletiyoruz.
Bir tasta yoğurdu çırpıp, dövülmüş sarımsak ve tuz ekleyierek, pişen dolmaların üzerine dökerek servis yapıyoruz. Afiyet olsun. Değişik lezzetleri sevenlerin denemesini tavsiye ederim.

Keş Kızartması (Süzme Yoğurt Kızartması):

Keş süzme yoğurttan yapılan sert bir çökelektir. Herkesin mayaladığı gibi mayalanan yoğurt, tülbent bezi içinde iyice süzülür. Daha sonra bir ağırlık altında suyunun  atılıması sağlanarak elde edilir.
Genellikle Bolu ve civarında yapılır. Benim çok sevdiğim kardeşim gibi gördüğüm Bolu Mengenli Ayla'cığım yaptı. Ben çok sevdim. Hem görünüşü hem de lezzeti çok hoşuma gitti. Biz hanımlar  ilk kez yediğimiz bir şeyi  beğendiğimizde hemen tarifini alırız. Bende tarifini istediğimde keş yani süzme yoğurt kızartması deyince inanamadım. Eve gelince bende denedim. Sizde değişik lezzetleri seviyorsanız denemenizde fayda var. Yapmak isteyenlere şimdiden kolay gelsin.

Gerekli Malzemeler:
1 tas keş (süzme yoğurt)
1 tane yumrta
1 fincan un
tuz
kızartmak için sıvıyağ

Hazırlanışı:
Süzme yoğurdun içine yumurta,un ve tuzu ilave ederek iyice karıştırıyoruz. Elimizle yuvarlak şekil vererek una batırdığımız keşleri bir tavada kızdırdığımız sıvıyağın içinde akasını ve önünü kızartarak kağıt peçete ile fazla yağını alarak servis tabağına diziyoruz. Sıcak veya ılık olarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Bolonez Soslu Spagetti:

Gerekli Malzemeler:
200 gr kıyma
1yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tane kuru soğan,
1 küçük kerevizin yarısı
1 tane havuç
1 yemek kaşığı salça
2 tane domates
1 diş sarımsak
1 su bardağı su
tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Ön hazırlık olarak  spagetti makarnayı tuz ve sıvıyağ ekleyerek bol suda haşlayıp süzerek bir kenarda bekletiyoruz. Ayrı bir yerde kuru soğanı, sarımsağı, kerevizi, havuç ve domatesleri rendeliyoruz.
Tereyağını ve zeytinyağını tavaya alıp hafifçe kızdırarak, kıymayı, soğan ve sarımsağı tavaya ilave ederek kıyma suyunu çekene kadar yaklaşık  3-4 dakika kadar soteliyoruz.
Suyunu çeken kıymaya rendelediğimiz havuç ve kerevizi ekleyerek 2-3 dakika daha soteliyoruz. 1 su bardağı su ve rendelediğimiz domatesleri ilave ederek önce kısık ateşte daha sonra yüksek ateşte sosun suyunu çektirip ocaktan alıyoruz. Daha önceden pişirip, suyunu süzdüğümüz makarnayı servis tabağına alıp, üzerine bolonez sosu dökerek servis yapıyoruz. Arzu edilirse üzerine rendelenmiş kaşar ile servis edilebilir. Afiyet olsun.

8 Mayıs 2012 Salı

Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı:

Gerekli Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı pilavlık bulgur
1 tane kuru soğan
2 tane domates
2 tane yeşil biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
tuz ,karabiber, pulbiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı:
İyice yıkadığımız mercimekleri üzerlerini 2-3 parmak geçecek kadar su ilave  ederek dişe gelecek kadar yarı pişmiş halde haşlıyoruz.. Kuru soğanı zeytinyağında kavuruyoruz. Domates ve biberleri ince ince doğrayıp ilave ederek 5 dakika kavuruyoruz. Domates salçasını ekleyip 1-2 defa karıştırdıktan sonra yıkanmış ve suyu süzülmüş olan bulgur ile mercimeği ilave ediyoruz. 1-2 defa karıştırıp 2 su bardağı kaynamış su ile  tuzu ekleyip, pilavı suyunu  tamamen çekene kadar pişirdikten sonra üzerine kağıt havlu kapatarak 10 dakika dinlendiriyoruz. Servis yaparken kara biber ve pulbiber ile daha lezzetli bir hale getiriyoruz.  Afiyet olsun…