Sayfalar

17 Ocak 2012 Salı

Nevşehir Mantısı:



Nevşehir mantısı alışıla gelmiş mantıdan daha doyurucu ve daha lezzetli bir mantı. Ben bu mantıyı bir arkadaşında yemiştim ve çok beğendim. Kızlarım ve eşimde beğendiği için Nevşehir mantısını mönüme aldım. Denemeyenler varsa denemesini tavsiye ediyorum. Denemek isteyenlere şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun.



Gerekli Malzemeler:

Hamuru İçin:
2tas buğday unu
2 adet yumurta
2 çay kaşığı tuz

İç Harcı İçin:
250 gr dana kıyma
1 tane kuru soğan
karabiber, pulbiber

Üst Sosu İçi
250 gr. kadar kuşabaşı dana eti
1 tas nohut
1 tane kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
pulbiber, karabiber

sarısaklı yoğurt

Hazırlanışı:

Ön hazırlık olarak nohut sosu için etleri yağsız tencerede kendi suyunu çekene kadar kavuyoruz. Sonra üzerine yemeklik doğranan soğanları ekleyip kavrurmaya devam ediyoruz. Soğanlar pembeleşince domates salçasını ekleyip pişiriyoruz. Akşamdan ıslatıp sabah pişirdiğimiz nohutları da ekledikten sonra, kavrulan salçalı soğanlı harca sıcak su koyup  tüm malzemeler pişiriyoruz.
Hamuru için derince bir kaba unu koyup, içine yumurtaları ve tuzu ekliyoruz. Kulak memesi kıvamından biraz daha sert bir hamur elde edene kadar su ekleyerek iyice yoğruyoruz. Yoğrulan mantı hamuru, üzerine nemli bir bez örtülerek dinlendiriyoruz.
Hamuru dinlendirirken iç harcı için soğanları küçük küçük doğruyoruz. Ve kıymanın üzerine ekliyoruz .Baharatları da sırasıyla ekledikten sonra iyice karıştırıyoruz. Dinlenen hamuru 2 eşit parçaya ayırıyoruz. İlk parçayı un serperek  açıyoruz. Açılan mantı yufkasını enine ve boyuna keserek küçük kare parçalar elde ediyoruz. İkinci hamur parçasına da aynı işlemi uyguluyoruz. Hazırlanan mantı parçalarıın içine kıymalı harcıminik parçalar halinde koyarak dört kenarı bir araya bohça şekline getirerek  kapatıyoruz. Tüm mantı parçalarını kapatıp un serpilmiş bir tepsiye diziyoruz. Derince bir tencerede su kaynatıp, içine mantıları atarak  mantıları pişirip süzüyoruz. Üzerine sarmısaklı yoğurt sosu dökerek karıştırıyoruz. Servis tabağına aldığımız yoğurtlu mantıların üzerine pişen etli nohut sosunu dökerek sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

10 Ocak 2012 Salı

°º๑ Yılbaşı SofrasıI ๑º° ~ 2012 ~

Yılbaşı Mönüsü;
Jülyen Tava
Patates Püresi
Çiğköfte
Yoğurt Soslu Mantar
Yoğurtlu Közde Biber
Patlıcanlı Meze
Patlıcan- Biber Salatası
Taze Fasülye
Yaprak Sarması
Kabak Tatlısı

2012'ye girerken...

 Kabak tatlısı yılbaşı sofralarının olmazsa olmazı...


Herkese Mutlu Seneler....

Kaşarlı Fırın Köfte:




Gerekli Malzemeler:
500 gr köftelik kıyma
1,5 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
1 adet küçük boy kuru soğan
bir dilim bayat ekmek içi
 kimyon, karabiber, tuz

Hazırlanışı:
 Kıymayı derin bir yoğurma kabına alıp, rendelenmiş soğanı ve ufalanmış bayat ekmek içini katıp yoğuruyoruz.Daha sonra kıymaya tuz, karabiber ve rendelenmiş kaşar peynirini de ilave ederek yoğuruyoruz.  (Arzu edenler başka baharatlar da kullanabilirler.) Yoğurduğunuz kıymayı top haline getirip  ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıyoruz. Elinizi hafifçe yağlayarak veya sirkeye batırarak   kopartığınız parçayı önce top haline getirin daha sonra iki avucumuz içinde bastırarak köfte şekli veriyoruz. /daha güzel kabarması için ben elimi sirkeye batırarak şekil verdim).  Hazırladığınız köfteleri geniş bir tabağa dizin, üzerine streç film kapatarak buzdolabında 2-3 saat dinlendiriyoruz. Yağsız teflon tavada önlü arkalı pişirerek sıcak servis yapacağımız gibi fırın tepsisine dizerek 160 derecede altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Ben fırında pişirdim. Sıcak sıcak patates veya patates püresiyle dervis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Böğürtlen Soslu Limonlu Cheesecake:

Şimdi sizlere tarifini vereceğim böğürtlen soslu limonlu cheesecake kızım Melis'in  tarifidir. Cheesecakeki ailece çok seviyoruz. Ama ben bir kaç kez denememe rağmen başarılı olamadım. Melis'in çok güzel yaptığını keşfettiğimizden bu yana artık evde kimin canı cheesecake çekerse  hemen Melis'in peşine takılıyor. Melis'çiğim ellerine sağlık kızım. İyiki varsın, iyiki bize böyle güzel lezzetleri tattırıyorsun. Kardeşin, baban ve ben sana teşekkür ediyoruz.
Gerekli Malzemeler:
1 paket burçak bisküvi
50 gr margarin
1paket labne
3 adet yumurta
1 paket krema
yarım su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
1 limon rendesi

Sosu İçin:
1 paket böğürtlen sosu
2 çay bardağı su

Hazırlanışı:
Burçak bisküvileri rondodan geçirip un haline getiriyoruz. 50 gr margarini eritip, bisküvilerin üzerine ekleyerek karıştırıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba döküyoruz. Bastırarak kenarlarından 1 cm yüksekte olacak şekilde kalıba yayıyoruz. Kalıbı buzdolabına kaldırıyoruz.
Diğer hazırlıklara başlıyoruz. Suyu süzülmüş labne peyniri derin bir kaba alıp ,şeker ile karıştırıyoruz.
Kremayı ekleyip, karıştırmaya devam ediyoruz.Yumurtaları tek tek kırarak tekrar karıştırıyoruz.
Un,vanilya ve limon kabuğunu da ekleyip, buzdolabından kalıbı alarak  karışımı üzerine döküyoruz.
Üzerindeki hava kabarcıkları gidinceye kadar karışımı kaşıkla düzeltip, 160 derece fırına koyup kapağını hiç açmadan üzeri hafif pembeleşene kadar pişiriyoruz. Fırını söndürdükten sonra fırın soğuyana kadar kapağını açmamaya dikkat ediyoruz. Üzeri hafif pembeleşince fırını kapatıyoruz. Ama fırından çıkarmıyoruz ki içerisindeki ısı ile pişmeye devam ediyor.
Ayrı bir tencerede böğürtlen sosunu  üzerindeki tarife göre pişiriyoruz. Kıvama gelince  ocağı söndürüyoruz. Soğuması için bir kenara alıp, bekliyoruz. Cheesecake 1 gece mutlaka buzdolabında dinlendiriyoruz ki daha lezzetli olsun diye. Ertesi gün sosunu ilave ettikten sonra servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Brüksel Lahanası:

Gerekli Malzemeler:
yarım kilo brüksel lahanası
2 yemek kaşığı sıvıyağı
2 adet orta boy kuru soğan
3 diş sarmısak
2 adet orta boy domates
2 adet kesme şeker
yarım limon suyu
tuz

Hazırlanışı:
Brüksel lahanalarının tepesindeki sap kısmını keserek temizliyoruz. Çok sararmış yapraklar varsa onları da temizleyip, bol suyla yıkıyoruz.
Orta boy bir tencereye sıvıyağı koyup,  hafif kızmaya başladığında önce sarmısakları, sonra da çok ince doğradığımız soğanları ekliyoruz. Bir tahta kaşıkla, soğanlar iyice sararıncaya kadar 1-2 dakika kavuruyoruz. Ardından küp küp doğranmış domateslerle beraber brüksel lahanalarını da ilave edip, kesme şekeri, tuz ve limon suyunu da katıp, sebzelerin tam üzerine çıkacak kadar su ilavesiyle tencerenin kapağını kapatıyoruz.Ortalama pişme süresi; yemek kaynamaya başladıktan 10-12 dakika kadardır. Daha sonra ocağın altı kapatıp, tencereden çıkarmadan yemeğin iyice soğumasını bekleyip, daha sonra servis tabağına yerleştiyoruz. Çok ince kıyılmış maydanozla süsleyip, servise ediyoruz. Afiyet olsun.

5 Ocak 2012 Perşembe

Truffle (Renkli Şekerlemeler):


Gerekli Malzemeler:
 1 paket krema (200 ml.)
400 gr bitter çikolata
40 gr kadar tereyağı
Süslemek İçin;
hindistan cevizi, kakao, pudra şekeri, petibör kırıkları, ceviz kırıkları, antep fıstığı kırıkları



Hazırlanışı:
Ön hazırlkık olarak çikolatayı bir kabın içerisine kırıyoruz. Tereyağını da  başka bir kapta ufak parçalara ayırıyoruz. Kremayı bir tavada kısık ateşte ısıtıyoruz. Kaynamaya başlayınca çikolatalarımızın üzerine döküyoruz. Sonra kaşık yardımıyla pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar çırpıyoruz En son tereyağımızı da ilave edip biraz daha karıştırıyoruz. Sonra bu karışımın üzerini bir kapakla kapatıp 1 gün dolapta bekletiyoruz. (Buzdolabının herhangi bir rafında bekletiyoruz. Buzluğa koymuyoruz.)
Ertesi gün bir kaşık yardımıyla karışımdan biraz alıp, top şekli veriyor ve daha önceden hazırladığımız hindistan cevizi,kakao, bisküvi, fındık, fıstık,ceviz kırıklarına bulayıp, son şeklini veriyoruz. Siz arzu ettiğimiz malzemeye bulayabilirsiniz.
Renkli ve çok lezzetli şekerlemeler elde ediyoruz. Çocukların seveceği bir lezzet. Bence herkesin denemesi lazım. Şimdiden kolay gelsin. Afiyet olsun.