Sayfalar

27 Aralık 2011 Salı

İç Pilavlı Tavuk Dolması:


Gerekli Malzemeler:
1 tane bütün piliç
300 gr pirinç
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı dolma fıstığı
1 adet orta boy soğan
1yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Derin bir tencerede bir yemek kaşığı sıvı yağını kızdırıp, küp küp doğradığımız kuru soğanı  bir süre pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Daha sonra, fıstık ve bir kaşık tereyağını kavurduğumuz soğanların içerisine ilave ediyoruz.
Temizleyip yıkamış olduğunuz pirinçleri de bu karışıma ekleyerek, kavurmaya devam ediyoruz. Harcın içine son olarak kuş üzümü, tuz ve karabiber ekliyoruz.Kavurma işlemi bittikten sonra üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ekleyip, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Pişme işlemi bittikten sonra yıkadığımız bütün pilicin içini bu karışımla doldurup, bir iple açılmaması için doldurduğumuz yeri dikiyoruz. İçini doldurduğumuz pilicin üzerine tuzlu su sürüyoruz. Pilicin üzerine sürülen tuzlu su hem kızarmasını hem lezzetli olmasını sağlıyor. Bütün işlemleri bitirdikten sonra büyük bir  fırın poşetine koyduktan sonra tepsiye yerleştiriyoruz. 200 C derecede önceden ısıtmış olduğunuz fırında 1,5- 2 saat kadar pişiriyoruz. Sıcak olarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Böğürtlen Reçeli:

Gerekli Malzemeler:
1kg.böğürtlen
750gr.toz şeker
2-3 damla limon suyu

Hazırlanışı:
Böğürtlenleri ezmeden dikkatlice saplarını ayıklayıp, yıkadıktan sonra süzülmeye bırakıyoruz.Süzülen böğürtlenleri pişirme tenceresine alıp, üzerine 750 gramlık toz şekeri ilave edip bir gece şekerde bekletiyoruz.
Ertesi gün kısık ateşte karıştırmadan pişiryoruz. Üzerinde köpük olmaması için 1 tatlı kaşığı margarin ilave ediyoruz.  (Reçel yaparken genellikle üzerinde beyaz beyaz köpükler oluşur. Bu köpüklerin olmaması için 1 tatlı kaşığı margarin  ekleyip kaynatıyoruz. Bu durumda kesinlikle köpük olmadığını göreceksiniz.Denemenizi tavsiye ederim.) Aateşten indirmeden 2-3 damla limon suyu ekleyip, bir taşım kaynattıktan sonra ateşi söndürüyoruz. ılınana kadar bekleyip, kavanozlara dolduruyoruz. İyice soğuduktan sonra kavanozun ağzını sıkıca kapatıp, serin bir yerde bekletiyoruz. Afiyet olsun.

20 Aralık 2011 Salı

Fıstıklı Hindistan Cevizi Topları:

Gerekli Malzemeler:
3-4 su bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı süt tozu
3,5 su bardağı şeker
200 ml krema
toz antep fıstığı

Hazırlanışı:
Genişçe bir kabın içine sırasıyla Hindistan cevizini üzerine süt tozu, şeker ve kremayı ekleyip yoğuruyoruz. Karışımın bir kısmını ayırıp, arzu ettiğimiz kadar toz antep fıstığı ekleyip tekrar yoğuruyoruz. Ceviz büyüklüğünde toplar yapıp hindistan cevizine buladıktan sonra tabağa dizip, buzdolabında bekletiyoruz. Önce gözümüze yumuşakmış gibi görünseler de buz dolabında sertleşiyorlar. Dolaptan çıkarınca servis tabağına alıp sunum yapıyoruz. Afiyet olsun.

7 Aralık 2011 Çarşamba

Hardallı Patlıcan Kızartması:

Gerekli Malzemeler:
2- 3 tane hardallı patlıcan
un
sıvıyağ

Hazırlanışı:
Yaz mevsiminde hazırladığımız hardallı patlıcanları kavanozdan çıkartıp  fazla tuz ve hardalı gidene kadar iyice yıkıyoruz. ( Hardallı patlıcanın tarifini yemek bloğumdaki turşular bölümünden hardallı patlıcan turşusuna bakarak hazırlayabilirsiniz.) Patlıcanları diklemesine büyüklüğüne göre üçe veya dörde bölerek, una bulayıp kızgın yağda arkasını ve  önünü kızartıyoruz. Çıtır çıtır ve hardalın verdiği lezzetle ekşili bir patlıcan kızartması olacaktır. Ailenize ve misafirlerinize gönül rahatlığıyla servis yapacağınız lezzetli bir yemek oluyor. Afiyet olsun.

Hardallı Patlıcan Turşusu:

Hardal genellikle Trakya Bölgesinde çok kullanılır. Sevilen bir baharat olduğu için çok yerde kullanılır. Özellikle patlıcana çok yakışıyor. Hardallı patlıcan turşusu ve patlıcan kızartması çocukluğumdan beri severek yediğim lezzetlerdir. Eğer sizlerde değişik lezzetler tatmayı seviyorum diyorsanız denemenizi tavsiye ederim. Her damak zevkine uyduğuna inanıyorum. Yapmanız halinde mönünüze ekleyeceğinize eminim. Denemek isteyenlere kolay gelsin. Şimdiden ellerinize sağlık.

Gerekli Malzemeler:
1 kilo orta büyüklükte patlıcan
1 fincan toz hardal
3 yemek kaşığı kaya tuzu
1 su bardağı üzüm sirkesi

Hazırlanışı:
patlıcanların saplarını kesip, tepesine dokunmadan temizleyip, bol suda yıkıyoruz. Büyükçe bir tencerede 2 litre kadar suyu kaynatıyoruz. Kaynayan suyun içine temizlediğimiz patlıcanları atıp, 5 dakika kadar haşlayıp, fazla yumuşamadan çıkarıyoruz. Soğuyan patlıcanların ortasını yararak, ayrı bir yerde birbirine karıştırdığımız hardal ve tuzu patlıcanların içine dolduruyoruz. Temiz bir cam kavanoza patlıcanları diziyoruz. Kaya tuzunu sirkenin içinde eritip, patlıcanların üzerine döküp, ağzını sıkıca kapatıyoruz. 15- 20 gün sonra çıkarıp turşu olarak yada kızartarak yiyoruz. Afiyet olsun.

Güveçte Soslu Levrek:

Gerekli Malzemeler:
1 tane levrek
1 tane kuru soğan
1 tane olgun domates
1 tane sivri biber
3-4 tane defne yaprağı
2-3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı sıvıyağ
yarım limon suyu
tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Ön hazırlık olarak levreği temizleyip, iyice yıkandıktan sonra içine ve dışına tuz ve karabiber sürerek bir kenarda bekletiyoruz. Bir yandan da kuru soğanı ince halkalar halinde dilimleyerek yağladığımız güvecin dibine diziyoruz. Domates, sivri biber ve sarımsakları minik minik doğrayıp, soğanın üzerine yerleştiriyoruz. Defne yaprağının yarısını sosun üzerine koyup, en üste de balığı yerleştiriyoruz. Balığın üzerine kalan defne yaprağını koyup yarım limon suyunu sıkıyoruz. Hazırladığımız levreği aliminyum folya ile sararak 180-200 derecelik fırında yarım saat kadar pişiriyoruz. Yarım saatin sonunda aliminyum folyoyu açarak kızarmasını bekliyoruz. Üzeri kızarınca fazla kurumadan fırından çıkarıyoruz. Güzel bir mevsim salatasıyla sıcak olarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

6 Aralık 2011 Salı

Mantar Kurabiye:

Gerekli Malzemeler:
1 tane yumurta
400 gr buğday nişastası
4 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı toz şeker
1 paket margarin
üzerine pudra şekeri
kakao

Hazırlanışı:
Yağ, yumurta ve toz şekeri  iyice karıştırıp, un ve nişasta ilave ederek yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlıyoruz. Yuvarlandıktan sonra ağzı kakaoya bastırılmış şişe kapağı ile hamur üstüne bastırıarak mantar şekli vererek yağladığımız tepsiye diziyoruz. Önceden ısıttığımız 150 derecelik fırında beyaz kalacak şekilde pişiriyoruz. Fırından çıkardığımız kurabiyeleri sıcak sıcak pudra şekerine batırıyoruz. Soğuyunca servis yapıyoruz. Afiyet olsun.
Yağ, yumurta ve şekeri mikser ile krema gibi olana kadar karıştırırsak  kurabiyenin yüzeyi pürüzsüz olur ve  ağızda dağılır. Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Nefis bir tarif. Beğeneceğinize eminim. Afiyet olsun.

Portakallı Kek:

Gerekli Malzemeler:
3 tane yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı portakal suyu
1 su bardağı buğday nişastası
yarım su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
portakal kabuğu rendesi
alabildiği kadar un

Hazırlanışı:
Geniş bir kabın içine önce yumurta ve toz şekeri beyaz bir hale gelene kadar mikserle çırpıyoruz. Sırasıyla süt, yağ, portakal suyu, portakal kabuğu rendesi, kabartma tozu, vanilya, nişasta ve unu ilave edip, iyice çırpıyoruz. (Kekin iyi kabarması için ununu eleyerek ilave ediyoruz.) Kek istediğimiz kıvama gelince yağlayıp unladığımız kek kalıbına yada bir fırın tepsisine döküp, önceden ısıttığımız 150-160 derecelik fırında altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Soğuyunca çay veya kahvenin yanında servis yapıyoruz. Afiyet olsun.