Sayfalar

24 Kasım 2011 Perşembe

Pudingli Kurabiye:

Gerekli Malzemeler:
1 paket vanilyalı puding
2 su bardağı süt
1,5 su bardağı un
yarım paket margarin 
4 çorba kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
üzeri için pudra şekeri

Hazırlanışı:
Ön hazırlık olarak kakaolu puding için tencereye pudingi ve sütü ekleyip pişiriyoruz. Bir kenara alıp soğumaya bırakıyoruz.
Hamur için gerekli tüm malzemeleri sırası ile karıştırıp iyice yoğuruyoruz. Kulak memesi kıvamında olana kadar yoğuruyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlıyoruz. Ortasına 1tatlı kaşığı puding koyup yuvarlıyoruz. Daha önceden yağlanan fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip servis yapıyoruz. Afiyet olsun..

Beyaz Çikolatalı Profiterol:

Gerekli malzemeler
Hamuru İçin:
100 gr margarin
1 su bardağı su
1 buçuk su bardağı un
4 yumurta

Kreması İçin:
1 buçuk su bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
1 buçuk çorba kaşığı un
1 paket vanilya
2 yumurta
50 gr margarin

Sosu İçin:
100 grbeyaz çikolata
veya beyaz çikolata sosu

Hazırlanışı:
Öncelikle krema için, süt, un, şeker, vanilya ve yumurtayı bir kasede mikserle çırpıyoruz. Derin bir tavada margarini eritip,  kremalı karışımı ekliyoruz. Kısık ateşte muhallebi kıvamında pişirip ılınmaya bırakıyoruz.
Diğer yandan profiterol hamurunu hazırlamak için  margarini geniş bir tencerede eritip, suyu ilave ederek bir taşım kaynatıyoruz. Unu ilave edip çırpma teli sürekli çırparak koyu kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar pişiriyoruz. Hamuru ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz. Hamuru soğuttuktan sonra yoğurma kabına yumurtaları teker teker ilave edip pürüzsüz bir hamur elde ediyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak diziyoruz. Önceden ısıtılmış 140 derecelik fırında hamurlar pembeleşinceye kadar pişirip, soğutuyoruz.
Profiterollerin üst kısımlarını kapak şeklinde kesip içlerine birer tatlı kaşığı krema doldurup, servis tabağına alıp, üzerine benmari usulü erittiğimiz beyaz çikolatayı veya beyaz çikolata sosunu gezdiriyoruz.  Afiyet olsun.

Fıstıklı Hindistan Cevizi Topları:

Gerekli Malzemeler:
3-4 su bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı süt tozu
3,5 su bardağı şeker
200 ml krema
toz antep fıstığı

Hazırlanışı:
Genişçe bir kabın içine sırasıyla Hindistan cevizini üzerine süt tozu, şeker ve kremayı ekleyip yoğuruyoruz. Karışımın bir kısmını ayırıp, arzu ettiğimiz kadar toz antep fıstığı ekleyip tekrar yoğuruyoruz. Ceviz büyüklüğünde toplar yapıp hindistan cevizine buladıktan sonra tabağa dizip, buzdolabında bekletiyoruz. Önce gözümüze yumuşakmış gibi görünseler de buz dolabında sertleşiyorlar. Dolaptan çıkarınca servis tabağına alıp sunum yapıyoruz. Afiyet olsun.

Edirne Ciğeri:


Gerekli Malzemeler:
yarım kilo dana ciğeri un
sıvı yağ
tuz
kurutulmuş  biber

Hazırlanışı:
Ciğeri alırken öncelikle 1 yaşında dana ciğeri olmasına dikkat ediyoruz. Ciğeri hazırlarken, öncelikle  zarını düz bir ekmek  tahtasının üzerinde temizleyip, 6-7 cmlik eşit parçalara bölüyoruz. Daha sonra doğrama işlemine geçilerek, dikey ve yatay olarak yaprak şeklinde parçalara ayırıyoruz. Kesme işleminin ardından bir süzgeç yardımıyla kanını temizlemek için bol su ile yıkıyoruz. Ciğerde tekrar kan olmasını önlemek için tuz serpip iyice karıştırarak 20 dakika kadar buzdolabında kanının tam olarak temizlenmesi için bekletiyoruz.
Ciğerleri alüminyum tavada kızartıyoruz. Tavaya bolca yağ koyup kızmasını beklerken, bir yandan da ciğerleri una iyice buluyoruz. Çok kızgın olan yağa ciğerleri atıp sürekli karıştırarak iyice kızartıp delikli bir kepçe ile çıkarıp yağını süzdürüyoruz. Servis yaparken daha önceden kurutulmuş yeşil biberleri kızartıp servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

22 Kasım 2011 Salı

Haşhaşlı Pasta:

Gerekli Malzemeler:
4 tane yumurta
1 su bardağı haşhaş
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 paket krem şanti

Şerbeti İçin:
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su

Süslemek İçin:
mevsim meyvaları yada fındık, fıstık


Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri sırasıyla yumurta, haşhaş, un, toz şeker, sıvıyağ, kabartma tozu ve vanilyayı bir araya katarak, blendırla iyice çırpıyoruz. Daha önceden yağladığımız fırın tepsisine karışımı döküp 150 derecelik fırında pişiriyoruz.
Kek pişerken bir yandan da bir tencerede 2 su bardağı toz şekeri ve suyu karıştırıp şerbeti hazırlıyoruz. 
Ayrı bir yerde 1 su bardağı soğuk sütte bir paket krem şantiyi çırparak hazırlıyoruz.
Kek piştikten sonra hafif ılınmasını bekliyoruz. Kek ve şerbet ikiside ılınınca şerbeti kekin üzerine döküyoruz. Kek şerbetin hepsini çekecektir. 3-4b saat gibi iyice soğuyunca kekimizin üzerine krem şantiyi sürerek, üzerini arzuya göre mevsim meyvalarıyla veya fındık, fıstık, ceviz, badem ile süslüyoruz. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Hem çok lezzetli hem de çok hafif bir pasta oluyor. Bir gün önceden yapılıp servis edilirse daha güzel oluyor. Afiyet olsun.

Susamlı Kuru Pasta:

Gerekli Malzemeler:
1 paket margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
6 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
alabildiği kadar un

Hazırlanışı:
Geniş bir kabın içine sırasıyla oda sıcaklığındaki margarini elimizle yumuşatıp, içine sıvıyağı, yumurtanın sarısını, toz şekeri, tuzu, kabartma tozunu ve alabildiği kadar unu ilave ediyoruz. Bütün malzemeleri kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamuru elimizde yuvarlayarak ceviz büyüklüğünde şekil veriyoruz. Şekil verdiğimiz kuru pastaları yumurtanın beyazına ardından da altını ve üstünü susama batırarak, daha önceden yağladığımız fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında pişiriyoruz. Soğuyunca çay ve kahvenin yanında servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

19 Kasım 2011 Cumartesi

Tavuklu Havuç Çorbası:

Gerekli Malzemeler:
tavuğun göğüs eti 250 gram
1 yemek kaşığı un
2 tane havuç
1 yemek kaşığı tereyağ yada margarin
1 su bardağı süt
tavuk suyu
tuz, karabiber, pulbiber

Hazırlanışı:
Ön hazırlık olarak tavuğun göğüs etini yeterli suda haşlıyoruz. Haşlanan tavuk etini soğuduktan sonra didikliyoruz. Tencerede margarini eritip, unu  kokusu çıkana kadar kavruyoruz. Haşladığımız tavuğun suyunu ilave ediyoruz. Kaynayıp rengi beyaza dönünce sütü, rendelenmiş havucu ve didiklediğimiz tavuk etlerini ekliyoruz. 7-8 dakika kadar sonra tuz, karabiber ve pulbiberi ilave ederek ateşin altını söndürüyoruz. Lezzetini arttırmak için 3-5 damla sıkmanızı tavsiye ediyorum. Afiyet olsun.

Marine Edilmiş Fırında Biftek:




Gerekli Malzemeler:
750 gram dana biftek
1 tane kuru soğan
1 fincan sıvıyağ
1 çay bardağı süt
tuz, karabiber, pulbiber

Hazırlanışı:
Dövülerek hazırlanmış dana etini derince bir kapta rendelenmiş kuru soğan, sıvıyağ, süt, karabiber ve pulbiber ile iyice karıştırıyoruz. En az yarım saat kadar sosun içinde kalması gerekiyor. Eti marine etmemizin sebebi daha lezzetli ve yumuşacık olması için. Tuzu etin sertleşmemesi için atmıyoruz. Sos içinde iyice marine edilen eti aliminyum folyolara tek tek sarıyoruz. 180 derecelik önceden ısıttığımız fırında etin suyunu salıp çekmesinin ardından folyoları açarak altının ve üstünün kızarmasını bekliyoruz. Piştiğine emin olduğumuz eti fırından çıkararak tuz ve arzu edilen baharatlarla sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

17 Kasım 2011 Perşembe

Soslu Dana Rosto:

Gerekli Malzemeler:
750 gr dana nuar
yarım çay bardağı sıvı yağ
2 yemek  kaşığı margarin
1tane kuru soğan
1 adet havuç
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı un
5-6 su bardağı et suyu veya su
1 demet maydanoz sapı
tuz , karabiber

Hazırlanışı:
Bir tencerenin içine yarım çay bardağı sıvıyağı koyup kızdırıyoruz. Tuzlanmış ve biberlenmiş eti içine koyup, her yanı pişene kadar kızartıyoruz. Et pişince tencereden alıyoruz.
Tenceredeki yağa 2 yemek kaşığı margarin ekliyoruz. İçine iri iri doğradığımız kuru soğanı  ve havucu ilave edip, sürekli karıştırıyoruz. Ardından salçayı ekleyerek, yaklaşık 1 dakika kadar kavurduktan sonra azar azar unu ve et suyunu ilave ediyoruz.Tavada pişirdiğimiz eti tencereye aktarıp, maydanoz saplarını üzerine serpiyoruz.. Kaynamaya başlayınca üzerinde oluşan köpükleri bir kaşık yardımı ile temizliyoruz. Yaklaşık 1 saat kadar kısık ateşte pişiriyoruz.
Pişen eti tencereden geniş bir servis tabağına alarak dilimliyoruz. Pişirme suyunu tel süzgeçten geçirip, etin üzerine döküyoruz. Arzuya göre patates püresi veya pilav ile servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

15 Kasım 2011 Salı

Fıstıklı Tel Kadayıf:

Gerekli Malzemeler:
yarım kilo çiğ tel kadayıf
250 gr tereyağı veya margarin
250 gr Antepfıstığı

Şerbeti için:
750 gr şeker
4 su bardağı su
yarım limon suyu

Hazırlanışı:
Çiğ kadayıfı önce elimizle iyice ufalayıp dağıtıyoruz. (Bu işlem kadayıfın topaç olmasını önler ve daha iyi pişmesini sağlar.) Pişireceğimiz tepsinin her tarafını ve kenarlarını iyice yağlıyoruz.
Kadayıfı ikiye ayırıp,  yarısını tepsinin her tarafına eşit olacak şekilde dağıtıyoruz. Eşit büyüklükte bir başka tepsiyle, dağıttığımız kadayıfı iyice bastırıyoruz. Daha önceden öğüttüğümüz fıstığın hepsini kadayıfın üzerine eşit şekilde dağıtıyoruz. Kalan kadayıfı yine eşit bir şekilde fıstıkların üzerine kapatıp, boş bir tepsiyle yeniden bastırarak pişmesi için fırına koyuyoruz. Kadayıfı orta sıcaklıkta, üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Şerbeti hazırlarken, bir tencerede 750 gram tozşekeri 4 su bardağı soğuk suda karıştırarak tamamen eritiyoruz. Sonra kaynatıp,  istediğimiz kıvama gelince indirmeden yarım limon suyu sıkarak şerbetin şekerlenmemesini sağlıyoruz.
Fırından aldığınız kadayıfın üzerine hazırlamış olduğumuz şerbeti eşit şekilde döküyoruz. Oda sıcaklığında soğumaya bırakıyoruz. Soğuduktan sonra kare veya dikdörtgen şeklinde keserek servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Renkli Kış Salatası:

Gerekli Malzemeler:
4 dal taze soğan
1 demet roka
4-5 dal tere
2 tane havuç
1 demet akdeniz marulu
1 demet kıvırcık marul
1 tane küçük mor lahana
1çay bardağı konserve mısır tanesi
1 çay bardağı zeytinyağı
tuz ve limon

Hazırlanışı:
Taze soğanları temizleyip, iyice yıkadıktan sonra iri iri doğruyoruz.. Rokayı, tereyi, akdeniz marulunu, kıvırcık marulu tüm yeşillikleri  ayıklayıp bol suda yıkayıp gelişi, güzel çok ince olmadan doğruyoruz. gerekirse elle kopartılır.
Ayrı bir yerde mor lahana ve havucu rendeliyoruz. Mısırları ve hazırladıüımız tüm malzemeleri servis kabında karıştırıyoruz. Limon, tuz ve zeytinyağından oluşan sosu salatanın üzerine gezdirip, servis yapıyoruz. renkli kış salatamız hazır. Afiyet olsun.

Ispanak Çorbası:

Gerekli Malzemeler:
yarım kilo ıspanak
yarım çay bardağı pirinç
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 tane küçük boy kuru soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
tuz, pul biber
su

Hazırlanışı:
Ispanakları yıkayıp irice doğruyoruz. Bir tencerede soğanı küçük küp şeklinde doğrayıp, pembeleşene kadar yağda kavurup, salçayı ve tuzu ekliyoruz. Ispanakları soğanla 3- 5 dakika  kadar kavurup, üzerine su ekleyerek  pirinci koyuyoruz. Ispanak ve pirinç yumuşayınca yani piştiğine emin olduğumuzda ateşin altını söndürüyoruz.Ilınmasının ardından blendırdan geçirerek istediğimiz kıvama gelince sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.
 Not: İstenirse ayran kıvamına getirilmiş yoğurt veya 2-3 yemek kaşığı taze krema da eklenilebilinir.

Közlenmiş Yoğurtlu Kırmızıbiber Salatası:

Gerekli Malzemeler:
3-4 tane kırmızıbiber
1 tas süzme yoğurt
2-3 diş sarımsak
tuz

Hazırlanışı:
Kırmızıbiberleri iyice yıkayıp bir kaç yerinden delerek,aliminyum folyo serilmiş fırında közlüyoruz. Közlenen biberlerin kabuğunu soyup, daha önceden hazırlanan sarımsaklı yoğurdu üzerine dökerek servis yapıyoruz.  Arzu edilirse közlenen biberler ufak ufak doğranarakta yoğurdu ilave edilir. Ben doğramadan bütün olarak servis yaptım. Afiyet olsun.

4 Kasım 2011 Cuma

Ev Baklavası:

Gerekli Malzemeler:
Hamuru İçin:
4 su bardağı un
1 su bardağı ılık süt
1 paket kabartma tozu
100g erimiş tereyağı
1 yumurta
hamuru açmak için 1 paket buğday nişastası
üzerine 150 gr kadar eritilmiş tereyağı

İçi İçin:
300-350 gr kadar ceviz

Şerbeti İçin:
5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
yarım limonun suyu

Hazırlanışı:
Hamur için gerekli  malzemeleri iyice yoğurup  poğaça hamuru kıvamında yumuşak bir hamur yapıyoruz.Hamuru daha iyi açabilmek için 15-20 dakika kadar  dinlendiriyoruz. Dinlenmiş hamuru 3 eşit parçaya ayırıp, her parçadan 16-18 adet cevizden küçük parçalar koparıp, kopardığınız parçalara elimizle ceviz şekli veriyoruz. Şekil verdiğiniz her küçük bezeyi merdane ile bir yemek tabağı büyüklüğünde açarak, aralarına bolca nişasta serpip 16 veya 18 parçayı üstüste koyuyoruz. (en üstteki hamura nişasta serpmiyoruz). böylece 16'lı (veya 18'li) 3 grup elde ediyoruz.
Yuvarlak bir fırın tepsisini yağlıyoruz. 16'lı bir grubu alıp oklava ile tepsinin genişliğinde açıp, tepsiye sererek  üstüne ceviz içinin yarısını serpip, ikinci grubu da aynı işlemi uygulayıp  kalan cevizleri de bunun üzerine serpiyoruz. Son kalan hamurları da açarak  en üste seriyoruz.
Tepsideki yufkaları baklava dilimi şeklinde dilimleyerek üzerine her yanına değecek biçimde- 150gr kadar  kızgın tereyağı gezdiriyoruz. 200C fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.Baklava kızardıktan sonra fırının ısısını düşürüp içini çekmesi için biraz daha bekletiyoruz.
Daha önceden hazırladığımız şerbeti fırından çıkarttığımız ve soğuttuğumuz baklavanın üzerine, şerbet ılık baklava soğukken döküyoruz. İyice şerbeti çeken ve soğuyan baklavayı servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Not: Baklava her zaman bir gece önceden yapılıp pişirilir. Pişen baklava en az bir gece bekleyip, ertesi gün şerbeti dökülürse daha iyi olur.Aiyet olsun.