Sayfalar

9 Mart 2011 Çarşamba

Kereviz Salatası;

Gerekli Malzemeler;
2 tane kereviz
2 tane havuç
3 yemek kaşığı mayonez
1 su bardağı süzme yoğurt
1 çorba kaşığı limonsuyu
1 çay bardağı ceviz
tuz, pulbiber

Hazırlanışı;
Mayonez, yoğurt, limon suyu, iri dövülmüş cevizleri ve tuzu bir derin kapta iyice karıştırıyoruz.
Kerevizleri soyup yıkar yıkamaz hemen mayonezli karışıma rendeliyoruz bir yandan  da karıştırıyoruz. Böylece kararmalarını engellemiş oluruyoruz. Havuçları da temizleyip rendeliyor ve kerevize ekliyoruz. Servis  tabağına alıp üzerine pulbiber serpip, maydanozla süslüyoruz. Servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

İçli Köfte;

İçi İçin;
yarım kilo yağlı kıyma
5- 6 tane kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
1 su bardağı ceviz
yarım paket margarin
tuz

Dışı İçin;
yarım kilo iki kere çekilmiş yağsız kıyma
250 gram ince bulgur
1 tane rendelenmiş kuru soğan
1yemek kaşığı domates salçası
tuz

Sosu İçin;
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı salça
tuz

Hazırlanışı;
Önce içli köftenin içini hazırlıyoruz. Bir tencerede margarinle tuz soğan ve kıymayı kavuruyoruz. Soğanlar sararınca karabiberi, pulbiberi ve ceviz içini ilave edip, 5 -6 dakika kadar hepsini karıştırarak kavuruyoruz. Daha sonra ocaktan indirip soğumaya bırakıyoruz.
Ayrı bir yerde dışını hazırlıyoruz. İki kere çekilmiş yağsız kıymayı, bulguru, rendelenmiş kuru soğanı, salçayı ve tuzu tüm malzemeyi karıştırıyoruz. Karışımı macun kıvamına gelinceye kadar yoğuruyoruz. (Yoğururken elinizi suyla sürekli ıslatıyoruz ki elimize yapışmasın)
Yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, sol avucumuza alıp, sürekli döndürülerek sağ işaret parmağımızla köftenin ortasını oyuyoruz.  Bu esnada ellerimizin kayganlığı sağlaması için ıslak kalmasına özen gösteriyoruz.Tamamen soğuyan iç harcı, kapanmasını zorlaştıracak kadar fazla, ortası boş kalacak kadarda az koymamaya dikkat ederek dolduruyoruz. Yumurta şeklini vererek kapatıyoruz.
Haşlamak için kaynayan tuzlu su dolu tencereye köfteleri atıyoruz ve köfteler suyun yüzüne çıkmaya başlayınca bir iki dakika daha bekletip servis tabağına alıyoruz.
Bir tavada tereyağını erittip, salçayı ilave ediyoruz. Haşlanan köftelerin üzerine döküp servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Not: Arzu edilirse köfteler yumurtanın sarısına batırılıp, kızgın bol yağda da kızartılabilir.

Şark Köftesi;

Gerekli Malzemeler;
Köfte İçin;
3 su bardağı ince bulgur
1 tane kuru soğan
1 tatlı kaşığı reyhan
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı domates salçası
tuz

Sosu İçin;
1 tane kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
kuru nane, pulbiber
1 tas süzme yoğurt
3-4 diş sarımsak

Hazırlanışı;

Köfteyi hazırlamak için öncelikle bir tencereye kuru soğanı minik minik doğrayıp üzerine bulgur, tuz ve reyhanı ekleyip üzerinden çıkacak kadar sıcak su koyup kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirip, ılımaya bırakıyoruz. Ilınan bulgurlu harcı büyük bir tepsiye boşaltıyoruz. İçine un ve tuz ekleyip macun haline gelene kadar yoğuruyoruz. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, çiğ köfte şeklini veriyoruz.
Ayrı bir tencerede tuzlu bol suda köfteleri yaklaşık 10 dakika kadar pişirip, suyunu süzdürüyoruz. Soğumaya bırakıyoruz.
Sosunu hazırlarken bir tavada tereyağını eritip, piyaz şeklinde doğradığımız kuru soğanı rengi sararıncaya kadar kavurup, domates salçasını, kuru naneyi ve pulbiberi ekleyip ocağın altını söndürüyoruz.
Hazırlanan bulgur köftelerini servis tabağına alıp, üzerine önce sarımsaklı yoğurdu daha sonra sosu döküyoruz. Afiyet olsun.

Cevizli Mercimek Salatası ( Mercimekli Bat);

Gerekli Malzemeler;
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı ceviziçi
2 adet sivri biber
2 adet domates
1 demet maydanoz
yarım demet dereotu
yarım demet taze soğan
havuç
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tane limon
tuz, kuru nane, pulbiber

Hazırlanışı;
Yeşil mercimeği ılık suda 20 dakika bekletip,  bir tencerede  üstünden çıkacak kadar suda haşlıyoruz. Haşlanan mercimeğin suyunu süzüp,yumuşaması için bulguru ekleyip kapağını kapatıyoruz. Bulgurun yumuşamasını beklerken bir yandan da biberi, domatesi maydanozu, dere otunu, taze soğanı küçük küçük doğruyoruz. Havucu rendeleyip, cevizi irice dövüyoruz. Soğuyan  mecimeğe hazırladığımız tüm malzemeleri karıştırıyoruz. Servis tabağına aldığımız salatanın üzerine zeytinyağı ve limon suyunu gezdiriyoruz. Afiyet olsun.

Yuvalama Çorbası;

Gerekli Malzemeler;
250 gr dana kıyma
1 su bardağı pirinç
1 tane kuru soğan
2 yemek kaşığı irmik
2 su bardağı süzme yoğurt
1 su bardağı nohut
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 yumurta
et suyu
tuz, karabiber, pulbiber

Hazırlanışı;
Öncelikle yuvalama çorbasının köftesini hazırlıyoruz. Pirinci kaynamış tuzlu suda bir saat kadar bekletiyoruz. Suyunu süzüp robottan geçirip, un haline getirmeden kırılmasını sağlıyoruz. Sırasıyla kıymayı, robottan geçirdiğimiz pirinci, irmiği, tuz, karabiber ve rendelenmiş kuru soğanı karıştırıp, iyice yoğuruyoruz. Elimizde küçük köfteler hazırlıyoruz. Hazırladığımız köfteleri tuzlu suda haşlıyoruz. Akşamdan ıslattığımız nohutları bol suda haşlayıp suyunu süzüyoruz. Ayrı bir kapta süzme yoğurdun içine yumurta ve unu ekleyip et suyunu  karıştırarak yavaş yavaş ekliyoruz. Kaynadıktan sonra içine nohut ve köfteleri de ilave ediyoruz. İyice özleşip istediğimiz kıvama gelen çorbanın altını kapatıyoruz. Küçük bir tavada teryağını eritip pulbiberi kızdırıp, çobaya ekliyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

2 Mart 2011 Çarşamba

Yoğurtlu Mantar Salatası;


                                                                                    
                                                                                        Gerekli Malzemeler;
yarım kilo kültür mantar
1 tas süzme yoğurt
3-5 diş sarımsak
1 limonun suyu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz, pulbiber

Hazırlanışı;
Mantarlı iyice yıkayıp, ince ince doğruyoruz. Tencereye mantarları ve  limon suyunu ekleyip kendi suyuyla  yumuşayana kadar haşlıyoruz. Mantarlar haşlandıktan sonra suyunu süzüp, tencereye zeytinyağını ilave ediyoruz. Mantarları yağda tuz ve pulbiber ekleyerek kavuruyoruz. Kavrulan mantarların soğumasını beklerken ayrı bir kapta süzme yoğurda dövülmüş sarımsakları karıştırıyoruz.Soğumuş mantarları karışıma ekleyip, iyice harmanlıyoruz. Buzdolabında 15 dakika beklettikten sonra servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Yoğurtlu Karnabahar Salatası;

Gerekli Malzemeler;
1 ortaboy karnabahar
3 diş sarımsak
yoğurt
sıvıyağ
tuz, kuru nane, pulbiber

Hazırlanışı;
Karnabaharı çiçek çiçek ayırıp kalın saplarını keserek dağılmaması için tuzlu suda  haşlıyoruz  Haşlanan karnabaharın suyunu süzüyoruz.  Bir kapta yoğurt, ezilmiş sarımsak ve tuzu karıştırıp, haşlanan karnabaharları servis kasesine alarak üzerine yoğurtlu sosu döküyoruz. Tavada  sıvıyağda    pulbiber venaneyi  yakıp yoğurdun üzerine gezdiriyoruz. Soğuk olarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Patlıcan Oturtma;

Gerekli Malzemeler;
1 kilo patlıcan
4 tane büyük boy kuru soğan
7-8 diş sarımsak
4 tane domates
maydanoz
2 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz, şeker

Hazırlanışı;
Patlıcanlar alacalı soyarak tuzlu suyun içinde beklemeye alıyoruz. Suları süzüldükten sonra musakkalık  yuvarlak olarak dilimliyoruz.Tencereye çiğ olarak sırasıyla  en alta sudan çıkarılan acısı alınmış patlıcanlar, üzerine piyazlık doğranmış kuru soğan, sarmısaklar, küp küp doğranmış kabuğu soyulmuş domatesler, zeytinyağı tuz ve şekeri  ilave ediyoruz. Kapağını kapatarak kısık ateşte kendi suyunda pişmeye bırakıyoruz. Ocağın altını kapatmadan 3-4 dakika öncesinde maydanozları da ilave ediyoruz. Pişen yemeği soğuk servis olarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Baklava Yufkasından Patatesli Rula Börek;

Gerekli Malzemeler;
1 paket baklava yufkası
6 tane haşlanmış patates
1 adet kuru soğan
tuz, karabiber, pulbiber
tereyağı

Sosu İçin:
2 adet yumurta
1,5 su bardağu süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı kabartma tozu

Hazırlanışı;
Patatesleri önce bol su ile haşlayıp, soğuduktan sonra rendeliyoruz. Kuru soğanı ince ince doğrayıp tereyağı ile beraber tavaya koyup soğanları hafifçe kavurup tuz, karabiber ve pulbiberi ekleyip ocaktan alarak  patatesleri ilave ederek iyice karıştırıyoruz.
Ayrı bir kapta sosu hazırlamak için yumurta, süt, sıvıyağ ve kabartma tozunu karıştırıp iyice çırpıyoruz.
Düz bir zemin üzerine bir tane yufka koyup  üzerine birşey sürmeden ikinci yufkayı serip üzerine hazırlanan sostan sürüp üzerine üçüncü yufkayı serip sos sürüp dördüncü yufkayı üzerine serip sos sürüp beşinci yufkayı serip sostan sürüp patatesli harcın bir kısmını yufkanın hertarafına yayıp rulo sarın ve dört parmak genişliğinde kesip yağlanmış tepsiye yerleştiriyoruz.
Diğer yufkalarada aynı işlemi yapıyoruz.
Kalan sosu böreklerin üzerlerine sürüp susam veya çörek otu serpiyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirip sevis yapıyoruz. Afiyet Olsun.

Baklava Yufkasından Ispanaklı Börek;

Gerekli Malzemeler;
1 paket baklavalık yufka
3 tane yumurta
1,5 su bardağı süt
1 dilim beyaz peynir
50 gram erimiş tereyağı
1 tane kuru soğan
bir miktar sıvıyağ
1 kilo ıspanak yaprağı (istediğiniz  harcı kullanabilrsiniz)
tuz

Hazırlanışı;
Öncelikle iç malzememizi hazırlıyoruz. Ispanakların yapraklarını ayıklayıp, doğrayıp bol su ile iyice yıkıyoruz. Yıkama işleminden sonra iyice suyunun süzülmesi için süzgeçte bekletiyoruz.
Soğanı yemeklik olarak doğruyoruz. Tencereye bir miktar sıvıyağ koyup soğanları soteliyoruz. Soğanlar yumuşayınca ıspanakları ilave ediyoruz. Tuzunu ekliyoruz.Tuz eklerken peynirinizin tuz oranını da dikkate almanızı öneririm. Ispanaklar suyunu salıp çekmeye başlayınca ocağın altını kapatıyoruz. Bu aşamada ıspanakların suyunu çok fazla çektirmiyoruz. Kuru olmaması için börek yapımında ıspanağın suyunu kullanıyoruz. Pişirdiğimiz ıspanağa  beyaz peyniri ilave ediyoruz. İç hazırlanınca bir kenarda bekletiyoruz.
Baklavalık yufkalar çok  ince olduğu için  dikkat ederek kullanıyoruz.
Bir adet yufkayı yağlanmış tepsiye seriyoruz. Yufkanın üzerine önceden hazırladığımız yumurta, süt ve eritilmiş tereyağından oluşan karışımı  kaşık ya da fırça yardımı ile gezdiriyoruz. İkinci katı üzerine koyup aynı işlemi tekrarlıyoruz. Üçüncü kat yufka derken tam ortaya gelen yufkaya ıspanağı suyuyla birlikte bolca yayıyoruz.    Tüm yufkalar bitinceye kadar aynı işlemi gerçekleştiriyoruz. Böreği kesip  üzerine harcımızdan bolca sürüp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede yaklaşık 25-30 dakika kadar altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Baklava yufkasıyla yaptığımız bu börek diğer böreklere göre daha çıtır çıtır olacaktır. İstediğimiz sıcaklığa gelince servis yapıyoruz. Afiyet olsun. Mutlaka deyin. Yorumlarınızı bekliyorum.