Sayfalar

22 Şubat 2011 Salı

Yoğurtlu Patates Topları;

Gerekli Malzemeler;
5-6 tane patates
tuz, karabiber, pulbiber
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tas yoğurt
3-4 diş sarımsak

Hazırlanışı;
Patatesleri iyice yıkayıp bol suda haşlıyoruz. Haşlanan patateslerin kabuklarını soyup, püre haline getiriyoruz. Tuz, karabiber, pulbiber ve 2 yemek kaşığı sıvıyağı ekleyip yuvarlak toplar yapıyoruz. Ortasında hafifçe parmağımızla basarak çukurluk oluşmasını sağlıyoruz. Çukurluğun içine ve üzerine daha önceden hazırladığımız sarımsaklı yoğurdu koyuyoruz. Arzu edilirse üzerine yağ yakıp pulbiber ile servis yapıyoruz. Afiyet olsun:

Arpa Şehriye Pilavı;

Gerekli Malzemeler;
1,5 su bardağı arpa şehriye
3 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tane tavuk bulyon
1 yemek kaşığı domates salçası

Hazırlanışı;
Bir tencerede 2 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvıyağda şehriyeyi regi pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. 1 yemek kaşığı domates salçası, 3 su bardağı sıcak su ve tavuk bulyonu  ilave edip tencerenin kapağını kapatıyoruz. Önce hızlı daha sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Pişen pilavı demlenmeye bırakıyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Enginar Yatağında Beşamel Soslu Et;


Gerekli malzemeler;
5 tane enginar
yarım kilo dana kuşbaşı
1 tane kuru soğan
1 tane yeşil biber
1 tane kırmızı biber
2 tane domates
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz, karabiber, pulbiber
1 yemek kaşığı sıvıyağ

Beşamel sos için;
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Hazırlanışı;
Enginarları limonlu suda yumuşayana kadar haşlıyoruz. Ayrı  bir tencerede soğanı küp küp doğrayıp sıvıyağda suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Sırasıyla yeşil ve kırmızı biberi, domatesi küçük küçük doğrayıp tencereye  ilave edip, kavurmaya devam ediyoruz. En son olarak tuzu, baharatları ve salçasını ekleyerek ateşten indiriyoruz. Haşladığımız enginarların ortasına etleri  dolduruyoruz. Süt, un ve tereyağ ile hazırladığımız beşamel sosu etlerin üzerine bolca koyarak rendelenmiş kaşar peyniri serpip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun:

Panna Cotta;

Gerekli Malzemeler;
1 paket krema (200ml)
1,5 su bardağı süt
1 yaprak jelatin
1 su bardağı pudra şekeri
3 yemek kaşığı buğday nişastası
1 paket vanilya
1 paket çilekli ve ahududulu sos

Hazırlanışı;
1,5 su bardağı süte kremayı vanilyayı, pudra şekerini ve nişastayı ekleyip kaynayana kadar ara sıra karıştırarak pişiriyoruz. Diğer yandan yaprak jeletini suda yumuşatarak kaynattığımız karışıma ekliyoruz. Önceden ıslatılmış kuplara koyarak ılındıktan sonra buzdolabına koyuyoruz. Ayrı bir yerde çilekli ve ahududulu sosu üzerindeki tarife göre hazırlıyoruz. Yiyeceğimiz zaman tatlıyı bir bıçak yardımıyla kasenin kenarından hava aldırarak tabağa ters çeviriyoruz. Üzerine hazırladığımız çilekli  ve ahududulu sosu döküp servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

14 Şubat 2011 Pazartesi

"Aşk Pastası" ♥



Gerekli malzemeler;
Pandispanya İçin;
4 tane yumurta
4 fincan toz şeker
3 fincan un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
alabidiği kadar un

Pasta Kreması İçin;
1,5 su bardağı süt
1 paket pasta kreması
1 çay bardağı süt
1 paket sade krem şanti

Süslemek İçin;
1 tane muz
250 gr. kadar çilek
şekerlemeler 
çilekli jöle

                                                             Hazırlanışı;
Yumurtaların aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpıyoruz. Şekerin yarısını ekleyip, şeker eriyinceye kadar çırpıyoruz.
Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpıyoruz. Yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpıp, kabartma tozu, vanilya ve elediğimiz unu ekleyerek tekrar çırpıyoruz.
Yağlanmış ve unlanmış kalp şeklindeki kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişiriyoruz. Pişerken pişmesine 5 dk. kalana kadar fırının kapağını kesinlikle açmıyoruz.
Pişen pandispanyayı fırından çıkarınca soğumaya bırakıyoruz. O sırada çilek ve muzu temizleyip kesiyoruz.
Ayrı bir yerde 1,5 su bardağı soğuk süte 1 paket pasta kremasını döküp blenderle iyice çırpıyoruz. (Ben pastanın üzerini çilek ile süsleyeceğim için çilekli pasta kreması kullandım.)

Diğer bir kapta 1 çay bardağı süte 1 paket sade krem şanti koyup onu da iyice çırpıp bir kenara koyuyoruz.
Soğuyan pandispanyayı bir ip veya keskin bir bıçak yardımıyla ortadan ikiye bölüyoruz. 1 su bardağı suya veya süte 2 tatlı kaşığı toz şeker ekleyip hafif ısıtarak pandispanyanın iki tarafının da iç kısımlarını ıslatıyoruz. Önce krem şantiyi bolca sürüp düzelttikten sonra dilimlediğimiz muzları yerleştiriyoruz. Üzerine pandispanyanın diğer yarısını kapatıp, çilekli pasta kremasını sürüyoruz. Çilek ve şekerlemelerle süslüyoruz. Üzerine meyveler kararmasın diye çilekli jöle kullanıyoruz.
Afiyet olsun.

13 Şubat 2011 Pazar

Borani;

Gerekli Malzemeler;
1 kg ıspanak
1 çay bardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı un
2 çay bardağı süt
yarım çay bardağı su
yoğurt ve sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı tereyağı

tuz


Hazırlanışı;
Ispanakları bol suyla birkaç kere yıkayıp, yapraklarını  ayırıyoruz. Bir tencerede tuzlu suyu kaynatıp, ıspanakların yapraklarını kaynayan suya atıyoruz. 4-5 dakika kadar pişirerek yumuşamasını sağlıyoruz. Delikli kepçe yardımıyla ıspanakları sudan çıkarıyoruz. Bir süzgecin içine koyarak fazla suyunu salmasını bekliyoruz.
Küçük bir tencereye bir çay bardağı sıvı yağı koyup, içine unu ilave ediyoruz. Sürekli karıştırarak un pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Süt ve suyu ilave edip, karışım koyu muhallebi kıvamına gelince içine ıspanakları ekliyoruz. 1 dakika kadar birlikte kavurduktan sonta ateşten alıyoruz.
Ayrı bir kapta sarımsaklı yoğurdu hazırlayıp üzerine döküyoruz. Salçayı tereyağıyla birlikte sos hazırlayıp, üzerine gezdirip, servis yapıyoruz Afiyet olsun. 

Bahar Çorbası;

Gerekli malzemeler;
1 tane kuru soğan
1 çay bardağı bezelye
1 tane yeşil biber
1 tane kırmızı biber
1 çay bardağı mısır
1 yemek kaşığı un
2-3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı sıvıyağ
6-7 dal dere otu ve maydanoz
tuz, karabiber ve arzu edilen her türlü baharat

Hazırlanışı;
Öncelikle bezelye ve mısırı ayrı yerlerde haşlıyıp,kırmızı biberi, yeşilbiberi, maydanoz ve dere otunu küçük küçük doğrayıp, kullanmak için hazırlıyoruz. Bir tencerede unu sıvıyağda hafif kavuruyoruz. Kavrulan unun üzerine göz kararı 7-8 su bardağı et suyunu ilave edip kaynamaya başlayınca sırasıyla sebze ve baharatları ekliyoruz. Kaynayıp kıvamlı bir hal alınca tuzunu atıyoruz. Suyu az gelirse kaynamış su ilave ediyoruz. Blenderden geçirmeden taneleri görünür şekilde  ikram ediyoruz. Afiyet olsun.

Peynirli Gözleme;

Şimdi sizlere tarifini vereceğim gözlemeyi hafta sonları kahvaltıya yapabilirsiniz. Annelerimizin bizlere hafta sonları yaptığı bu lezzetleri bizlerde çocuklarımıza yapalım. Çocuklar mis gibi gözleme kokusuyla uyansınlar. Ben bu pazar kahvaltı için peynirli gözleme yaptım. Ailecek zevkle yedik. Denemenizi tavsiye ederim. Kolaylık olsun diye hazır yufkayla da yapılabilir. Şimdiden kolay gelsin. 


Gerekli Malzemeler;
hamuru için;
3-4 su bardağı un
aldığı kadar su
tuz
beyaz peynir
maydanoz
2-3 yemek kaşığı tereyağı
2 kaşık sıvıyağ

Hazırlanışı,
Hamuru için unu bir kaba alıyoruz. Tuzunu atıp, azar azar su ilave ederek yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamuru yarım saat kadar dinlendiriyoruz ki daha iyi açılsın ve kat kat olsun. Hamurdan cevizden büyük bezeler alıp, hafif unlayarak bir oklava yardımıyla hazır yufka inceliğinde ya da açabileceğimiz incelikte açıyoruz.
Bir tavada tereyağı eritip, sıvıyağını da ekliyoruz. Açtığımız yufkayı bir fırça yardımıyla her yerini üzelce yağlıyoruz.Ortasına daha önceden hazırladığımız beyaz peynir ve ince ince doğranmış maydanozu serpiştirip kare şeklinde katlıyoruz. Isıtılmış ve yağlanmış tavada kısık ateşte iki yüzü de kızarana kadar pişiriyoruz.Tüm malzeme bitene kadar aynı işlemi yapıyoruz. Afiyet olsun.