Sayfalar

25 Ocak 2011 Salı

Sebze Güveç;

Gerekli Malzemeler;
yarım kilo orta yağlı dana eti
2 tane patlıcan
2 tane kabak
2 tane büyük patates
3 tane domates
250 gram taze fasulye
250 gram taze bamya yoksa kuru bamya
5-6 tane yeşil biber
2-3 tane kırmızı biber
3 diş sarımsak
2 tane kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz, karabiber, pulbiber, istenilen  baharatlar

Hazırlanışı,
Ön hazırlık olarak sebzeleri ayıklayıp, soyduktan sonra  temizliyoruz. İstenilen büyüklükte doğradığımız sebzeleri iyice yıkıyoruz. Diğer bir yandan güvecin dibine etleri onun üzerine irice doğradığımız kuru soğanı ve sarımsağı sırasıyla geç pişen sebzeleri yani taze fasulyeyi ve patatesi daha sonra da bamyayı arlarına iri doğradığımız domatesleri, kırmızı ve yeşil biberi, kabağı ve patlıcanı yerleştiriyoruz. Tuz, karabiber ve pulbiberi de ekliyoruz. En üstüne yine domates ve salçaları  (domates ve biber salçasını) az su ile sulandırarak sebzelerin üzerine döküyoruz.En üstüne de sıvıyağı gezdirerek güvecin kapağını aliminyum folyo ile sararak kapatıyoruz. Kısık ateşte bir saat kadar yavaş yavaş pişiriyoruz. Sıcak sıcak pilav veya makarna ile servis yapıuoruz. Afiyet olsun.

Pancake (Pankek);


Gerekli Malzemeler;
1 tane yumurta
8 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı toz şeker
3/4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
yarım su bardağı süt
1 paket vanilya
bir çimdik tuz
pişirmek için tereyağ veya margarin

Hazırlanışı;
Öncelikle tereyağını kısık ateşte eritiyoruz. Ayrı bir kapta yumurta, toz şeker ve vanilyayı  mikser yardımıyla   köpürene kadar çırpıyoruz. Bu karışıma sırasıyla un, kabartma tozu ve tuz ekleyip, çırpmaya devam ediyoruz. Bu sırada sütü ve erimiş tereyağını azar azar eklerken hızlıca çırpıyoruz ki yağ katılaşmasın. Karışımın akışkan ve iyi karışmış olmasına dikkat ediyoruz.
Ayrı bir yerde tavayı ısıtıp yağlıyoruz. Karışımdan bir yemek kaşığı alıp, tavaya döküyoruz. tavayı çevirerek yuvarlak olmasına dikkat ediyoruz. Pişip pişmediğini spatula yardımıyla kontrol ederek diğer yüzünü de çevirip pişiriyoruz. Karışımı bitirene kadar aynı işlemi tekrarlayıp hepsini pişiriyoruz.  Sıcak sıcak reçel ile, bal  ile, pekmez ile, çkokrem ile ..vb   istediğiniz her çeşit tatlı ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Erişteli Domates Çorbası;

Gerekli Malzemeler;
3 tane olgun domates
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
1 yemek kaşığı domates çorbası
1 çay bardağı ev eriştesi
tuz

Hazırlanışı;
Bir tencerede 1 yemek kaşığı  tereyağ da 1 yemek kaşığı unu hafif kavuruyoruz. Daha önceden rendelediğimiz domatesleri ilave edip bir müddet daha kavurmaya devam ediyoruz. Ardından 1 yemek kaşığı domates salçasını ve suyunu ekliyoruz. Su kaynamaya başlayınca eriştesini ve tuzunu koyup, erişte pişip istediğimiz kıvama gelince ateşin altını kapatıyoruz. Sıcak sıcak arzu edilirse kaşar peyniri rendeleyip servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Puf Kek;


Şimdi tarifini vereceğim eti puf kek çocukların çok seveceği ve zevkle yiyeceği bir kek. Küçük çocukları olan annelere yapmalarını tavsiye ediyorum. Denemek isteyenlere kolay gelsin.

Gerekli Malzemeler;
3 tane yumurta
3 fincan şeker
4,5fincan un
2 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1,5 fincan süt

Kreması için;
2 paket krem şanti
1 su bardağı süt

Hazırlanışı;
Öncelikle kek yapımına başlıyoruz. Sırasıyla 3 tane yumurta, 3 fincan şeker, 4,5 fincan un, 2 yemek kaşığı kakao, 1 paket kabartma tozu, 1,5 fincan sütü hep birlikte çırparak önceden yağladığımız fırın tepsisine döküp 160 derecelik fırında pişiriyoruz.
Kek pişerken ayrı bir yerde kreması için 2 paket krem şantiyi 1 su bardağı süt ile iyice çırpıyoruz. Koyu bir kıvam alınca buzdolabında en az 3-4 saat bekletiyoruz.
Pişen kek soğuyunca bir su  bardağı yardımıyla keki kesiyoruz. Kenarında kalan fazlalıkları robotton geçirip bir kenara alıyoruz. Bardakla kestiğimiz keklerin üzerine iyice katılaşan krem şantiden kaşık yardımıyla koyup, üzerlerine de robottan geçirdiğimiz kek kırıntılarını bolca serpiyoruz.  Afiyet olsun.

24 Ocak 2011 Pazartesi

Dereotlu Zeytinyağlı Kabak;

Gerekli Malzemeler;
1 kilo taze kabak
2 tane orta büyüklükte kuru soğan
2 tane olgun dömates
1 yemek kaşığı domates salçası
2-3 diş sarımsak
1 tane kesme şeker
2 yemek kaşığı zeytinyağı
dereotu, tuz

Hazırlanışı;
Kabakları temizleyip yıkadıktan sonra küp küp doğruyoruz. Bir tencerede 2 yemek kaşığı zeytinyağında yemeklik doğradığımız 2 tane kuru soğanı ve sarımsağı kavuruyoruz. Kavrulan soğana kabukları soyulmuş domatesi ilave ediyoruz. Domatesler suyunu çekince kabakları, tuz, kesme şeker ve bir çay bardağı su ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Ateşten indirmemize 5 dakika kala ince kıyılmış dereotu ilave edip kapağını kapatıyoruz. Soğuk veya ılık olarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Çilek Bahçesi;

Gerekli Malzemeler;
1 kilo süt
7 yemek kaşığı irmik
8 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı margarin
300 gram çilek
1 paket çilekli jöle

Hazırlanışı;
Bir tencerede 1kilo süte, 1 yemek kaşığı margarini, 7 yemek kaşığı irmiği, 8 yemek kaşığı toz şekeri ve 1 paket vanilyayı ilave edip,  muhallebi kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Pişirdiğimiz irmik tatlısını koyacağımız borcamı önceden ıslatıyoruz. Islatmamızın sebebi tatlımızı servis yaparken borcama yapışmadan kolaylıkla  çıkarmak için. Tatlımızı sıcakken borcama döküyoruz.
Ayrı bir yerde çilekleri iyice yıkayıp saplarını temizliyoruz. Çilekleri istediğimiz şekillerde ve büyüklüğüne göre ikiye üçe bölerek hazırladığımız çilekli jölenin içine karıştırıyoruz. Tatlı biraz soğuduğu ve  jölede donmaya başladığında tatlının üzerine döküyoruz. Soğuduğunda servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Kuru Biber Ve Patlıcan Dolması;

Gerekli Malzemeler;
8-10 adet kuru biber
8-10 adet kuru patlıcan
250 gr. kıyma
1 adet soğan
1 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı pilavlık bulgur
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı biber salçası (arzu edilirse)
yarım demet maydanoz
1 kaşık tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
reyhan, tuz, pulbiber, kekik, nane

Hazırlanışı;
Öncelikle bir tencerede kaynayan tuzlu suda, kuru patlıcanları yumuşayana  kadar haşlıyoruz. Haşlanan patlıcanları süzerek soğumaya bırakıyoruz.
Aynı işlemi kuru biberede uyguluyoruz.
Bir tencerede kuru soğanı ve maydanozu ince doğrayıp, pirinç ve bulguru yıkayıp kıymayı, salçayı kısacası tüm iç malzemeyi ilave edip, iyice karıştırıyoruz. Tuzunu ve baharatlarını istediğimiz miktarda ilave ediyoruz.
İç malzemeyi haşlamış olduğumuz biber ve patlıcanlara üzerinden 1-2 parmak boşluk bırakacak kadar doldurup, ağzını elimizle kapatarak tencereye düzgünce yerleştiriyoruz.
Dolmaların üzerine bir miktar sıvıyağ gezdirip, dolmaya gelmeyecek şekilde kenarından yarısını biraz geçecek kadar kaynar su ilave ediyoruz.
Ocağa alarak önce hızlı, kaynadıktan sonra ocağı kısıp yarım saat kadar pişiriyoruz. Suyunu çabuk çekerse kenarından bir miktar daha sıcak su ilave ediyoruz. Pişen dolmaları arzuya yoğurtla sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

19 Ocak 2011 Çarşamba

Pancar Turşusu;

Gerekli Malzemeler;
2 demet küçük körpe pancar
10 diş sarmısak
1 su bardağı sirke
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 yemek kaşığı tuz

Hazırlanışı;
Pancarların yeşil yapraklarını kesip, pancar köklerinin topraklarını temizledikten sonra bol suyla iyice yıkıyoruz. Bir tencerede bol su içinde haşlayıp, haşlanan pancarları daha sıcakken sudan çıkarıp kabuklarını çok ince olarak soyuyoruz. Pancarların büyüklüğüne göre dörde beşe bölerek, temiz bir kavanoza yerleştiriyoruz. Kabuklarını soyduğunuz sarımsakları tuz içinde iyice döverek veya ikiye üçe bölerek, pancarları haşladığımız suyun içine 1 su bardağı sirkeyle birlikte atıp,  tuzun erimesini bekliyoruz. Tuz eridikten sonra 1 tatlı kaşığı tozşeker ekleyerek  kavanozun ağzını iyice kapatıyoruz.
Oda sıcaklığında 2 gün bekletilen pancar turşusu ikinci günün sonunda ikrama hazırdır. Afiyet olsun…

Kremalı Tavuklu Ispanak;

Gerekli Malzemeler;
1 kilo ıspanak
300 gr kadar tavuk eti
2 yemek kaşığı krema
1 tane kuru soğan
1 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz

Hazırlanışı;
Ispanağı temizleyip, yıkadıktan sonra bir tencerede sıvıyağda kuru soğanı kavuruyoruz. Kavrulan soğana ıspanakları ekleyerek 5-10 dakika kadar soteliyoruz.
Ayrı bir yerde kuşbaşı doğranmış tavuk etini suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Daha sonra ıspanak ve tavuk etini aynı tencerede 5 dakaika kadar pişirerek özleşmesini sağlıyoruz. 2 kaşık kremayı  ve tuzunu ekleyip ocağı kapatıyoruz. Afiyet olsun.

Aşure;


Gerekli Malzemeler,
yarım kg. buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kurufasulye
1 çay bardağı pirinç
2 su bardağı süt
100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
50 gr. kuş üzümü
100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
dilerseniz ufak ufak doğranmış kuru incir (incir aşurenin rengini koyulaştırdığı için biz pek kullanmıyoruz)
1 kg. toz şeker

Hazırlanışı;
Aşureyi pişirmeye başlamadan 1 gece önceden buğdayı iyice yıkadıktan, koyu renk suyunun tam olarak çıktığına emin olduktan sonra büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar  su ile doldurup, ve bir taşım kaynatıyoruz.
Nohut ve kurufasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alıyor ve buğdaydaki işlemin aynısını yapıyoruz. Her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatıp, bir gece dinlendiriyoruz.
Sabah kalkar kalkmaz  tencerelerin altını tekrar açıp, kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişiriyoruz. Eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekliyoruz ki kaynama durmasın ve malzemeler sertleşmesin diye.  Buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakıyoruz. Buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkadığımız pirinci ekleyip, bir sürede pirinçlerle beraber pişiriyoruz. Hepsi pişince nohut ve kurufasulyeleri buğday tenceresine ekleyip, 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatıpdaha önceden yıkadığımız ve suda beklettiğimiz çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekliyoruz. 15 dakika daha pişirdikten sonra sütünü ve toz şekerini ekliyoruz. Bir taşım daha kaynatıp altını kapatıyoruz.
Aşurenin soğumasını beklemeden kaselere paylaştırıp bir soğumasını bekledikten sonra tarçın, ceviz, fındık, nar ile süsleyin. Afiyet olsun.

18 Ocak 2011 Salı

Domates Soslu Biber Kızartması;

Gerekli Malzemeler;
500 gr. taze sivri biber
4-5 tane olgun domates
4-5 diş sarımsak
tuz
kızartmak için sıvıyağ

Hazırlanışı,
Biberleri yıkanıp kuruluyoruz ki kızartırken yağ sıçramaması için. Bir kızartma tenceresine sıvı yağı koyup,  kızmasını bekliyoruz.Kızgın yağın içine  biberleri atıyoruz. Tencerede biberleri her yanını çevire çevire kızartıyoruz. Fazla yağlarının süzülmesi için kağıt havlu üzerine çıkarıyoruz.
Ayrı bir yerde domatesleri rendeleyip, sarımsakları ince ince  doğruyoruz. Bir tencereye domates rendesini, sarımsakları, şekeri, tuzu ve biraz yağkoyarak kaynatıyoruz.. Koyulaşıp sos kıvamını aldığında  kızartılan biberlere sosu ekleyip bir taşım daha kaynatıyoruz, ya da hazırlanan sosu biberlerin üzerine dökülyoruz. Soğuk olarak servis yapıyoruz.  İsteğe göre üzerine domatesli sos yerine sarısaklı yoğurtta  dökülebilir. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Semizotu;

Gerekli Malzemeler;
1 bağ semizotu
1 orta boy kuru soğan
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates
2 olgun domates
1 yemek kaşığı bulgur yada pirinç (tercihe göre)
yarım limon suyu

Hazırlanışı;
Semizotunu yıkayıp, temizledikten sonra , fazla küçültmeden doğruyoruz. Bir kenarda bekletiyoruz. Küçük bir tencereye zeytinyağını koyunp, yemeklik doğradığınız soğanları pembeleştiriyoruz. Soğanlar pembeleşince salçayı ekleyip karıştırıyoruz. Domatesleri küp küp doğrayıp, tencereye ekiyoruz. Domatesler olgun ise renk ve tat veriyorsa salça kullanmamıza gerek kalmayabilir. Semizotlarını da ekleyip, tuzunu attıktan sonra  tencerenin kapağını kapatıyoruz. Kısık ateşte pişmeye bırakın. Semizotu suyunu salınca 1 kaşık kadar bulgur ya da pirinç ekliyoruz. Yemeğimiz kısık ateşte kendi suyuyla pişerken yarım limon suyu ilave ediyoruz.  Bulgur ya da pirinç yumuşadıktan sonra altını kapatıyoruz. Sarımsaklı yoğurtla veya sade olarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Yoğurtlu Semizotu salatası,

Gerekli Malzemeler;
bir demet semizotu
1 su bardağı yoğurt
3 diş sarımsak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
bir tatlı kaşığı deniz tuzu
bir tatlı kaşığı pul biber

Hazırlanışı;
Semizotunu ayıklayıp, yıkayıp iyice kuruluyoruz.Yoğurdu, rendelediğiniz sarımsağı , tuzu ve zeytinyağını bir kapta el blenderıyla ayran kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz. Semizotunu ellerinizle daha çok yapraklarını büyük parçalar halinde koparıp sosla harmanlayıp  servis tabağına alıyoruz. Üzerine pul biber döküp servis ediyoruz. Afiyet olsun.
Not; Arzu edilirse iri dövülmüş cevizde kullanılabilinir.

Zeytinyağlı Dereotlu Taze Bakla;

Gerekli Malzemeler;
1 kilo taze bakla
2 adet soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
2 domates
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı salça
2 çay kaşığı kırmızı tozbiber
1 çay kaşığı toz şeker
1 demet dereotu
4 su bardağı kadar kaynar su
tuz
Servis için sarımsaklı yoğurt

Hazırlanışı;
Taze baklaları güzelce 2 -3 su yıkayıp başlarını alıyoruz ve tekrar yıkayıp 3′e bölüp,15 dk kadar sirkeli ve unlu suda bekletiyoruz. (sirkeli ve unlu suda bekletmek hem iyi temizlenmesini hem de kararmamasını sağlıyor.) Bu arada soğanları yemeklik doğruyoruz. Sıvı yağı üzerine döküp, soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavuruyoruz.Üzeine küp küp doğradığımız veya rendelediğimiz domatesleri de döküp bu kez domatesi kavuruyoruz. 1 kaşık salçayı ve kırmızı biberi de ilave edip hafif karıştırdıktan sonra baklalarımızı tencereye alıyoruz.Bu sırada bir yemek kaşığı kadar unu serpiyoruz ki kıvamlı ve lezzetli olsun diye. Bir karıştırıp tencerenin kapağı kağalı olarak 4-5 dakika kadar kısık ateşte kendi buharında pişirip, üzerine suyu, şekeri, tuzu ilave edip 15 dakika kadar ağzı kapalı pişiriyoruz. 15 dakikadan .sonra suyunu kontrol edip çok çekmişse az daha ilave edip dereotlarını ekliyoruz.10 dakika kadar daha pişirip,ateşten indiriyoruz.Soğumasının ardından sarımsaklı yoğurt ile servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Yumurta Çanakları;

Gerekli Malzemeler;
4 tane yumurta
maydanoz
dereotou
tuz, karabiber, pulbiber

Hazırlanışı;
Yumurtaları bol suda, katı kıvamda pişiriyoruz. Soğuyan yumurtaları soyup uzunlamasına ortadan ikiye bölüyoruz. Yumrtanın sarılarını bir kase içinde tuz, karabiber, pulbiber, ince ince doğranmış maydanoz ve dereotu ilave ederek iyice karıştırıyoruz. Ayırdığımız yumurta beyazlarının içine kaşık yardımıyla özenle dolduruyoruz. Pazar günleri için uygun bir tarif. Hem görüntüsü şık, hemde lezzeti çok güzel oluyor. Tarif etmesi benden denemesi sizden. Afiyet olsun.

Tavuklu Köfteli Çorba;

Gerekli Malzemeler;
300 gram kadar tavuk kalça ve göğüs eti
150 gram kadar dana kıyma
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
2 yemek kaşığı domates salçası
tuz, karabiber, pulbiber, nane

Hazırlanışı;
Öncelikle tavuk etini suda haşlıyoruz. Haşlanan tavuk etini soğuduktan sonra derisini çıkarıp ince ince didikliyoruz. Ayrı bir yerde kıymanın içine tuz ve karabiber ekliyerek iyice yoğurup minik köfteler yapıyoruz. Köfteleri isteğe göre sıvıyağda pişirebilir, isterseniz de fırında kızarana kadar bekletebilirsiniz. Ben fazla yağlı olmasın diye fırında pişiriyorum.
Bir tencerenin içinde 1 yemek kaşığı tereyağında 1 yemek kaşığı unu hafif sararana kadar çeviriyoruz. Kavrulan una salçayı koyduktan sonra tavuk suyunu ilave ediyoruz. Su koyulaşmaya başlayınca didiklediğimiz etleri ve fırında pişirdiğimiz köfteleri içine katıyoruz. 5-10 dakika sonra yarım limon suyu ekleyip ateşin altını söndürüyoruz. Son olarakta pulbiber, tuz ve kuru naneyi üzerine serperek servis yapıyoruz. Afiyet olsun. Hem lezzetli hemde protein açısından lezzetli bir çorba. Denemenizi tavsiye ediyorum. Yorumlarınızı bekliyorum.

Etli Lahana Dolması;

Gerekli Malzemeler;
1 tane dolmalık beyaz lahana
500 gram orta yağlı kıyma
1 adet büyük soğan
1 çay bardağı pirinç
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı sıvıyağ
maydanoz
tuz, pulbiber, kuru nane, karabiber

Hazırlanışı;
Lahanayı bütün olarak10 dakika az tuzlu suda haşlıyoruz. Bir kabın içine haşlanan lahana soğuyana kadar soğanı ince ince doğruyoruz.Sırasıyla kıyma, pirinç,  maydanoz, salça, nane, karabiber, tuz ve sıvıyağ ı ilave edip bir bbirleriyle harmanlıyoruz. Tencerenin dibi lahana yaprakları ile kaplıyoruz. Lahana yapraklarını 3-4 cm. genişliğinde uzunlamasına şeritler halinde kesilyoruz. Uzun şeridin bir ucuna çaprazlamasına iç malzemeden koyup sigara böreği sarar gibi çok sıkı olmayacak şekilde sarıyoruz. Sardığımız dolmaları düzgüce tencereye diziyoruz. Pişirmeye başlamadan önce bir tabak ile sarmaların üzeri dağılmamaları için kapattıyoruz. Üzerinden çıkacak kadar sıcak su koyuyoruz. Pişirmeye bırakıyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Kakaolu Islak Kek;

Gerekli Malzemeler;
3 tane yumurta
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
yarım paket kakao
alabildiği kadar un

Hazırlanışı;
Bir kabın içine oda sıcaklığında olan 3 tane yumurtayı ve 2 su bardağı toz şekeri iyice köpük köpük olana kadar çırpıyoruz. Üzerine sırasıyla sütü, sınıyağı, vanilyayı ve kakaoyu ekleyerek çırpıyoruz. Bu karışımdan bir su bardağı sonra üzerine dökmek için ayırıyoruz.  Daha sonra kabartma tozunu ve alabildiği kadar unu ilave edip yağlanmış kek kalıbına veya bir fırın tepsisine döküyoruz. 150 derecelik önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz. Pişen keki fırından çıkarıp ayırdığımız kakaolu sosu biraz ısıtarak sıcak kekin üzerine döküyoruz. Soğuyunca çayın yanında servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

17 Ocak 2011 Pazartesi

Sodalı Peynirli Börek;

Gerekli Malzemeler;
250 gr az yağlı beyaz peynir
1 su bardağı doğranmış maydanoz
5 tane yufka
2 yemek kaşığı tereyağı
1 şişe soda (maden suyu)
2 yumurta

Hazırlanışı;
Ön hazırlık olarak iç malzemeyi hazırlamak için peyniri ezip doğranmış maydanozla karıştırıyoruz. Bir tavada tereyağını eritip, sırasıyla 1 şişe sodayı ( maden suyunu) ve 2 yumurtayı ekliyoruz. ( yumurtaları önce eklerseniz tereyağının sıcaklığıyla pişerler.) bir tel yardımıyla çırpıyoruz.
Fırın tepsisini yağlıyoruz. Birinci yufkayı bütün olarak tepsiye  kenarlarından dışa doğru sarkacak şekilde seriyoruz. Üzerine sodalı karışımı sürüyoruz.
İkinci yufkayı gelişi güzel kopararak tepsiye eşit şekilde serip, yine karışımdan sürüp  üçüncü yufkaya da aynı işlemi uyguluyoruz. Üçüncü yufkanın ortasına peynirli karışımın tamamını yayıyoruz. Diğer yufkalarada aynı işlemi uygulayarak sonuncu yufkanın üzerine böreği kestikten sonra sodalı karışımı sürüyoruz.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 30-40 dakika pişirin. Maden suyundan dolayı üzerleri tam kızarmayacaktır
Afiyet olsun.

Fındıklı Kakaolu Kek;

Gerekli Malzemeler;
2 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
2 kabartma tozu
1 vanilya
yarım paket kakao
1 kase dövülmüş fındık
alabildiği kadar un

Hazırlanışı,
Yumurta ve şekeri geniş bir kapta iyice çırpıyoruz. Sırasıyla yağı, sütü ve fındığı  ilave ediyoruz. Akışkan bir kıvam alana kadar çırpıyoruz.Bu sırada  unu, kabartma tozunu, vanilya ve kakaoyu ekleyip, karıştırıyoruz. 180 derecelik fırında ilk 20 dk kesinlikle açmamak kaydıyla pişiriyoruz. İlk yirmi dakikadan sonra pişmiş olup olmadığına bakarak dereceyi artırabilirsiniz. İyice piştiğine emin olduktan sonra fırından çıkarıp soğuduktan sonra servis yapıyoruz. Afiyet olsun...

Arpa Şehriyeli Pirinç Pilavı;

Gerekli Malzemeler;
2 su bardağı pilavlık pirinç
3 su bardağı kaynar su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı arpa şehriye
tuz

Hazırlanışı;
Ön hazırlık olarak pirinci sıcak suda yarım saat kadar bekletiyoruz. Ilık su ile birkaç kez suyunu değiştire değiştire, berrak suyu çıkına kadar yıkayıp, süzüyoruz.
Tencereye zeytinyağı ve tereyağını koyarak, ısıtıyoruz. Üzerine arpa şehriyeyi ilave ederek, düşük ısıda renk değiştirinceye kadar kavruyoruz.  Ardından pirinci ilave ederek, taneleri şeffaf bir görünüm alıncaya kadar kavrulyoruz. Üzerine kaynar su ve tuzunu ilave ederek pişirmeye bırakıyoruz.
Önce kaynayana kadar yüksek ısıda kaynayınca altını kısarak düşük ısıda kapağını kapatarak pişmesini bekliyoruz. Pişince tencerenin kapağını açmadan 15 dakika kadar dinlendiriyoruz. Süre bitiminde pilavı alt üst ederek, 3-5 damla limon sıkarak karıştırıyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Hindistan Cevizli Kurabiye;

Gerekli Malzemeler;
2 tane yumurta
8 yemek kaşığı toz şeker
1 paket margarin
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
alabildiği kadar un

Hazırlanışı;
Geniş bir kabın içine bir yumurtanın tamamını ikinci yumurtanın sarısını kırıyoruz. Oda sıcaklığındaki margarini, 8 yemek kaşığı tozşekeri, hindistan cevizini, kabartma tozunu ve vanilyasını güzelce yoğuruyoruz. Daha sonra azar azar ununu ekliyoruz. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinde yuvarlıyoruz. Daha önceden yağladığımız fırın tepsisine diziyoruz. Ayırdığımız yumurtanın beyazını kurabiyelerin üzerine sürüp, hindistan cevizine batırıyoruz. Arzu edilirse üzerine hindistan cevizi yerine iri dövülmüş cevizede batırabilir. 160 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.  Misafirlere zevkle ikram edebiliriz. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Garnitürlü Enginar Dolması;

Gerekli Malzemeler;
5 tane taze enginar
1 su bardağı bezelye
3 tane havuç
2 tane orta boy patates
1 tane limon
1 çay bardağı
2 tane kuru soğan
3-4 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz

Hazırlanışı;
Enginarları limonlu ve unlu suda bekletiyoruz. Patatesleri ve havuçları soyup, küp küp doğruyoruz. Bezelye, patates ve havucu bir tencerede tuzlu suda haşlıyoruz. Kuru soğanları ve sarımsakları zeytinyağında  kavuruyoruz. Kavrulan soğan ve sarımsakların üzerine haşlanan sebzeleri  ilave edip onlarla da sotelemeye devam ediyoruz. Enginarları geniş bir tencereye dizerek ortalarına sotelenen sebzeleri koyuyoruz. Tuz, limon suyu ve toz şekeri üzerine gezdirip, 1 çay bardağı su ekleyip, tencerenin kapağını kapatıyoruz. Enginarlar yumuşayınca ateşin altını  söndürüyoruz. Kapağını hiç açmadan soğutuyoruz ki enginarlar kararmasın.
Soğuyunca servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Hamsi Tava;

Gerekli Malzemeler;
1 kg hamsi
1 su bardağı mısır unu
yarım subardağı ayçiçek yağı
tuz

Hazırlanışı;
Hamsileri ayıkladıktan sonra güzelce yıkıyoruz. Mısır ununun içine tuz ve karabiber ekleyin. Hamsileri en az 15 dakika sularını süzmeleri için makarna süzgecinin içinde bekletiyoruz.Sularını iyice süzdükten sonra hamsileri mısır ununa bulayıp, tavaya biraz yağ koyup,  mısır ununa batırdığımız hamsileri kuyrukları tavanın ortasına bakacak şekilde aralıksız olarak diziyoruz. Bu arada tavanın altı kısık ateşte yanıyor olmalı.
Orta ateşte kızarttıktan sonra düz bir tabakla çevirip diğer taraflarını da kızartıyoruz. Tavadaki yağı, tabağın yardımıyla küçük bir kaseye süzdürüyoruz ki  çevirirken akmasın.
Yanında bol limonlu nefis bir salatayla servis yapıyoruz. Hem görüntüsü çok güzel hem de lezzeti Afiyet olsun.
Bizim ailemizde bir alışkanlık balığın  üstüne tahin helvası  veya irmik helvası yemek. Balık, salata ve  helva.Bu üçlüden daha güzel ne olabilirki...

Patates Püresi;


Gerekli Malzemeler;
4-5 tane orta büyüklükte patates
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
2 yemek kaşığı tereyağı
yarım su bardağı süt
tuz

Hazırlanışı;
Patatesleri iyice yıkayıp büyük bir tencerede bol su ile  iyice pişiriyoruz. Pişen patatesleri soğuduktan sonra soyup bir tencerede  bir çatal veya blender yardımıyla  iyice eziyoruz. Süt ve tereyağını ilave ederek sürekli karıştırıyoruz. İndirmemize yakın kaşar peyniri rendesini ve tuzunu da ilave ediyoruz. Sıcak olarak et, tavuk gibi yemeklerin yanında servis yaptığımız gibi yalnızda yiyebiliriz. Afiyet olsun.

Çerkez Tavuğu;

Gerekli Malzemeler;
1 adet ayıklanmış bütün tavuk
1 adet kuru soğan
2 su bardağı dövülmüş ceviz
2 diş sarımsak
3 dilim bayat ekmek içi
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı;
Tavuğu dört bardak suda soğan ile birlikte haşlayın. Soğan sonradan işimize yaramayacak; sadece aroma vermesi için kullanıyoruz.
Haşlanmış tavuğu süzüp, ılınınca didikleyerek, kemiklerinden ayırıyoruz. Tavuk suyunu atmayıp  ekmekleri ıslatmakta kullanıyoruz. Ekmekleri suya daldırıp çıkartıyoruz. Geri kalan tavuk suyu ile çorba ya da pilav yaparak değerlendirebiliriz.
Robotta çekilmiş ya da dövülmüş ceviz içi ile ıslatılmış ekmekleri, ezilmiş sarımsakları ve kırmızı biberi karıştırıyoruz.. Bu karışımı yarım saat bekletip, sonra bir tülbentin içine alıp, sıkıyoruz. Cevizin yağının çıktığını göreceksiniz. Çıkan yağları bir kenara ayırıp, tülbentte kalan cevizli karışımı da tavuklarla karıştırıyoruz. Tuzu ekleyip, kıvamı çok katı olursa 1-2 çorba kaşığı tavuk suyu ile inceltebilirsiniz.
Çerkez tavuğunu servis tabağına alıp, üzerine tülbentle sıkmış olduğumuz ceviz yağının bir kısmını döküyoruz.  Bu ceviz yağını azıcık kırmızı biberle karıştırıp dökerseniz  daha renkli olur. Son olarak cevizle süslüyoruz. Soğuyunca servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Not; Bazı hanımlar çerkez tavuğuna süzme yoğurt ve mayonez kullanıyorlar. Ama o tamamıyla başka bir tarif oluyor. Kesinlikle kullanılmaz. Gerçeği benim yukarıda tarif ettiğim gibidir,

Julyen Usulü Et;

Gerekli Malzemeler;
Marine sosu:
2 diş sarımsak
2 kaşık zeytinyağı
1,5 çay kaşığı kimyon
1,5 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 tatlı kaşığı limon suyu
400gr dana biftek, ince şeritler halinde doğranmış (ben antrkot tercih ediyorum)
5 kırmızı biber
6-7 dolmalık biber
2 çorba kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı;
İnce şeritler halinde kesilmiş dana bifteği marine sosunda yani sarımsak, zeytinyağı, karabiber, kimyon ve limon suyunda yaklaşık bir saat kadar bekletiyoruz. (bir gece boyunca bırakılırsa daha iyi olur)
Marine edilmiş eti tavada kendi yağında kızgın harlı ateşte kızartırken   tuzunu ilave ediyoruz.
Ayrı bir yerde etler pişerken kırmızı ve yeşil biberleri de julyen şeklinde doğruyoruz. Kızarmaya başlayan etlere ekliyoruz. Et sebzelerle birlikte iyice kızarıp suyunu çekince ateşten indiriyoruz. Sıcak sıcak pilavla, patates püresiyle kısacası ne ile arzu ederseniz öyle servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

13 Ocak 2011 Perşembe

Zeytinyağlı Lahana Dolması;

Gerekli Malzemeler;
1 orta boy dolmalık lahana
4 orta boy kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç
3/4 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı dolma fıstığı
1  yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı dolma baharı
yarım demet maydanoz
2 tatlı kaşığı tozşeker
tuz, tarçın
1 limon

Hazırlanışı;.
Lahananın orta kısmını koni biçiminde keserek çıkartıp, akan suya tutup yıkayoruz. Ortasına bir tatlı kaşığı tuz serpip, bu kısmı alta getirerek 3-4 bardak sıcak suyla 10 dk haşlıyoruz. Lahanayı böyle yaprak yaprak değilde bütün olarak haşlarsak daha çok yaprak kullanabiliriz.Sonra da yapraklarını ayırıp, orta kalın damaralarını kesip çıkartıyoruz. Yaprakları büyüklüğüne göre 3-4 dört parçaya bölüyoruz.
İnce doğradığımız kuru soğanları ve dolma  fıstığını zeytinyağda karıştırıp üstü kapalı olarak kavuruyoruz. Pirinci 20 dk önce yıkayıp tuzlu sıcak suda bekletip, soğuduğu zaman tel süzgeçten geçirip soğana katıp,  tahta kaşıkla karıştırarak 5-10 dk kavuruyoruz. Pirince 1 bardak su, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 tatlı kaşığı toz şeker, nane, kuşüzümü koyup kısık ateşte suyunu çektiriyoruz. Yarım limon suyu, bahar, tarçın ve kıyılmış maydanoz katıp, 15 dakika kadar kabarmasını sağlıyoruz.
Lahana yapraklarına birer kaşık dolma içinden koyarak parmak uzunluğunda sarıyoruz. Dibi düz bir tencereye önce bir kat yaprak döşeyip, dolmaları üzerine sıralıyoruz. Kalan zeytinyağını üzerine gezdirip, 1,5- 2 bardak su koyuyoruz. Üzerini de bir kat yaprakla kapatıp, kapağını kapatıp önce harlı sonra yavaş ateşte suyunu çekene dek pişiriyoruz.
Dolmayı tencerede soğutup servis tabağına yerleştiriyoruz. Limon ile servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Etli Kara Lahana Dolması;

Gerekli Malzemeler;
3 demet karalahana
250gr. kıyma
2 tane kuru soğan
1 çay bardağı pirinç
yarım demet maydanoz
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz, karabiber
 
Hazırlanışı,
Karalahanaları saplarından ayırıp kaynar suda 4-5 dakika haşlıyoruz..Soğuk suya tutup suyunu süzüyoruz.
Bir kabın içine kuru soğanı ince ince doğruyoruz. Üzerine kıymayı, maydanozu, pirinci, 1 yemek kaşığı domates salçasını, tuz, karabiber ve yarım bardak su katıp iyice karıştırıyoruz.
Kara lahana yapraklarını açıp içine bir miktar dolma içi koyup sararak küçük dolmalar yapıyoruz.
Tencereye yağ, domates salçası koyup eritiyoruz. Dolmaları tencereye dizip  2 su bardağı su ekleyerek yapraklar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.Pişen dolmaları sıcak sıcak yanında sarımsaklı yoğurtla servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

Yalancı Tavuk Göğsü;

Gerekli Malzemeler;
yarım paket margarin
1 su bardağı un
1,5 su bardağı şeker
1 kg süt
1 paket vanilya

Hazırlanışı;
Yarım paket margarini eritip,1 su bardağı unu pembeleşene kadar kavuruyoruz. Kavrulan una 1 kg soğuk sütü, 1,5 su bardağı toz şekeri ve  vanilyayı ilave ederek koyulaşana kadar karıştırıyoruz. Ocaktan aldıktan sonra 15 dakika kadar mikserle köpük olana dek karıştırıyoruz. Su ile ıslattığımız tepsiye döküp üzerine arzuya göre tarçın veya hindistan cevizi döküp soğumaya bırakıyoruz. Afiyet olsun.

10 Ocak 2011 Pazartesi

Amerikan Salatası;

Gerekli Malzemeler;
3 tane havuç
3 tane patates
250 gr iç bezelye
8-10 tane kornişon turşu
yarım su bardağı mayonez
yarım su bardağı yoğurt
tuz

Hazırlanışı;
3 tane patates ile 3 tane havucu soyup minik küpler halinde doğruyoruz. Bir tencereye üzerinden çıkacak kadar su koyarak yumuşayana kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra soğumaya bırakarak ayrı bir tencerede bezelyeyi pişiriyoruz. Pişen havuç, patates ve bezelyeyi büyük bir kapta karıştırıyoruz. Daha önceden  minik yuvarlaklar halinde kestiğimiz kornişon turşusunu,  karıştırdığımız yoğurt ve mayonezi sebzelere ekliyoruz. İyice karıştırıp servis tabağına alıyoruz. Afiyet olsun.

5 Ocak 2011 Çarşamba

Yılbaşı Sofrası ~ 2011 ~ ♣♦♣♥♠ ♪

 İşte Yeniyıl Soframız... 

Yeniyıl Mönüsü;

Çerkez Tavuğu
Yoğurtlu Patlıcanlı Meze
Yoğurtlu Kırmızı Biber
Çiğköfte
Turşu
Kış Salatası
Amerikan Salatası









Ana Yemekler;
Sebzeli Jülyen 
Pirinç Pilavı 
Patates Püresi





Yılbaşı Soframızın tariflerini sizlerle paylaşacağım. Bir kısmı zaten daha önceden yazmış olduğum tarifler... 




Yılbaşı gecesi özenerek ve emek harcayarak yaptığımız yemekleri ailecek afiyetle yedik, sizler de beğenirseniz deneyebilirsiniz.






Şimdiden afiyet olsun:)