Sayfalar

29 Aralık 2010 Çarşamba

Meyva Salatası;

Gerekli Malzemeler;
1 tane kırmızı elma
1 tane yeşil elma
1 tane armut
2 tane mandalina
1 tane ayva
kırmızı erik

Hazırlanışı;
Meyvaları iyice yıkayıp kabuklarını soyuyoruz. Meyvaları minik minik doğrarsak vitaminlerini kaybederler.  Onun için büyük dilimler halinde dilimliyoruz. Meyvaların  kararmasını önlemek ve vitaminini arttırmak için yarım limonun suyunu meyvaların üzerinde gezdiriyoruz. Servis tabağına koyup ikram ediyoruz. Arzu edilirse krem şanti ile renklendirebiliriz. Afiyet olsun.
Böyle basit ve  güzel süslemelerle çocuklarımıza meyvayı  sevdirebiliriz. .

Fransız Pastası;

Gerekli Malzemeler;
Keki İçin;
3 tane yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
alabildiği kadar un

Sosu İçin;
2 paket beyaz çikolata
1 paket beyaz çikolata sosu
2 çay bardağı süt

Hazırlanışı;
Kek için yumurtaları ve şekeri pürüzsüz ve beyaz bir renk alana kadar karıştırıyoruz. Sırasıyla sütü, sıvıyağı, yoğurdu, vanilyayı, kabartma tozunu ve alabildiği kadar unu ekliyoruz. Akışkan bir kıvam alınca yağladığımız ve bir tatlı kaşığı kadar un serptiğimiz yuvarlak bir tepsiye döküyoruz. 170 derecelik önceden ısıttığımız fırında pişiriyoruz. Pişen keki soğumaya bırakıyoruz.
Ayrı bir yerde  beyaz çikolatayı ben mari usulü ile eritiyoruz. Bir paket beyaz çikolata sosunu 2 çay bardağı süt ile pişiriyoruz. İki sosu birbirine karıştırıyoruz. Keki ortadan ikiye bölüp, hem arasına hemde üzerine bolca sürüyoruz. 1-2 saat sonra servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Karışık Turşu;

İyi bir turşu yapmanın bazı püf noktaları vardır. Turşu yapımı kolaymış gibi görünse de dikkat isteyen  noktalar var. İyi bir turşu yapılabilmesi için, salamuradaki tuz oranının çok iyi ayarlanması gerekir. Aksi halde,turşu ya yenemeyecek kadar tuzlu, ya da az tuzlu olur. Tuz oranının az olması ise, istenmeyen zararlı canlılann üremesine ve yumuşamaya neden olur.
Turşu yapacağınız sebzeleri seçerken sert, taze, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına özen gösterin. Sebzeler ne kadar taze ve diri olursa turşunun dayanma süresi de o kadar artar. Mutlaka turşuluk tuz olarak iri kaya tuzunu kullanın. Çünkü rafine tuz turşunun kısa zamanda yumuşamasına neden olur.
Turşuyu, ekşimesi için 18~20°C sıcaklıkta 4-6 hafta bekletin. Turşu olgunlaştıktan sonra, daha serin bir yerde muhafaza edin. Turşunun üzerinde beyaz, kalın bir zar halinde maya tabakası oluşursa, bunu temizleyin
Bunlara dikkat edilirse güzel ve uzun ömürlü turşu yaparız.

 
Gerekli Malzemeler;
1 kilo kornişon salatalık
3-4 tane havuç
1 kilo yeşil biber
1 kilo yeşil domates
su (mümkünse içme suyu)
4-5 çorba kaşığı kaya tuzu
1 çorba kaşığı toz şeker
10 diş sarımsak
2 çay bardağı sirke
10-12 dal maydanoz

Hazırlanışı;
Taze, sert yapılı, küçük boy ve aynı kalınlıktaki salatalıklar kullanmaya dikkat ediyoruz.. En uygunu kornişondur. Üzerlerindeki çamur ve  toprağın gitmesi için iyice yıkıyoruz. İyi yıkanmayan sebzelerden yapılan turşular çabuk bozulur. Uzun ömürlü olmaz. İyice yıkandığından emin olduğumuzda salatalıkları birkaç yerinden delerek kavanoza dolduruyoruz. Sırasıyla yeşil bibere, havuca ve yeşil domatese de aynı işlemi uygılayıp kavanoza dolduruyoruz.Tuzunu uzerine ilave edip, sarımsakları temizleyip kavanoza yerleştiriyoruz. Sirkeyi içine boşaltıp, suyunu ilave ediyoruz. Maydanozu kapak yapıp  kavanozun kapağını hiç hava almayacak şekilde sıkıca kapatıyoruz.. Tezgah üzerinde yada düz bir zemin üzerinde 2 gün bekletip suyunun azalıp azalmadığınıtakip ediyoruz.Azalırsa ki azalacaktır. Bu durumda üzerine biraz daha su ilave ediyoruz. Serin bir yerde 4-5 hafta bekletildikten sonra yiyebiliriz. Afiyet olsun.

28 Aralık 2010 Salı

Fasulye Turşusu;

Gerekli Malzemeler;
2 kg taze fasulye,
4 adet yeşil sivribiber,
4 diş sarmısak,
1 su bardağı kaya tuzu,
4 su bardağı su,
1 çay bardağı sirke,

Hazırlanışı;
Fasulyeleri yıkayıp ayıklıyoruz. Biraz su ilave ederek çok hafifçe fazla yumuşatmadan haşlayıp, suyunu süzüp soğutuyoruz. Kavanozun içine önce fasulyelerin bir kısmını yerleştirip,1 adet sivribiber ve 1 diş sarmısak koyup, tekrar fasulye yerleştiriyoruz. Bu şekilde dizerek malzemeleri bitirip. 4 su bardağı kaynatılıp soğutulmuş suyun içinde 1 su bardağı kaya tuzunu eritip, 1 çay bardağı sirkeyi de karıştırıyoruz. Hazırladığımız bu karışımı turşunun üzerine döküp. üzerine bir ağırlık koyarak fasulyelerin sirkenin içinden çıkmasını engelliyoruz. Kavanozun kapağını sıkıca kapatarak 15-20 günden önce açmıyoruz. Afiyet olsun.

Yeşil Biber Turşusu;

Gerekli Malzemeler;
1 kg. yeşil biber
0.5 lt üzüm sirkesi
1 baş sarımsak
1 demet maydanoz
1 çay kaşığı limon tozu
1,5 yemek kaşığı tuz


Hazırlanışı;
Biberlerin saplarının ucunu hafifçe kesiyoruz. Bir kaç yerinden ince delikler açarak  iyice yıkayıp suyunun süzülmesi için süzgüye çıkarıyoruz. Sirke, tuz ve limon tozu bir kapta iyice karıştırılır.. Biberler temiz kuru bir kavanoza yerleştirilir. Tabi biberlerin arasına sarımsakları serpiştiryoruz. Biberlerin üzerine hazırladığımız sirkeli suyu döküyoruz. Kapağını sıkıca kapatıp, serin yerde bekletiyoruz. Afiyet olsun.

Ev Yapımı Salatalık Turşusu;

Gerekli Malzemeler;
1 kg kadar salatalık

0.5 lt üzüm sirkesi
1 baş sarımsak
1,5yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı limon tozu
1 avuç acı biber ( arnavut biberi)
birkaç dal maydonoz

Hazırlanışı,
Salatalıkları yıkayıp kuruluyoruz. Kavanozun içine yer kalmayacak şekilde yerleştiriyoruz. Aralara sarmısak, biber ve maydonoz da yerleştiriyoruz.Kavanozu tamamen doldurunca tuzlu, sirke  ve limon tozu karışımını tuzu iyice erittikten sonra kavanoza döküyoruz. Salatalıkların üzerine maydonoz serip, kapağı sıkıca kapatıyoruz. Olmasını bekleyip öyle yiyoruz. Afiyet olsun.

Püf noktası; Turşunun dönmesi için direkt güneş almayan bir yerde yaklaşık 18 derece sıcaklıkta bir kaç hafta beklemek gerekiyor. Turşu olduktan sonra daha serin bir yerde muhafaza ediyoruz. Turşu yapımında kaya tuzu kullanılmasının sebebi  turşunun daha uzun ömürlü olması ve çabuk erimemesidir. Evde kullandığımız tuzlar turşunun çabuk erimesine sebep olurlar.

Bolu'nun Meşhur Nişasta Helvası;

Bolu'nun meşhur nişasta helvasını Bolu Mengenli arkadaşlarım Cemile ve Münevver hanımlardan öğrendim. İlk yediğimde çok beğendim. Daha önce yemediğim  bir helvaydı. Hemen tarifini aldım. Ve sizlerle paylaşıyorum. Mutlaka deneyin çok hafif ve güzel bir helva. Arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Yorumlarınızı Bekliyorum.

Gerekli Malzemeler;
200 gr tereyağı,
yarım kilo nişasta,
2 su bardağı su,
1,5 su bardağı tozşeker.

Hazırlanışı;
Tereyağını  bir tencerede hafifçe eritiyoruz. Eriyen yağa tahta kaşıkla karıştırarak yedire yedire yarım kg nişastayı katıyoruz. Nişastayı, yağını çekip pişinceye kadar eze eze karıştırarak kuvvetli ateşte tutuyoruz. Diğer yanda şekeri suda iyice eritip, nişasta pişince ateşin ısısını orta dereceye getiriyoruz. Karıştırılmakta olan nişastaya azar azar döktüğümüz şurubu iyice yediriyoruz. Sonra tencerenin kapağını örtüp, 4-5 dakika orta ısılı ateşte pişmeye bırakıyoruz. Bu sürenin sonunda tencerenin kapağını açıp, kevgirle karıştırılan nişastayı kum gibi taneleninceye kadar kevgirle karıştırrarak pişiryoruz. Nişasta helvası tanelenince tencereyi ateşten indirip helvayı servis tabağına boşaltıyoruz. Helvayı soğuduktan sonra veya isteğe göre sıcak sıcak servis yapıyoruz. İstenirse helvanın üzerine biraz pudraşeker ekilebilir.

Katmer Poğaça;

Gerekli Malzemeler;
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 yemek kaşığı kuru maya
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı toz şeker
aldığı kadar un
arasına sürmek için 75 gr tereyağı

İç Harcı İçin;
yarım kilo pırasa
1 tane kuru soğan
tuz, karabiber, pulbiber
2 yemek kaşığı sıvıyağ

Hazırlanışı;
Ön hazırlık olarak pırasaları temizleyip minik minik doğruyoruz. İyice yıkadıktan sonra 2 yemek kaşığı sıvıyağda kuru soğanı hafif sararttıktan pırasaları ilave ediyoruz. 1 çay bardağı su ekleyip pırasaları  iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz. Ateşten indirince tuz, karabiber ve pulbiber ilave edip soğumaya bırakıyoruz.
Katmer hamurunu yoğurmaya başlıyoruz. Mayayı yarım çay bardağı ılık suda eritiyoruz. Eriyen mayanın üzerine sütü, yumurtanın beyazını, tuzu, toz şekeri, sıvıyağı ve ununu ilave edip yoğuruyoruz. Kulak memesi yumuşaklığında olan hamuru sekiz eşit parçaya bölüyoruz. Her bir parçayı tabak büyüklüğünde açıp, aralarına eritilmiş tereyağı sürerek üst üste diziyoruz. Sürdüğümüz tereyağı hamurun birbirine yapışmasını önleyerek kat kat olmasını sağlayacaktır. Hamuru 60-70 cm kadar büyüklükte açarak pizza dilimi büyüklüğünde üçgen parçalar elde ediyoruz.  Üçgen parçaların içine pırasalı harçtan koyup, sigara böreği gibi sarıyoruz. Yarım saat kadar mayalanması için bekletiyoruz. Yağlanmış tepsiye üzerlerine yumurta sarısı sürerek dizip, önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Arzuya göre üzerlerine susam veya çörek otuda sürülebilir.  Sıcak veya ılık olarak servis yapılır. Afiyet olsun.

27 Aralık 2010 Pazartesi

Ev Yapımı Dürüm;

Gerekli Malzemeler;
3 su bardağı un
alabildiğ kadar su
tuz

İç Harcı İçin;
250 gram kadar kıyma
1 tane kuru soğan
2 tane yeşil biber
2 tane olgun domates
1 yemek kaşığı sıvıyağ
yarım demet maydanoz
tuz, karabiber, pulbiber
tereyağ

Hazırlanışı;
Ön hazırlık olarak kuru soğanı soyduktan sonra minik minik doğrayıp,1 yemek kaşığı sıvıyağda kıyma ile birlikte kavuruyoruz. İçine yeşil biber, domates ve maydanozu ilave edip, kavurmaya devam ediyoruz. piştikten sonra ateşi söndürünce tuz, karabiber ve pulbiberi ekliyoruz.  

Hamurumuzu un, su ve tuz ile yumuşak şekilde yoğurup 15 dakika kadar dinlendiriyoruz. Merdaneyle  veya oklavayla büyük boy teflon tava ebatlarında açıp yağsız tavada hafif pembeleşinceye kadar arkalı önlü çevirerek pişiriyoruz. Sıcakken tereyağımızı sürerek iç harcımızı ekleyip rulo sarıyoruz. Afiyet olsun.

Peynirli Poğaça;

Gerekli Malzemeler;
yarım paket margarin
yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
2 tane yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı ezilmiş beyaz peynir
yarım demet maydanoz
alabildiğine un
üzeri için çörekotu veya susam

Hazırlanışı,
Margarin, sıvıyağ, yoğurt, tuz, kabartma tozu, un ve yumurtanın bir tanesinin tamamını ikinci yumurtanın yalnızca beyazını derin bir kapta karıştırarak yoğuruyoruz. Hamurun üzerine nemli bez örtüp, 1 saat kadar buzdolabında dinlendiriyoruz. Ayrı bir kabın içine maydanozları doğrayıp , beyaz peyniri ilave ediyoruz.  Dinlenmiş hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp,avucumuzda yuvarlak şekilde açıyoruz. İçlerine peynirli karışımdan yerleştirip, yuvarlak şekil veriyoruz. Yağladığımız fırın tepsisine aralıklı olarak diziyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu veya susam serpip, önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Pembe Düşler;

Gerekli Malzemeler;
1 kg. süt
1,5 su bardağı toz şeker
yarım paket margarin
2 çay bardağı un
2-3 parça damla sakızı

Sosu için,
3,5 su bardağı vişne suyu
1 paket vanilyalı puding

Hazırlanışı;
Derin bir kap içerisinde yağı iyice eritip, içerisine unu ekleyerek hafif ateşte biraz kavruyoruz. Soğuk olan sütü yavaş yavaş ekleyip,sürekli karıştırıyoruz. Daha sonra şeker ve dövülmüş damla sakızını koyup, karıştırmaya devam ediyoruz. Göz göz olana kadar pişirip, ateşten alıyoruz. Kısa süre soğuduktan sonra, 5-10 dakika kadar mikserle çırpıyoruz. Sakız kıvamına gelince çırpmayı bırakıyoruz.  Yalancı tavuk göğsünü hafif ıslatılmış  düz bir kaba döküyoruz.
Ayrı bir yerde sosunu hazırlıyoruz. 3,5 su bardağı vişne suyu ile 1 paket vailyalı pudingi pişiriyoruz. Kıvamlı bir hale gelince ateşten indirip, soğuması için bekletiyoruz. Soğuyan  yalancı tavuk göğsünün üzerine hazırladığımız vişneli sosu döküp, buzdolabında bekletiyoruz. Bu tatlıyı bir gün önceden hazırlayıp, buzdolabında bekletir ve ertesi gün sunarsak daha lezzetli olur. Afiyet olsun.

Patates Salatası;

Gerekli Malzemeler;
5-6 tane patates
yarım demet taze soğan
yarm demet mayanoz
3-4 dal dereotu
2 tane yeşil biber
8-10 tane salatalık turşusu
1 tane kuru soğan
1 tane kırmızı salçalık biber
2 yemek kaşığı zeytin yağı
tuz, karabiber, pulbiber, taze veya kuru nane
yeterince limon
arzu edilirse biraz elma sirkesi

Hazırlanışı;
Patatesleri yıkayıp,  kabuklarını soymadan tuzlu suda haşlıyoruz. Patatesler haşlanırken taze soğan,dereotu  ve maydanozu yıkayıp,  ince ince kıyıyoruz. Kuru soğanı ise piyazlık doğrayıp acısını çıkartıyoruz. Haşlanan patateslerin pişip pişmediğini bıçak yardımı ile kontrol ediyoruz. (bıçak rahatlıklar batıyorsa ve ortasına kadar ilerliyorsa pişmiştir.)
Patateslerinin soğumasını bekleyip, kabuklarını soyuyor  ve küp küp doğruyoruz. (Patatesleri sıcakken soyarsak parçalanacak ve istediğimiz şekilde kesilmeyecektir.)  Diğer malzemeleri yani yeşil biber, kırmızı biber ve salatalık turşusunu da küp küp doğrayıp, baharatlaryı da ekleyerek 2 kaşık yardımı ile yavaşça karıştırıyoruz. .
Ayrı bir yerde sosunu hazırlamak için yeterince limonu sıkıp geri kalan tüm sos malzemelerini küçük bir kapta iyice karıştırıyoruz. Salatayı servis tabağına yada geniş bir salata tabağına alıp, üzerine sosunu dökerek servis yapıyoruz.

Prenses Tatlısı;

Gerekli Malzemeler;
1 kg süt
8 yemek kaşığı irmik
7 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı margarin

kreması için;
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt

çikolatası için,
1 paket çikolata sosu
2,5 su bardağı süt
süslemek için hindistan cevizi

Hazırlanışı,
Soğuk süte toz şeker ve irmiği ekleyip muhallebi kıvamına gelene kadar kaynatıyoruz. Biraz koyulaşıp muhallebi kıvamına gelince vanilya, ve margarini ekleyip boza kıvamına gelinceye kadar karıştırıyoruz ki topaklanmasın. Boza kıvamına gelince ıslatılmış tepsi veya bir kalıba döküp soğutuyoruz.
Ayrı bir yerde bir su bardağı soğuk süte bir paket krem şantiyi ilave edip, iyice çırpıp bir kenara alıyoruz.
Diğer bir yandan da 2,5 su bardağı sütü bir paket çikolata sosu  ile pişiririp, kıvama gelince soğumasını bekliyoruz.
Soğuyan malzemeleri sırasıyla önce krem şantiyi ardından çikolata sosunu hazırladığımız irmikli muhallabinin üzerine özenle sürüyoruz. Son olarakta hindistan cevizi ile süslüyoruz. Buzdolabında 3-4 saat beklettikten sonra servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Revani (Yoğurt Tatlısı);

Gerekli Malzemeler;
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 paket vanilya
1 tatlı kasığı kabartma tozu
1 çay bardağı sıvı yağ

Şerbeti İçin;
3 su bardağı su
3 su bardağı seker
yarım  limon suyu

Hazırlanışı;
Ön hazırlık olarak şerbeti hazırlıyoruz. Bir tencerede 3 su bardağı su ile 3 su bardağı toz şekeri kaynatıp ateşten indirmemize yakın yarım limon suyunu ekleyip bir iki taşım kaynattıktan sonra ateşin altını söndürüyoruz.  Ve soğumaya bırakıyoruz.
Daha sonra kekin yapımına geçiyoruz.Önce yumurta ve şekeri mikserle  çırpıyoruz. Sonra sırasıyla yoğurt, un, irmik, kabartma tozu, vanilya ve sıvıyağı ilave ediyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine dökerek önceden ısıtılmış fırında 170 C’de üstü kızarana dek pişirilir.Fırından çıkan kek dilimlere kesilir ve sıcak kekin üstüne soğumuş şerbet dökülür, isterseniz hindistan cevizi serperek servis yapılır. Afiyet olsun.

Kavurma Fasulye Turşusu;

Gerekli Malzemeler;
yarım kilo fasulye turşusu
2 tane kuru soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı;
Soğanları piyazlık doğrayıp zeytinyağında tavanın kapağı kapalı olarak iyice pişiriyoruz. Pişen soğanlara  2 ya da 3 parçaya böldüğümüz suda bekletip biraz tuzunu azalttığımız fasulye turşularını  ekleyip ara ara karıştırmak sureti ile tavanın kapağı kapalı olarak fasulyeler yumuşayıncaya kadar kavuruyoruz.
Sıcak olarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

22 Aralık 2010 Çarşamba

Kremalı Brokoli Çorbası;

Gerekli Malzemeler;
yarım kg brokoli
2-3 su bardağı su
1 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı tereyağı
1 küçük kutu krema
tuz ve karabiber 


Hazırlanışı;
Brokoliyi yıkayıp ayıkladıktan sonra tencereye koyup, üzerini geçecek kadar su ilavesi yaptıktan sonra yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Daha sonra suyunu süzüp el blendırından geçirip bir kenara alıp diğer yanda başka bir tencereye tereyağını ve unukoyup unun kokusu çıkıncaya kadar kavuruyoruz. Üzerine 2-3 su bardağı sıcak su ve 1 su bardağı süt ilave edip iyice karıştırıyoruz. Ardından üzerine püre haline getirdiğiniz brokoliyi de ekleyip yoğun bir çorba kıvamına gelinceye kadar (5-8 dk) pişiriyoruz. Bu arada tuzunu ve karabiberini ekleyip, ocaktan almaya yakın üzerine kremayı da ekleyip bir iki taşım kaynattıktan sonra ocaktan alıyoruz. Sıcak olarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Not;Eğer çorbanızın kıvamı fazla koyu olduysa su veya  süt ilavesi yapabilirsiniz.

İspanyol Omlet;



Gerekli Malzemeler;
2 tane yumurta
2 tane orta boy patates
1 adet orta boy kuru soğan
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 paket krema
tuz, karabiber, pulbiber






Hazırlanışı;
Patatesleri soyup, minik minik küpler şeklinde doğruyoruz. Kuru soğanı piyaz şeklinde kesiyoruz.Sıvıyağı tavaya koyup, ısıttıktan sonra patates ve soğanı ekliyoruz. Tuz ilave edip, ara sıra karıştırarak, patatesler yumuşayana kadar orta ateşte pişiriyoruz.
Yumurtaları ayrı bir kapta çatalla karışacak kadar çırpıp içine krema, tuz, pul biber ve karabiberi ekleyip bir daha karıştırıyoruz. Pişen patates ve soğan karışımına yumurtaları   ilave ediyoruz.  5 dakika patateslerin yumurtayi içine çekmesini bekliyoruz. İlk tavadan daha küçük bir tavayı çok az yağlayıp, yumurtalı  patatesli karışımı tavaya döküyoruz. Orta ateşte üste gelen kısmını da hafif  kızarana kadar bekliyoruz. Her iki yüzüde kızarmış olan omleti servis tabağına alıyoruz. Maydanoz ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Mercimek Köftesi;

Gerekli Malzemeler;
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 çorba kaşığı biber salçası
1 tane kuru soğan
1 adet limon
1 tutam maydonoz
4-5 dal taze soğan
kıvırcık marul
zeytinyağı
tuz, karabiber, kimyon

Hazırlanışı;
Bir su bardağı kırmızı mercimeği ayıklayıp, iyice yıkandıktan sonra 3 su bardağı su ile lapa oluncaya kadar pişiriyoruz. Mercimekleri pişince ocaktan alıp,  içine 1 su bardağı ince bulguru ilave ederek şişmeye bırakıyoruz. Kıvamı istenen katılıkta olmazsa bulgur ilave edilebilir.
Bu sırada soğan ve maydanozu yıkayıp, ince ince doğruyoruz. Salça ve kuru soğanı zeytin yağında kavuruyoruz. Şişen mercimek ve bulgur karışımına taze soğan, maydanoz ve kavrulan salçalı soğanı ilave ederek karıştırıyoruz. Tuzu ve baharatını arzumuza göre ayarlayarak ekliyoruz.. Köfte şeklini  vererek bol kıvırcık marulla servis ediyoruz. Afiyet olsun.

21 Aralık 2010 Salı

Çiğ Köfte;

Yapmış olduğum çiğ köftenin tarifi çok sevdiğim Urfa'lı arkadaşım Arzu'nun tarifidir. Sağolsun Arzu'cuğum ne zaman istesem geri çevirmeyip hep yapıyor.  Yaparken de ben hep oturur izlermiş gibi görünür  ama tattırması için beklerim. Diğer arkadaşlar görmeden gizlice bana tattırır. Arzu'cuğum teşekkür ederim. Hem tarifin hem de ne zaman istesem yaptığın için.

Gerekli Malzemeler;
yarım kilo çiğ köftelik ince bulgur
yarım kilo çiğ köftelik tamamı yağsız, makinada 2-3 kez çekilmiş dana eti
1 demet maydonoz
5-6 sap tase soğan
1 büyük kuru soğan
4 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı karabiber
3 tatlı kaşığı pul biber
3 yemek kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz, isot, kimyon, yenibahar,
servis için;
marul, limon
Hazırlanışı;
Öncelikle taze soğan, kuru soğan, sarımsak ve maydonozu ince ince  kıyıyoruz.Tepsinin bir yarısına bulguru, diğer yarısına tase soğan ve maydonozu hariç diğer tüm malzemeleri koyuyoruz. Bulguru tepsinin bi kenarında bekletirken diğer yarıdaki malzemeleri iyice birbirine yedirerek  uzun uzun yoğuruyoruz. Birbirini iyice yedirdiğimize emin olduktan sonra azar azar bulgur ekleyerek yoğurmaya, yedirmeye devam ediyorusz. Azar azar bulguru yedire yedire birbirlerinie iyice kaynaştırıyorusz. Bunu şöylede tarif edebilirim. Sol avucumuzun arasında iyice malzemeleri sıkıştırıyoruz. Yumruk yapıp yukarıda kalan parçaları diğer elimizle iyice ovalıyoruz. Bütün hepsini birbirine yedirip köftelik kıvama geldiğini anladığımısda taze soğan ve maydonozu  da katıp  onları da iyice birbirine yedirip,  köfte şeklini vererek  avucumuzda sıkıyuruz. Sonra yanında marul ve limon suyuyla servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Ispanak Böreği;

Gerekli Malzemeler;
yarım kg ıspnak
1 orta boy kuru soğan
1 kilo (5 yaprak) hazır taze yufka
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yumurta
100 gram kadar beyaz peynir
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz, karabiber

Hazırlanışı;
Yarım kilo ıspanağı temizleyip, ince ince doğradıktan sonra  iyice yıkıyoruz. Suyunu süzdürdükten sonra bir tencerede küçük küçük doğradığımız kuru soğanı sıvıyağda hafif pembeleştiriyoruz. 1 yemek kaşığı domates salçası ekleyip ıspanakları katıyoruz. Ispanaklar kavrulunca tuz atıyoruz. Ben ıspanaklı böreğinin içine ayrıca 100 gram kadar da beyaz  peynir koyuyorum. Hafifçe soğumasını bekleyip, beyaz peyniri ilave ediyoruz. Bütün işlemler tamamlanınca böreğin yapımına geçiyoruz.
Süt, yumurta ve 2 yemek kaşığı sıvıyağı çırpıp iyice karıştırıyoruz. Böreği pişireceğimiz fırın tepsisini yağlıyoruz. Birinci yufkayı tepsiye serip, üzerine hazırladığımız karışımdan gezdirip ikinci yufkayı seriyoruz. Aynı işlemi diğer yufkaya uyguluyoruz. Üçüncü yufkaya ıspanaklı  harç yerleştirip diğer iki yufkayı aynı şekilde arasına karışım sürerek yerleştiriyoruz. Uçları sarkan yufkayı üzerine topluyoruz. Üzerine çırpılmış yumurta sürüp önceden kızdırılmış orta ısılı fırında 20-25 dakika altı ve üstü kızarana kadar pişiriyoruz.Afiyet olsun.

Kağıtta Minik Kekler;

Gerekli malzemeler;
3 tane yumurta
1 su bardağı süt
1,5 su bardardağı toz şeker
yarım su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
alabildiği kadar un

kreması için;
3,5 su bardağı süt
1 paket kakaolu puding
üzerini süslemek için şekerlemeler

Hazırlanışı;
Ön  hazırlık olarak 3,5 su bardağı süte bir paket kakaolu pudingi ilave ederek mıhallebi kıvamına gelene kadar topaklanmaması için sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Pişen pudingi soğumaya bırakıp keki hazırlıyoruz.
Bir kabın içine oda sıcaklığındaki üç yumurtayı ve 1,5 su bardağı toz şekeri mikserle iyice çırpıyoruz. Üzerine sırasıyla  1 su bardağı sütü, yarım su bardağı sıvıyağı, 1 paket kabartma tozunu, 1 paket vanilyayı ve  alabildiği kadar unu ekleyerek iyice çırpıyoruz. Boza kıvamında bir karışım elde edince minik kağıt kek kalıplarına hazırladığımız kekten birer yemek kaşığı koyarak bir tepsiye yerleştiriyoruz.  Kağıt kalıpları yağlamaya gerek yok. Daha önceden ısıttığımız 160 derecelik fırında pişiriyoruz. Fırından çıkardığımız  minik keklerin  soğumasını beklemeden sıcakken hazırladığımız kakaolu pudingten kaşık yardımıyla üzerlerine puding koyup, şekerlemelerle üzerlerini süsleyerek servise hazırlıyoruz. Afiyet olsun.

Bu minik kekler en çok çocukların hoşuna gidecektir. Hem görüntüleri çok şık oluyor, hem de lezzetleri. Deneyip yorumlarınızı bekliyorum.

Baton Kek;

Gerekli Malzemeler;
3 tane yumurta
1 su bardağı süt
1,5 su bardardağı toz şeker
yarım su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi
alabildiği kadar un

Hazırlanışı;
Geniş bir kabın içine oda sıcaklığındaki üç yumurtayı ve 1,5 su bardağı toz şekeri mikserle iyice çırpıyoruz. Üzerine sırasıyla  1 su bardağı sütü, yarım su bardağı sıvıyağı, 1 paket kabartma tozunu, 1 paket vanilyayı, bir limon kabuğunun rendesini ve alabildiği kadar unu ekleyerek iyice çırpıyoruz. Boza kıvamında bir karışım elde edince dikdörtgen şeklindeki kek kalıbını yağlayıp birazcık toz şeker serperek keki döküyoruz. Daha önceden ısıttığımız 160 derecelik fırında pişiriyoruz. Fırından çıkardığımız kekin soğumasını bekliyoruz. Soğuyunca kek kalıbından çıkarıp servis yapıyoruz. Afiyet olsun.
Misafirlere gururla sunacağınız güzel bir kek.Tabiki beş çayında ve akşam çayında   ailenizede sunacağınız bir kek. Afiyet olsun.

18 Aralık 2010 Cumartesi

Kıymalı Poğaça;

Gerekli Malzemeler;
2 tane yumurta
1 paket margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
alabildiği kadar  un
1 paket kabartma tozu
tuz

İç malzemesi için;
250 gr kadar kıyma
1 tane orta boy kuru soğan
tuz, karabiber, pulbiber

Hazırlanışı;
Ön hazırlık olarak kıymayı küçük küçük doğradığımız kuru soğan ile bir kaşık sıvıyağda suyunu çekene kadar kavuruyoruz. Tatlandırmak için tuz, karabiber ve pulbiber ilave ediyoruz. Bir kenarda poğaçayı yoğururken soğumaya bırakıyoruz.
Büyükçe bir kabın içine oda sıcaklığında beklettiğimiz bir yumurtanın tamamını diğer yumurtanın sadece beyazını kırıyoruz. (Sarısını üzerine sürmek için ayırıyoruz). Sırasıyla bir paket yumuşak margarini,  bir çay bardağı sıvı yağı, bir su bardağı yoğurdu, kabartma tozunu, tuz ve alabildiği kadar unu ekleyip iyice yoğuruyoruz. Kulak memesi yumuşaklığında hamur elde ediyoruz.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp avucumuzun içinde bastırarak inceltiyoruz. İçine hazırladığımız kıymadan koyuyoruz. Yağlanmış tepsiye poğaçaları dizip üzerlerine yumurta sarısı sürerek üzerine çörek otu veya susam serpiyoruz. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. Ilınınca servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Not; Yaptığımız poğaçanın içine arzuya göre malzemeler koyabilirsiniz. Örneğin  peynirli maydanoz, zeytin, salam, sosis, sucuk, patates gibi. Hepsi de güzel olacaktır. Denemekte fayda var. Afiyet olsun.

8 Aralık 2010 Çarşamba

Ev Yapımı Kazandibi;

Gerekli Malzemeler;
1 lt süt
1 su bardağı toz  şeker
3 yemek kaşığı  nişasta
3 yemek kaşığı  pirinç unu
1 paket  vanilya
3 yemek kaşığı  pudra şekeri
1 yemek kaşığı  tereyağı

Hazırlanışı,
Bir tencerede 1 litre sütü, 3 yemek kaşığı pirinç ununu, 3 yemek kaşığı nişastayı  ve 1 su bardağı toz şekeri muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz.  Küçük bir teflon tepside  1 yemek kaşığı tereyağını eritip üzerine 3 yemek kaşığı pudra şekerini serpiyoruz. Pişirdiğimiz kazandibini  ince bir şekilde tepsiye yayarak, ocağın üzerinde  tepsiyi çevire çevire kazandibinin altını karamelleşinceye kadar yakıp, ocaktan alıyoruz. Ilınmasını bekliyoruz. Ilındıktan sonra buzdolabında en az 4-5 saat bekletiyoruz. Bu sürenin sonunda  her dilimi rulo şeklinde sardıktan sonra servis tabağına alıyoruz. Üzerinin istenilen şekilde süslüyoruz. Afiyet olsun
Ben mutlaka denemenizi istiyorum. Denedikten sonra yorumunuzu bekliyorum.

Yoğurtlu Brokoli Salatası;

Gerekli Malzemeler;
yarım kilo brokoli
1 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz,  pulbiber, nane

Hazırlanışı;
Brokolileri saplarından ayırıp, yıkadıktan sonra tencereye alıyoruz. Üzerini geçecek kadar su koyup 10 dakika kadar haşlıyoruz. Haşlanan brokolilerin suyunu süzüp soğumaya bırakıp, ayrı bir kapta yoğurt, mayonez ve tuzu karıştırıp, soğuyan brokolilerin üzerine döküyoruz. Bir tavada 1 yemek kaşığı zeytinyağda nane ve  pul biberi yakıp servis tabağına aldığımız brokolilerin üzerine gezdirerek servis yapıyoruz. Arzu edilirse maydanoz ve dere otu ile süslenilir. Afiyet olsun.

1 Aralık 2010 Çarşamba

Izgara Köfte;

Gerekli Malzemeler;
500 gr köftelik kıyma
1 adet küçük boy kuru soğan
bir dilim bayat ekmek içi
tuz, kimyon, karabiber, pulbiber

Hazırlanışı;
Kıymayı derin bir yoğurma kabına alıp, soğanı ve bayat ekmeği rendenin ince kısmı ile rendeliyoruz.  Kıymaya tuz, karabiber, pulbiber soğan, ekmek içini ilave ederek çok yoğuruyoruz.
İyi bir köftenin en önemli sırrı uzun süre ve iyi yoğurulmasıdır. Yoğurduğunuz kımadan  ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp, elimizi hafifçe yağlayoruz ve önce top haline getirip, daha sonra iki avucumuzun  içinde bastırark köfte şekli veriyoruz. Hazırladığımız köfteleri geniş bir tabağa dizin, üzerine streç film kapatarak buzdolabında 2-3 saat dinlendiriyoruz.  Izgarada önlü arkalı pişirerek sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.
Not; Izgara köfte diğer köfteler gibi yapılmaz. İyi bir ızgara köfte yapmak için öncelikle çok iyi yoğrulması ve uzun süre dinlendirilmesi gerekir. Mümkünse bir gece dinlendirilmeli. Kesinlikle yumurta ve maydanoz kullanılmamalıdır.  Dana ve koyun eti, ikisinin karışımı  kullanılmalıdır. Ekmek kullanılmaması tercih edilmelidir ama kullanılacaksa az kullanılmalı. Arzu edilirse sarımsak ve kekik te konulabilir,

Çervişli Köfte;

Çervişli köfte yöresel bir yemektir. Trakya bölgesine ait bir köftedir. Bazı yörelerde buna salçalı köfte denir. Bu köfteyi Trakyalı birisi yaparsa yemesine doyum olmaz. Denemenizi tavsiye ederim. Sosa konulan reyhan ayrı bir tat veriyor. Afiyet olsun.

Gerekli Malzemeler;
yarım kg orta yağlı dana kıyma
2-3 dilim bayat ekmek içi
1 orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı kekik
1 yumurta
yarım demet maydanoz

sosu için;
3 tane olgun domates
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı reyhan

Hazırlanışı;
Yarım kilo orta yağlı köftelik kıymaya, soğuk suda ıslatılmış, sonra da iyice sıkılmış bayat ekmek içini, rendelenmiş soğanı, karabiberi, pulbiberi, kekiği, kimyonu, tuzu  yumurtayı ve   ince doğranmış maydanozu  katarak 10 dakika yoğuruyoruz.  Sonra bu kıymadan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak avuç içinde yuvarlayıp, bunlara parmak biçiminde uzun şekiller veriyoruz.
Sonra köfteleri biraz dinlenmeye bırakıp ayrı bir yerde çervişini (sosunu)  hazırlıyoruz.
3 tane olgun domatesi bir tencereye rendeliyoruz. 1 yemek kaşığı tereyağda 3 diş dövülmüş sarımsakla birlikte soteliyoruz. Suyunu çeken domatesin içine 1 yemek kaşığı domates ve biber salçasını ekleyip üzerine 1 çay bardağı su ve azıcık tuz koyuyoruz. Ayrıca sosun içine 1 tatlı kaşığı reyhan ekleyip kaynamasını beklerken yağsız bir tavada köfteleri arkalı önlü pişiriyoruz. Pişen köfteleri çervişin içine atıyoruz. 3- 5 dakika sonra köfteleri servis tabağına alıyoruz. Üzerine çervişinden de koyup maydanozla süslüyoruz. Sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Pirinçli Mercimek Çorbası;

Gerekli Malzemeler;
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
1çay bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
10 su bardağı et suyu
1 çay bardağı pirinç
5 yaprak marul

Hazırlanışı;
Pirici iyice yıkayıp, üzerini geçecek kadar su koyarak  15-20 dakika  halıyoruz. Haşlanan pirinci  bir kenarda
bekletiyoruz. Marulu ince ince doğrayıp, kaynayan suda 30 saniye kadar tutup alıyoruz.
Bir tencereye yağı koyup, piyaz şeklinde doğranmış soğanı ekleyip pembeleştiriyoruz. Üzerine yıkanmış süzülmüş mercimeği atıp, bir kaç kez çevirdikten sonra et suyunu  ve tuzu ekliyoruz. Yarım saat pişirip ateşten alıyoruz. Robottan geçirilirek pürüzsüz bir kıvama getiriyoruz.
Başka bir tencerede unu  yağda  kavrup, mercimekli karışımının üzerine döküyoruz.  Daha sonra haşlanmış pirinç ve marulu daekleyip, bir taşım daha kaynatıyoruz. Sıcak olarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Dondurmalı İrmik Helvası;

Şimdi tarif edeceğim dondurmalı irmik helvası özellikle yaz aylarında zevkle yenilen ve hafif bir tatlıdır. Ne zaman canınız çekerse hemen hazırlayabileceğiniz kolay ve tutması  mümkün olan güzel bir tatlı. Bir kez denerseniz seveceğiniz ve hemen mönünüze alacağınız bir tariftir. Ben mutlaka deneyin derim Şimdiden afiyet olsun.


Gerekli Malzemeler;
1 su bardağı irmik
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı dolma fıstığı
1,5 su bardağı tozşeker
1 su bardağı su
yarım su bardağı süt
1 yemek kaşığı sıvıyağ
üzerini süslemek için krokan veya fındık

Hazırlanışı;
Tavaya tereyağını ve 1yemek kaşığı  sıvıyağı alıp irmiği kavurmaya başlıyoruz.  Kavururken içine 1 çay bardağı dolmalık fıstığı da ilave ediyoruz. Rengi kıvama gelince ayrı bir kapta daha önce hazırladığımız şerbeti irmiğin üzerine döküyoruz.
Önce hızlı ateşte, kaynamaya başlayınca kısık ateşte pişirmeye bırakıyoruz..Suyunu çekipte göz göz olmaya başlayınca altını kapatarak demlenmeye bırakıyoruz. Demlenen helvanın kapağını açıp ılınmasını bekliyoruz.  Çukur bir kaseye ortası boş kalacak şekilde helvayı yerleştirip, ortasına dondurma koyup üzerine biraz yine helva koyuyoruz.
Kaseyi ters çevirip. üzerine krokan veya  fındık serpiyoruz.  Dilimleyerek hemen servis yapıyoruz. Fazla bekletirsek helvanın ısısı ile dondurma hızla eriyecektir. Afiyet olsun.

Pırasa Böreği;

Gerekli Malzemeler;
1 kg pırasa
2 tane havuç
1 kilo (5 yaprak) hazır taze yufka
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yumurta
1 su bardağı süt
250 gr Kıyma
1 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 demet maydanoz
tuz, karabiber

Hazırlanışı;
Pırasa ve havucu temizleyip iyice yıkadıktan sonra  ince ince doğruyoruz. Bir kaşık margarini   tavada kızdırıp sebzeleri 3-4 dakika kavuruyoruz. Sonra kıymayı ekleyerek 3-4 dakika karıştırın ve fazla yumuşamadan 1 yemek kaşığı domates salçası ilave edip ateşten alıyoruz.. Tuz, biber ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırıp böreğin iç malzemesini hazırlıyoruz.
Süt, yumurta ve 2 yemek kaşığı sıvıyağı çırpıp iyice karıştırıyoruz. Böreği pişireceğimiz fırın tepsisini yağlıyoruz. Birinci  yufkayı tepsiye serip, üzerine hazırladığımız karışımdan gezdirip ikinci yufkayı seriyoruz. Aynı işlemi diğer yufkaya uyguluyoruz. Üçüncü yufkaya pırasalı harç yerleştirip diğer iki yufkayı aynı şekilde arasına karışım sürerek  yerleştiriyoruz. Uçları sarkan yufkayı üzerine topluyoruz.  Üzerine çırpılmış yumurta sürüp önceden kızdırılmış orta ısılı fırında 20-25 dakika altı ve üstü kızarana kadar pişiriyoruz.Afiyet olsun.


Not: Böreği fırına vermeden önce dilimleyip üzerine malzemesini sürererseniz  içi daha iyi pişecektir.