Sayfalar

30 Kasım 2010 Salı

Yoğurtlu Mayonezli Tavuk Salatası;

Gerekli Malzemeler;
1 adet haşlanmış tavuk göğsü
1 adet salatalık
yarım demet  taze soğan
2 diş sarımsak
1 su bardağı dövülmüş ceviziçi
1 su bardağı süzme yoğurt
5 yemek kaşığı mayonez
yarım demet dereotu
1 yemek kaşığı
 sıvıyağtuz, karabiber, pulbiber

Hazırlanışı;
Haşlanmış tavuk göğsünü kemilklerinden ayırıp  didikliyoruz.Tuz ve baharatları ekleyek karıştırıyoruz. Taze soğan, sarmısak ve sivri biberleri küçük küçük doğrayoruz.Salatalığın kabuklarını kalınca soyup rendeleyip suyunu sıktıktan sora kullanıyoruz.Tüm sebzeleri  ve dövülmüş cevizleri karıştırıp,tavuklara  ekliyoruz.Genişce bir tabağa tavukları alıp, mayonez ve yoğurdu ayrı bir yerde  karıştırıp tavukla birleştiriyoruz. İyice karıştırıyoruz.
Bir tavada 1 yemek kaşığı sıvıyağı kızdırıp içinde pulbiberi yakıp, salatanın üzerine gezdiriyoruz. Afiyet olsun.

Zeytin Yağlı Karnabahar Yemeği;

Gerekli Malzemeler;
1 adet orta boy karnabahar,
2 adet havuç,
2 adet soğan,
6 diş sarımsak,
yarım limon suyu,
2 yemek kaşığı pirinç,
yarım demet dereotu,
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı;
Havuçları kazıyıp yuvarlak şekilde dilimliyoruz. Kuru soğanı küp küp doğruyoruz. Zeytinyağının yarısını tencereye alıp kızdırdıktan sonra havuç, soğan ve sarımsakları soteliyoruz. Karnabaharları çiçek çiçek ayırıp, iyice yıkadıktan sonra tencereye yerleştirip, üzerine pirinç serpiyoruz. 1 çay bardağı kaynar su ilave edip yumuşayıncaya kadar pişmesini sağlıyoruz. Kalan zeytinyağını çiğ olarak üzerine gezdirip, limon suyunu ekliyoruz. Üzerine kıyılmış dereotu serpip, soğuyunca servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Karnıyarık;



Gerekli Malzemeler;
6 adet orta boy patlıcan
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı salça (yazın 2 adet domates)
250 gr. kıyma
2-3 adet yeşil biber
1-2 diş sarımsak
yarım su bardağı çiçek yağı
2 çorba kasığı margarin
2 bardak sıcak su
tuz, karabiber, pulbiber

Hazırlanışı;
Patlıcanları alaca soyup,  içinde bol tuz bulunan suya atarak yarım saat bekletiyoruz. Patlıcanları tuzlu sudan çıkarıp bol suda yıkayıp, kevgire çıkarıyoruz.
Bir tavada çiçek yağını kızdırıp bir bezle kuruladığımız patlıcanları hafif pembemsi bir renk alana kadar her tarafını döndürerk kızartıyoruz. (pişmemiş bir yeri kalmamalı ,yoksa acı oluyor)
Bir kenarda domateslerin kabuklarını soyup, 6 dilim kestikten sonra gerisinin çekirdeklerini çıkartıp küçük parçalara doğruyoruz. Soğanları ve yeşil biberi  de ince ince doğrayıp bir kenara alıyoruz. 
Ayrı bir tavada 2 çorba kaşığı margarini eritip, kıymayı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.  Kıymalar suyunu salıp da tekrar çekinceye kadar kavuruyoruz.
Soğanları ve doğranmış yeşil biberi ilave edip, 1-2 dakika daha kavurmaya devam ediyoruz.

Domatesleri de ekliyoruz. (yada salçanın 1 çorbakaşığı kadar olanını ilave ediyoruz) Hafifçe renk alınca, ateşten alıp, tuz, karabiber, pulbiber ve küçük doğranmış sarımsağı ilave edip karıştırıyoruz..Bu karışımı yarılmış patlıcanların içlerine doldurup  üzerlerine birer dilim domates yada biberile süslüyoruz.
Patlıcanları birfırın  tepsisine yan yana diziyoruz. 2  bardak sıcak suya 1 çorba kaşığı salça, yarım çay kaşığı tuzu güzelce karıştırp, üzerlerine döküp fırında  20 dakika kadar pişiriyoruz.
Üzerine kıyılmış maydanozlar serperek servis yapıyoruz.

Kıymalı Yeşil Mercimek;

Gerekli Malzemeler;
yarım kilo yeşil mercimek
250 gr kıyma
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşık-ğı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvıyağ
kur nane

Hazırlanışı,
Mercimeği bir gün önceden ıslatıp, ertesi günü haşlıyoruz. Bir tencereye 2 yemek kaşığı  sıvıyağı koyup, , ince ince kıydığımız kuru soğanı ekliyoruz. Kuru soğanı pembeleşene kadar kavruyoruz.Üzerine kıymayı  katıp, suyunu bırakıp çekene kadar pişiriyoruz. Salça ve  tuzu ilave edip, en son haşlanmış mercimek ve sıcak su yu katıp,  10-15 dakika pişiriyoruz. Servis yaparken kuru nane serpiyoruz. Afiyet olsun.

Bezelyeli Pilav;

Gerekli Malzemeler;
2,5 su bardağu pirinç
3 yemek  kaşığı tereyağı
3,5 su bardağı su ya da etsuyu
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı bezelye

Hazırlanışı;
Pirinci ayıklayıp, yıkadıktan sonra 2 saat kadar ılık sudabekletiyoruz. Sonra 4-5 defa nişastası çıkana kadar yıkıyoruz. 3 yemek kaşığı tereyağı  bir tencereye koyup kızdırıp, pirinci ilave ediyoruz.  Orta ateşte 4-5 dakika karıştırrarak kavuruyoruz. Sonra tuzunu ve kaynar olarak etsuyunu ilave edip, karıştırdıktan sonra kapağını kapatarak ağır ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Ateşten alıp karıştırıp, 2 dakika demlenmesini bekliyoruz. Daha önceden haşladığımız 1 su bardağı  bezelyeyi katıp karıştırıyoruz ve servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Köfteli Domates Çorbası;

Gerekli Malzemeler;
Köftesi İçin;
200 gr orta yağlı kıyma
1orta boy kuru soğan
2 dilim bayat ekmek içi
1 yumurta
7-8 dal maydanoz
tuz, kimyon, kekik, karabiber

Çorba İçin;
2 yemek kaşığı un
4-5 tane olgun domates
1tatlı kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
tuz

Hazırlanışı;
Öncelikle geniş bir kabı içerisine 2 dilim bayat ekmeği ufalıyoruz. Sırasıyla rendelenmiş kuru soğanı, yumurtayı, kıymayı, ince ince kıyılmış maydanozu, tuz, karabiber, kimyon ve kekiği ilave edip iyice yoğuruyoruz. Minik minik köfteler yapıyoruz. Köfteleri unlu bir tepsiye koyuyoruz. Az bir sıvı yağda hafifçe kızatıyoruz.
Ayrı bir tencerede 2 yemek kaşığı unu 1 yemek kaşığı tereyağda sararana kadar çecviriyoruz. Daha önceden rendelediğimiz domatesleri ekleyip hafif suyunu çekmesini sağlıyoruz. Üzerine  4-5 su baradağı kaynamış su ilave ediyoruz. Kaynamaya başlayınca kızarttığımız köfteleri de içine atıp 5- 10 dakika sonra ateşten alıyoruz. Arzuya göre servis yapılırken üzerine kaşar rendesi de konulabilir. Afiyet olsun.

Mantar Yatağında Kaşarlı Tavuk;

 Gerekli Malzemeler;
1 kg iri kültür mantarı
750 gr tavuk göğüs ve kalça eti
2 tane olgun domates
2 tane yeşil biber
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı kadar rendelenmiş kaşar peyniri
1 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz, karabiber, pulbiber

Hazırlanışı;
Mantarların saplarını çıkararıp iyice yıkadıktan sonra limonlu suda bekletiyoruz. 15-20 dakika suda bekleyen mantarları iri oldukları için tuzlu ve limonlu suda 5 dakika kadar haşlıyoruz. Haşlanan mantarları süzgeçte suyunun süzülmesi için bir kenera alıyoruz.
Ayrı bir yerde kuşbaşı kesilmiş tavuk etini 1 yemek kaşığı sıvıyağda suyunu çekene kadar soteliyoruz. Sırasıyla sarımsağı, kabuğu soyulmuş domatesi ve yeşil biberi minik minik doğrayıp sotelenen tavuğun içine ilave ediyoruz. Kıvama gelince tuz, karabiber, pulbiber ve salçasını ekleyip ateşi söndürüyoruz.
Suyu süzülen mantarların ortasına tavuklu harcı dolduruyoruz. Üzerine de rendelenmiş kaşar peyniri koyup 150 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika kadar pişiriyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

23 Kasım 2010 Salı

Soslu İnegöl Köfte;

Gerekli Malzemeler;
yarım kg dana kaburga kıyması
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
1 orta boy soğan

Sosu İçin;
2 tane olgun domates
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay bardağı su

Hazırlanışı;
Kıymayı kasapta bir gün önceden iki  kere çektiriyoruz. Kıymaya karbonat karıştırarak yoğurup, bir gün buz dolabında bekletiyoruz.
İkinci gün robotta bir adet soğanı çekerek süzgeçte yıkıyoruz.  Köfteye karıştırıp, tuzunu ilave edip iyice yoğuruyoruz.. Ceviz büyüklüğünde yuvarlayıp üzerini bastırarak mangal ateşinde  veya sıvın yağda pişiriyoruz.
Ayrı bir yerde sosunu hazırlıyoruz. 2 tane olgun domatesi rendeleyip, 1 yemek kaşığı tereyağında 2 diş ince ince doğranmış sarımsakla birlikte soteleyip, içine 1 tatlı kaşığı biber salçası ilave ediyoruz. 1 çay bardağı su koyup iki taşım pişirdikten sonra köftelerin üzerine döküyoruz.
Yanında piyazla, pilavla, makarnayla ne ile arzu ederseniz birlikte servise edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Arnavut Ciğeri;

Gerekli Malzemeler;
500 gr kuzu ciğeri
1 çorba kaşığı un
2 çay bardağı zeytinyağı

Garnitür için:
2 orta boy kuru soğan
yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı sumak
1 çay kaşığı kırmızı tozbiber
tuz
Hazırlanışı,
Öncelikle kasaptan aldığımız kuzu ciğerini kuşbaşı olarak kestikten sonra, yaklaşık olarak 15 dk suda iyice yıkyoruz. Temizlendiğinden emin olduktan sonra ayrı bir yerde unu ciğerler ile karıştırıyoruz isteğimize göre tuz ilave ediyoruz.Daha sonra tavaya yağı koyup iyice kızmasını bekliyoruz ve ardından una buladığımız ciğerleri fazla ununu silkip kızgın yağa koyuyoruz ve ciğerlerin yapışmaması için arada bir karıştırıyoruz. Yaklaşık olarak 15-20 dk içerisinde ciğerlerimiz hazır hale gelmektedir. Burada dikkat edeceğimiz husus yağın iyice kızması ve undan yeterince arınmasıdır. Eğer undan arınmazsa piştikten sonra hem kötü görüntüntüye sebep olmakta hemde lezzeti biraz bozulmaktadır.
Ayrı bir yerde kuru soğanı piyaz şeklinde doğrayıp tuz ile acısını çıkarıyoruz. Acısını çıkardığımız soğana, sumak, toz biber ve  maydanoz karışımını  hazırlayıp ciğeri sunarken yanına koyup servis yapıyoruz. Afiyet olsun.







Ev Yapımı Kolay Kumpir;

Hafta sonları geç kahvaltı ettiğimiz için akşam üzeri çocuklar acıkmış oluyor. Ben de  geçen hafta pazar günü patates haşladım Tuz ve biber serperek yemek için. Baktım ki çocuklar böyle yemekten pek zevk almayacaklar onlara daha renkli bir hale getirmek için haşlanmış patatesten kumpir yapmaya karar verdim. Ben hep kumpiri fırında pişirerek yapardım baktım ki haşlayarak ta güzel oluyormuş. Daha az zahmetli ve güzel bir kumpir oldu. Sizlerde deneyin  inanın çok beğeneceksiniz. Yorumlarınızı bekliyorum. Afiyet olsun.

Gerekli malzemeler;
4 iri patates
4 çorba kaşığı tereyağı
1,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay bardağı konserve mısır
3 adet sosis
çekirdeği çıkarılmış siyah ve yeşil zeytin
salatalık turşusu
mayonez ve ketçap

Hazırlanışı;
Patatesleri  iyice yıkayıp  büyük bir tencerede bol su ile haşlıyoruz. Patatesler pişerken ayrı bir yerde sosisleri küçük küpler halinde doğrayıp tavada sıvıyağı ısıtıp sosisleri kavuruyoruz. Çiğ olarakta kullanabiliriz. Ama ben pişrmeyi tecih ediyorum.
Patatesler daha sıcakken herbirine birer yemek kaşığı tereyağını ekleyip tuz serpiyoruz ve keskin olmayan
bir bıçak yardımıyla  iyice karıştırarak yediriyoruz.Kaşar peyniri, kavrulmuş sosis, küçük küçük doğranmış salatalık turşusu, çekirdekleri çıkarılmış siyah ve yeşil zeytin ve mısır tanelerini patateslerin üzerine paylaşıtırıyoruz.
Üzerine de mayonez ve ketçap ekliyoruz. Kumpir servise hazır hale geliyor. Afiyet olsun.

Not; İsterseniz kumpirin içine başka malzemeler de koyabilirsiniz. Rendelenmiş havuç,haşlanmış bezelye, salam, sucuk kısacası içine konulacak malzemeler arzuya göre çoğaltılabilinir.

Kıymalı Biber dolması;

Gerekli malzemeler;
350 gr. Orta Yağlı Kıyma
yarım kg. dolmalık biber
2 tatlı kaşığı salça
3 diş sarmısak
2 adet orta boy domates
yarım demet maydanoz
1 adet orta boy soğan
2 kahve fincanı pirinç
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı tereyağı
tuz ve karabiber

Hazırlanışı;
Ön hazırlık olarak biberlerin sap kısımlarını bir bıçak yardımıyla kesiyoruz. Çekirdeklerini  iyice temizliyoruz.
Geniş bir kaba  sırasıyla sıvıyağı,  küçük küçük doğradığımız soğanı, pirinci, kıymayı, ince doğranmış domatesi, tereyağını veya margarini, 1 tatlı kaşığı salçayı, küçük doğranmış sarmısakları, tuz ve karabiberi ilave ediyoruz. Tüm malzemeleri özleşene dek yoğuruyoruz. Hazırladığımız bu içi, iyice yıkayıp içini tuzladığımız  biberlerin içine dolduruyoruz.
Biberlerin ağız kısmına domateslerden kestiğimiz kapakları kapatıyoruz.
Geniş bir tencereye biberleri dizip, kalan salçayı sıcak su ile karıştırarak tencereye ilave ediyoruz. (suyun biberlerin yarısı geçmeyecek seviyede olması gerekir). Biberleri kısık ateşte pişiriyoruz. Sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

10 Kasım 2010 Çarşamba

Tatar Böreği (Mantı);


Gerekli malzemeler;
Hamuru için;
2 su bardağı un
1 yumurta
tuz
aldığı kadar su

İç malzemesi için;
250 gram yağsız dana kıyması
1 büyük boy soğan
yarım demet maydanoz(ince doğranmış)


                                                      Hazırlanışı;
Geniş bir kapta unun ortasına yumurtayı kırıyoruz. Su ve tuz  ile hamur kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Hamurun üzerine ıslak bir bez örtüp dinlenmeye bırakyoruz.
Bu sırada ayrı bir kabın içine kıymaya tuz ve karabiber ile yıkayıp doğradığımız maydanoz ve çok ince doğranmış soğanla güzelce karıştırılıp mantının içini hazırlıyoruz.
Dinlenmiş hamuru eşit  parçalara ayırıyoruz. Okalava ile 5mm kadar veya en ince şekilde açıyoruz. Hamurun üzerine hafifçe un serpiştirilmiş geniş bir kesme tahtasına alıp, büyük daire şeklinde açtığımız hamuru  düz ağızlı bir bıçak ile önce enlemesine ve sonra boylamasına yaklaşık 3-4cm aralılarla  kesiyoruz. Sonuçta hamur 3-4 cm kareler şeklinde kesilmiş olur. Kare şeklinde olmayan hamurları kenarında kalan parçaları ortalarından büzülerek fiyonk makarna şeklinde hazırlayıp  içleri boş olarak pişirilmek üzere kenara koyuyoruz.
Kıyma karışımını küçük parçalar halinde kestiğimiz hamur karelerine tek tek yerleştirip, mantı tanelerini tek tek avuç içinde üçgen şeklini alacak şekilde uzak köşelerinden birleştirip, kenarlarını sıkıca kapatıyoruz. Hazırlanan mantı tanelerini hafif un serpilmiş bir tepside biriktiriyoruz.
Bir tencereye bol su ve tuz koyarak kaynatıyoruz.Kaynayan suyun içine hazırladığımız mantıları atıp pişince delikli bir kepçe ile süzgece çıkarıyoruz.
Bolca yoğurt ile ayıklanıp, dövülmüş sarımsakları karıştırıyoruz.
En son olarak bir tavada tereyağını eritip, içine arzu edilen miktarda pulbiber ekliyoruz. Kırmızı biber yanıp, kararmadan önce tavayı ateşten alıp  yoğurtlu mantının üzerine güzelce gezdiriyoruz. Arzuya göre mantıya nane ve  sumak ilave edebilirsiniz.. Soğumadan servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Kıymalı Karnabahar;

Gerekli malzemeler;
1 orta boy karnabahar
200 gr kıyma
1 büyük baş soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı;
Ön hazırlık olarak karnabaharları çiçek çiçek ayırıp, iyice yıkıyoruz.
Bir tencerede yarım çay bardağı zeytinyağında doğranmış kuru soğanı ve kıymayı kavuruyoruz. Tencereye  domates ve biber salçasını ekleyip,  karnabaharı  ilave ediyoruz. 2-3 dakika kavuruyormuş gibi çeviriyoruz. Yeterli su ekleyerek  kaynamaya bırakıyoruz. Karnabaharlar yumuşayana kadar  pişince  kaşığı tuzunu ilave ediyoruz. Arzu ederseniz pişnce limon sıkıp yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Fırında Beşamel Soslu Karnabahar;

Gerekli malzemeler;
orta boy karnabahar
yarım kilo süt
2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
2 yemek kaşığı un
kaşar peyniri rendesi
tuz, karabiber

Hazırlanışı;
Karnabaharı yıkayıp parçalara ayırdıktan sonra az tuzlu suda haşlıyoruz. Karnabaharı tuzlu suda haşladığımız için ayrıca tuz kullanmıyoruz. Bir tutam karabiber ilave ediyoruz. Haşlanan karnabaharı bir fırın tepsisine koyuyoruz.
Ayrı bir yerde 2 yemek kaşığı tereyağında veya margarinde 2 yemek kaşığı unu hafifçe pembeleşince yarım kilo sütü yavaş yavaş katıp hızlı hızlı karıştırıyoruz. Pürüzsüz kıvamda beşamel sos hazırlıyoruz.  Beşamel sosu ve kaşar peyniri rendesini  haşlanan karnabaharın üzerine döküyoruz. Eğer baharat seviyorsanız birazda kırmızı pul biber ekleyebilirsiniz. Fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
İçine önceden suda kavurup pembeleşene kadar pişirdiğimiz tavuk parçaları da ekleyerek tavuklu halini de deneyebilirsiniz. Ana yemek olarak hem sebze hem de et içerdiği için misafirlerinize de kolaylıkla yapabilirsizin. Afiyet olsun.

Elmalı Kurabiye;

Gerekli malzemeler;
yarım çay bardağı yoğurt
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı şeker
1 paket margarin
alabildiği kadar un

İç malzemesi;
4-5 adet orta boy elma
100 gr. ceviz
1 çorba kaşığı tarçın
pudra şekeri

Hazırlanışı;
Oda ısısındaki margarin pudra şekeri ile iyice karıştırıyoruz.  Üzerine sıvıyağ ve  yoğurdu ekleyip, karıştırıyoruz. Tüm malzemeleri  iyice birbirine yedirince yavaş yavaş unu katıp, en son vanilya ve kabartma tozu eklenir. Elde edilen hamur üzeri kapalı olarak beklemeye bırakılır.
Bu arada elmalar soyulur, rendelenir, üzerine toz şeker koyup, orta ateşli ocakta 5 – 10 dakika pişiriyoruz. Elmalı iç ocaktan alınınca içine tarçın ve dövülmüş cevizi katıyoruz.Ve  soğumaya bırakıyoruz.  Dinlenen hamurdan, cevizden biraz büyük parçalar alıp, parmak uçlarıyla çay tabağından biraz daha büyük açıyoruz. Açılan hamurun yarısına 1 tatlı kaşığı kadar soğumuş elmalı iç koyup, poğaça gibi katlıyoruz. Kurabiyeleri yağlanmış tepsiye dizip, 180 derece önceden ısıtılmış fırında beyaz renkte pişiriyoruz. Fırından çıkan sıcak kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpip,  soğuyunca servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Yoğurtlu Kırmızı Lahana Salatası;

Gerekli malzemeler;
1 adet küçük boy kırmızı lahana
1 su bardağı yoğurt
yarım su bardağı mayonez
2 diş sarımsak
4 yemek kaşığı sirke
tuz

Hazırlanışı;
Kırmızı lahanayı ince ince kıyıp, ortasındaki sert kısmı atıyoruz. Kıyılmış lahanaları bir tencereye alıp,  az tuz ve sirke ile ovuyoruz. Biraz diri ama kolay yenebilecek kadar yumuşayıncaya kadar ovup,yarım saat kadar bekletiyoruz. Daha sonra suyunu süzüyoruz. Ayrı bir yerde yoğurt, mayonez ve ezilmiş sarımsağı karıştırıyoruz.Süzülmüş lahanalarıı ekleyip iyice karıştırıyoruz. Kıvamını, yoğurt veya mayonez miktarını artırıp, azaltarak ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Afiyet olsun.

Havuçlu Turp Salatası (Kış Salatası);

Gerekli malzemeler;
2 adet havuç
2 adet beyaz turp
yarım kırmızı lahana
1 yemek kaşığı beyaz sirke (elma sirkesi)
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tane limon
1 tutam maydanoz

Hazırlanışı;
Havuç, kırmızı lahana ve beyaz turbu ayıklayıp, iyice yıkadıktan sonra rendeliyoruz. Bir kabın içinde tuz ile karıştırıp, 1 saat bekletiyoruz.. Bir kase içinde beyaz sirke, şeker, zeytinyağı ve limonu karıştırıp, tuzda beklettiğimiz salata malzemesini süzgeç içinde su ile hafifçe yıkayıp, salata kasesinin içine koyuyoruz. Üzerine hazırladığınız sosu döküp karıştırıyoruz. Taze kıyılmış maydanozu serpip servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

9 Kasım 2010 Salı

Açma;

Gerekli malzemeler;
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı mahlep
3 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı toz şeker
1 paket yaş maya
alabildiği kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı kadar)
azıcık tuz
1 tane yumurta sarısı

Hazırlanışı;
Mayayı ılık suda açıp,  sırasıyla diğer malzemeleri (yumurta hariç) ekleyip, yoğuruyoruz.  Yumuşak ve ele yapışmayacak kıvama gelince üzerini örtüp kabarıncaya kadar bekletiyoruz.  Kabaran hamurdan parçalar koparıp parmak ucu ile yumuşak margarin alarak hamurun içine sürülür. Çubuk şeklini verip, sert bir yüzeyde sağ el yukarı, sol el aşağı (farklı yönlere) çevirip uçlarını birleştirerek tepsiye diziyoruz. üzerine yumurta sarısını üzerine sürerek. 45 dk. tepside bekletin, önceden ısıtılmış 180° fırında iyice kızarana dek pişiriyoruz.Afiyet olsun.


NOT: içine harç koyarsanız daha bir güzel olucaktir 5 çayında ve sabah kahvaltısında  nefis gider.

Şehriyeli Tavuk Çorbası;

Gerekli malzemeler;
yarım kilo kadar kemikli tavuk göğüs eti
1 çay bardağı tel şehriye
1 yemek kaşığı un
bir tutam maydanoz
tuz, karabiber
1 yemek kaşığı sıvıyağ

Hazırlanışı;
Kemikli tavuk göğüs etini  bir tencerede bol su ile haşlıyoruz. Suyunu süzerek etleri ince ince didikliyoruz. Ayrı bir tencerede 1 yemek kaşığı sıvıyağda 1 yemek kaşığı unu hafif pembeleşene kadar kavuruyoruz. Ayırdığımız tavuk suyunu ilave ediyoruz. Kaynayan suyun içine didiklediğimiz tavuk etlerini , 1 çay bardağı tel şaehriyeyi ve tuzunu  ekliyoruz. Yaklaşık 10 dakika kadar pişirdikten sonra ateşten indiriyoruz. Servis yaparken ince ince kıyılmış maydanozu ve karabiberi ile süslüyoruz. Afiyet olsun.

Fırında Patatesli Köfte;

Gerekli malzemeler;
yarım kg, köftelik kıyma
1 adet soğan
2-3 diş sarımsak
2 dilim bayat ekmek içi
1 adet yumurta
yarım demet maydanoz
karabiber, kimyon, tuz, kekik, pulbiber
4 tane orta boy patates

sosu için;
yarım su bardağı sıcak su
1 yemek  kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası

Hazırlanışı;
Soğan ve sarımsakları soyup, rendeliyoruz. Bayat ekmek içlerini ıslatıp, güzelce sıkıyoruz.  (soğan ve bayat ekmek içlerini sıkmaz,suyunu güzelce almazsanız eti sulandırır ve köfteniz çok yumuşak olur) Kıymaya soğan sarımsak ve ekmek içini ekledikten saonra sırasıyla  baharatları ve yumurtayı ilave ediyoruz. İyice yoğurup eşit büyüklüklerde köfteleri hazırlıyoruz. Üzerini steç film’le kaplayıp bir saat kadar dinlendiriyoruz.
Diğer bir yandan patatesleri soyup, yıkadıktan sonra yarım ay şeklinde dilimliyoruz. Fırın tepsisine patatesleri ve aralarına köfteleri tek tek yerleştirip, üzerlerine 1 tatlı kaşığı kadar sıvıyağ gezdirip 10 dakika kadar pişiriyoruz. Patates ve köfteler kızardıktan sonra daha önceden hazırladığımız salçalı sosu üzerine gezdirip, birazda böyle pişiriyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Mıhlama (Kuymak) ;

Şimdi sizlere vereceğim mıhlamanın tarifini Karadenizli olan arkadaşım Filiz'in tarifidir. Arkadaşım Filiz çok marifetli biridir.Yaptığı her yemek çok lezzetli oluyor. Ama mıhlaması ayrı bir güzel oluyor. Filiz'e mıhlama tarifi için çok teşekkür ederim. Ellerine sağlık arkadaşım.

Gerekli malzemeler;
1 su bardağı mısır  unu
100 gr. Trabzon tereyağı
150 gr. Trabzon'un yöresel  peyniri
50 gram kadar kaşar peyniri
1 su bardağı sıcak su

Hazırlanışı;
Tereyağını  tencereye koyuyoruz. Tereyağı eridikten sonra 1 su bardağı mısır  ununu ilave ederek tereyağı ile kavuruyoruz. Un pembeleştiğinde, kaynamış sıcak suyu ilave ederek suyla bir miktar pismesini sağlıyoruz. Katılaşmaya başlayınca peyniri ilave ederek, 5 dakika peynir ile pişmesini, hafif hafif tahta kaşıkla malzemenin birbirine karışmasını sağlıyoruz. Ateşten indirmeden önce 50 gram kadar olan kaşar peynirini ekleyip, 5 dakika kadar daha bekletiyoruz. Afiyet olsun.

  Peynir tuzlu ise tuz ilave etmiyoruz. En önemlisi de mıhlama (kuymak) sıcak sıcak ve pişirdiğimiz tava ile servis yapılır. Tavaya ekmek batırılarak yenilir. En önemli özelliği budur. Ayrıca dibi biraz tutturulursa daha lezzetli olur. Afiyet olsun.

2 Kasım 2010 Salı

Tire Köfte;

Gerekli malzemeler;
yarım kilo  dana kıyma (döş kısmından )
 2 yemek kaşığı tereyağı
3-4 tane sivri biber
4 tane domates
1 demet maydanoz
1 kase yoğurt
tuz, kimyon pulbiber

Hazırlanışı :
ilk olarak tire köftesini hazırlayalım. Bunun için yarım kilo dana döş kısmından yapılan kıymaya  tuz, karabiber ve pulbiberi katıp yoğuruyoruz. Köfteyi 1 gece buzdolabında bekletiyoruz. 2.gün  köfteyi tekrar yoğurup elimize yumurta büyüklüğünde parçalar alıp, elimizin içi ile sıkarak uzun köfteler yapıyoruz. Köftelere şekil verirken elimize yapışmaması için elimizi sürekli su ıslatıyoruz. Uzun şekiller verdiğimiz köftenin ortasından çöp şişler geçiriyoruz.
 Şekil verdiğimiz köfteleri bir tavada erittiğimiz tereyağının içinde her tarafı kızaracak şekilde çeviriyoruz. Ayrı bir tavada kabuklarını soyduğumuz domates ve ince ince doğradığımız biberleri 1 yemek kaşığı sıvıyağda soteliyoruz. Kızarttığımız tire köfteleri bu sosun içinde 3-5 dakika  bekletip ateşin altını söndürüyoruz. Maydanoz ile süsleyip servis tabağına aldığımız tire köfteleri yoğurt ile servis yapabiliriz. Üzerine ince kıyılmış maydanozu serpiyoruz. Afiyet olsun. 

Ben tire köfteyi servis yaparken tost ekmeğinin sert kısımlarını çıkarıp, az bir tereyağında her iki yüzünü de kızartıp servis tabağının altına koyup, üzerine soslu tire köfteyi dizerek  servis yapıyorum. Tost ekmeğinin tereyağda kızarması köfteye ayrı bir tat ve lezzet veriyor. Sizin de denemenizi arzu ederim. 

Tiramisu;

Gerekli malzemeler;
1 hazır kakaolu kek
2 çorba kaşığı nescafe
2 çorba kaşığı su
2 çorba kaşığı toz şeker
1 çay fincanı sıcak su


Krema malzemesi;
1 litre süt
1 yumurta
3 kahve fincanı toz şeker
3 kahve fincanı un
1 paket labne peyniri

Hazırlanışı;
Bir fincanın içinde nescafe, sıcak su ve şekeri karıştırıyoruz.  Hazır kakaolu  keki enlemesine iki parçaya ayırıp, hazırladığımız nescafeli karışımla kekin iki parçasını da iyice ıslatıyoruz.
Bir tencerede 1 litre süt, 3 kahve fincanı şeker, 3 kahve fincanı un ve 1 yumurtayı karıştırıp, topaçlanmadan ko  yulaşıncaya kadar karıştırarak pişiriyoruz. Altını kapattıktan sonra 1 paket labne peynirini ekleyip, telle çırparak pütürsüz olmasını sağlıyoruz.
Hazırladığımız kremanın yarısını ılıkken, kek parçalarından birinin üzerine sürüp, kekin diğer yarısını üzerine kapatıp kalan kremayı sürüyoruz. Kahve veya kakao  ile süsleyerek soğuduktan sonra servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Tas Kebabı;

Gerekli malzemeler;
yarım dana kuşbaşı
2-3 soğan
2 tane sivri biber
3 tane domates
2 su  bardağı pirinç
2 kaşık salça
tereyağı ve sıvıyağ
tuz, karabiber, pulbiber

Hazırlanışı;
Tereyağı ve  sıvıyağı bir tencerede kızdırarak etleri içine atıp suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Kavrulan etlere küp küp doğradığımız  soğanları koyup  kavurma işlemine devam ediyoruz.Sırasıyla sivri biberi, kabuğu soyulmuş domatesi ve salçayı koyup   kavuralım. 1-1,5 bardak sıcak su,tuz, karabiber ve pulbiberi de koyup  etlerin tam olarak  pişmesini bekleyelim. Pişen etleri ısıya dayanıklı bir tasa koyup, pilav tenceresine ters çevirip tencerede tası bırakıyoruz.
Pirinci ılık tuzlu suda 15 dakika bekletip, iyice yıkadıktan  sonra pirinci pilav tenceresinin etrafına yayıyoruz.  Üzerine 3 su bardağı sıcak su ilave edip suyunu çekmesini bekletiyoruz. Suyunu çekince ateşin altını söndürüp demlenmesini bekliyoruz. Servis yaparken pilavın ortasındaki tası çıkarıyoruz. Afiyet olsun.
Bu yapmış olduğum tas kebabı Trakya bölgesine ait bir yemektir. Bazı yörelerde tas kebabı patates ve et ile yapılır. Tencerede pişen etli patates yemeğine çok benzer. Benim yaptığım gerçek tas kebabıdır.
Tas kebabı etli pilavmış gibi görünse de aslında tam bir ana yemektir. Umarım dener ve beğenirsiniz.Yorumlarınızı bekliyorum.

İncir Reçeli;

Gerekli malzemeler;
1 kg taze incir
1 kg toz şeker
3-4 adet karanfil (isteğe bağlı)
1 itre su
yarım limon

Hazırlanışı;
İncirleri iyice yıkayıp, saplarını  uç kısmından hafifçe kesiyoruz. (Çok derin kesmeyin, pişerken dağılır). Üzerine su ekleyip bir taşım kaynatıp süzgece  alarak soğutuyoruz..
Bir taşım kaynatmamızın sebebi acısının çıkması için.
Kaynatma işlemini 2 kere daha aynı şekilde tekrarlıyoruz.3 kez yapılan kaynatma işlemiyle acısı tamamen çıkacaktır. Son haşlamadan sonra elinizle hafifçe sıkarak incirlerin emdiği suyu çıkarıyoruz. Sıkma işlemi sırasında incirler buruş buruş görünecek merak etmeyin tekrar suya girdiğinde normal görüntüsünü alacaktır.1 kg şeker ve 1 litre suyu ocağa koyup, kaynamaya başladığında içine sularını sıktığınız incirleri ekliyoruz. Yaklaşık 15 dakika kadar kaynatıyoruz. Limon suyunu ve karanfilleri ( karanfili arzu ederseniz koyarsınız) ekleyip 4-5 dakika daha kaynatıyoruz. Reçel pişince  soğuyunca kavanozlara dolduruyoruz. Afiyet olsun.

Balkabağı Reçeli;

Gerekli malzemeler;
1,5 kg balkabağı
1,5 kilo şeker
4,5 litre su
250 gr kireç
yarım limon



Hazırlanışı;
Balkabağının  kabuklarını güzelce soyup, dilimledikten sonra yıkayıp bir gece önceden 250 gr kireçle 5 litre suyu karıştırıp kabakları sabaha kadar bekletiyoruz. 
Balkabağını erimemesi, daha sert ve parlak olması için kireç suyunda bekletiyoruz. Kireçli suda bekleyen kabak cam görünümlü ve parlak oluyor.
Sabah kabakları kireçli sudan çıkarıp bol su ile yıkıyoruz. Şekeri bir tencereye koyup üzerini iki parmak geçecek kadar su koyup kaynatıyoruz. Kaynayan şuruba kabakları atıp pişiriyoruz. Reçel kıvamına gelince limonun suyunu ilave edip  ateşten indiriyoruz.Soğuyunca temiz ve kuru kavanozlara dolduruyoruz. Afiyet olsun. 


Reçeli yerken üzerine dövülmüş ceviz serpiyoruz. Bu reçel kahvaltıda yenileceği gibi yemeklerden sonra tatlı olarak ta yenilebilir.

1 Kasım 2010 Pazartesi

Vişne Reçeli;


Gerekli malzemeler;
1 kg vişne
1,5 kg toz şeker
yarım limon

Hazırlanışı;
Vişneleri bol su ile yıkayıp, saplarını koparıyoruz. Çekirdeklerini de çıkarıyoruz. Sonra bir kat şeker bir kat vişne olmak üzere en üste şeker gelecek şekilde bir kaba veya reçel pişirme tenceresine koyuyoruz. Bir gece veya 4-5 saat kendi haline bırakıyoruz. Şeker vişnenin suyunu emerek erir ve sulanır. Ertesi gün vişnelere hiç su ilave etmeden pişiyoruz. Vişneleri bir süre pişirdikten sonra delikli kepçe ile dışarı alıp, şurubu karıştırarak koyulaştırıyoruz. Sonra vişneler şuruba tekrar konarak limon suyu ilave edilip 4-5 dakika daha pişirildikten sonra tam kıvamında iken ateşten indiripsoğumasını bekledikten sonra temiz ve kuru kavanozlara dolduruyoruz. Afiyet olsun.

Şeftali Reçeli;

Gerekli malzemeler;
1 kilogram sert  şeftali
1.5 kilogram toz şeker
4 su bardağı su
2 yemek kaşığı limon suyu

Hazırlanışı;
Kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkardığımız ve dilimler halinde kestiğimiz şeftalileri içinde su olan bir kaba koyuyoruz. Orta hararetli ateşte önce 1,5 kg şekeri, 4 su bardağı suda eriyince kadar karıştırarak bir taşım kaynatıyoruz. Şekerli suya  sudaki şeftalileri süzdükten sonra ilave ediyoruz. Kaynamaya bırakıyoruz. Reçel koyulaşıp kıvama gelinceye kadar kaynatmaya devam edip, sonra 2 yemek kaşığı limon suyunu döküyoruz. Bir taşım daha kaynatıp ateşten indiriyoruz. Soğuyunca kavanozlara dolduruyoruz. Afiyet olsun.

Çilek Reçeli;


Gerekli malzemeler;
2kg kokulu osmanlı çileği çileği
2,5kg toz şeker
yarım limon suyu
Hazırlanışı;
Çilekleri ayıklayıp yıkadıktan bir gece önceden  geniş bir kaba koyuyoruz. Üzerini kapatacak şekilde şekeri ilave edip şeker eriyip su haline gelince delikli kepçeyle çilekleri ayrı bir kaba alıyoruz..Erimiş şekeri tencereye boşaltıp 1,5 su bardağı su ilave ederek reçel kıvamına gelene kadar kaynatıyoruz.Bir taraftan üzerine biriken şeker köpüklerini kaşık yardımıyla alıp, şeker reçel kıvamına gelince bir kenara ayırdığımız çilekleri ilave delim 15dk daha pişirip bir taraftan yine üzerine çıkan köpükleri alıyoruz. Reçel kıvamına gelince yarım limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatıp, reçeli ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan reçeli kavanozlara boşaltıp, buzdolabında veya serin bir yerde saklıyalım. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Portakallı Kereviz;

Gerekli malzemeler;
1 kilo kereviz
1 tane kuru soğan
2 adet havuç
2 adet büyük patates
2 tane portakal
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz

Hazırlanışı;
Ön hazırlık olarak kervizleri temizleyip küp küp doğruyoruz. Kervizleri unlu suda bekletiyoruz.
Sevgili hanımlar size küçük bir püf noktası vermek istiyorum.  Kerevizlerin  kararmasını önlemek için unlu suda bekletilmesi gerekir. 1 litre suya 1 yemek kaşığı un yeterli gelecektir.
Bir tencerede doğradığımız kuru soğanı ve havuçları 2 yemek kaşığı zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Üzerine daha önceden temizleyip unlu suda beklettiğimiz kerevizleri ve  doğradığımız 2 patatesi ilave ediyoruz. Limonluk yardımıyla sıktığımız portakal suyunu da tuzu ile birlikte ekliyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte kervizler ve patatesler yumuşayana kadar pişiriyoruz. Üzerini maydanoz ile süslüyoruz. Soğuk olarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı yemekler bir gün önceden yapılıp, servis edilirse daha lezzetli olur.
Ayrıca portakal suyu kervizin kendine has kokusunu alacak ve daha güzel bir lezzet katacaktır.